za procesor AMD ali Intel in ravno tako grafa... je pa vse odvisno kaj imaš namen počet... amd je bolj za vse... boljši je od intel, če delaš video obdelavo ali kaj, kjer se pozna število jeder... intel zaenkrat v nekaterih špilih prehiti amd, ker načeloma ima boljši single core score... pa ni mišljeno da z intel ne moreš obdelovat videa, ampak samo traja dlje časa...
Napram prejšni generciji AMDjev ja, medtem ko ima trenutna generacija (Zen3 - 5600X, 5800X, 5900X, 5950X) boljši single thread perfromance in tudi boljši perfromance v večini špilov (seveda je par izjem kjer je kak i9 10900K še vedno malenkost spredaj)..
grafa pa enako... če ti je RTX pomemben pa 8k monitor z hdr go for it... če pa igraš e-sport špile, je pa 3060 čist ql... oziroma če dobiš za dober denar 2080ti raje to... če pa seveda denar ni problem, pa go for 3090... za ziher...
Glede na trenutno nedobavljivost je vse odvisno od tega, kaj sploh dobiš in za kakšno ceno. Načeloma se 3090 praktično ne splača, ker razlika v gaming performanceu ni tako velika, cena pa praktično x2. Razen če 3090 dobiš celo blizu MSRP, 3080 pa precej nad MSRP recimo. Še največja prednost 3090 je verjetno futureproofing zaradivečje količine VRAMa, ki zna bit pri 3080 problematična v prihodnosti za kakšne hihres texture. Opcija je počakat na 3080 Ti, ampak spet vprašanje kakšna bo cena.
Je pa tako da ne 3080 ne 3090 nista ravno za 8K (gre na 3090 v določenih špili in še to večinoma z DLSS). Če hočeš ray traycing, je še na 4K pri marsikaterem novejšem špilu na tesno oziroma jih rešuje DLSS (torej nižja resolucija + malo bolj napreden upsampling). Overall super grafa, če že daješ 2k+ za mašino, jaz ne bi gledal cenejše. Če je budget nižji, pa greš na 3060Ti + 5600X/Intel 10700K.
Načeloma so špili FPS, tko da recimo grafa 3080 mi je kar zanimiva.
Recimo AMD sem gledal v tej smeri ( verjetno overkill)
Proc AMD, npr Ryzen 7 5800x
Plata ASUS STRIX B550-E GAMING
Ram G.Skill Trident Z Neo 16GB (2x8GB) DDR4-3200 (F4-3200C16D-16GTZN)
Main disk SAMSUNG 970 EVO 1TB M.2 SSD PCIe 3.0x4 (MZ-V7E1T0BW)
Hladilnik proca - Arctic liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A)
Grafika RTX 3080 EVGA ali Gigabyte
Prvič slisim da Intel "nemara" določenih ramov, tako da to mi je super informacija, pri temu AMD gre skupaj ali je bolje kej zamenjati?
Za matično pa malo pogooglaj če ima kakšne znane težave, nekateri specifični modeli B550 plat so imeli znane težave z ethenet čipovjem in USBji.
Kar se RAMov tiče poglej na listo podprtih za MB, bo še najbolj ziher. Načeloma Trdient niso slaba izbira. Za Zen3 naj bi bil z vidika perfromancea sweetspot DDR4-4000 ampak glede na gain in razliko v ceni, se pomoje ne splača kaj več kot 3200/3600. Pri trenutni ceni RAMa edino manj kot 32GB ne bi jemal. Septembra sem dal za 64GB 3200Mhz nekih 240€ v nemčiji, trenutno ga sicer razen za kakšne virtualke ne rabim toliko ampak več kot 16GB mi ga pa požre že pri igranju Fligh Simulatorja.
Drugače imam pa zelo podoben config (MSI B550 Gaming EDGE WiFi, R7 5800X, Arctic liquid Freezer II 360, 2x32GB 3200Mhz, Asus TUF3080 OC, 970 EVO 1TB) in zaenkrat vse super. Tale Asus TUF imajo res super hladilnik, praktično neslišna in ne gre čez 63 stopinj pod full loadom (vmes sem mel Palit ko sem čakal na Asusko in je imela v istih pogoji cca. 10 stopinj več, sicer pa podobno tiha in še vedno naj bi bil temp nekje na ravni FoundersEdition). Gigabyte osnovni modeli znajo bit toplejši/glasenjši (razni Auros Master/Extreme so druga zgoba, ampak je tudi cena...). Jaz bi gledal Asus TUF/Strix, MSI Gaming TrioX ali EVGA, če boš sploh lahko zbiral, saj je trenutno še težje (in dražje) dobit grafo kot mesec/dva/tri nazaj, pa že takrat je bil problem.