Hm, jaz sem predlani dal sosedu služnostno pravico na obstoječi poti na meji moje parcele. Postopek je bil izveden pri notarju, ki je sestavil pogodbo o služnosti in tudi opravil vpis v ZK. Pri služnosti gre za dogovor in le-ta določa način uporabe. Lahko se dogovoriš za uporabo poti samo peš ob sobotah med 10 in 12 uro (četudi je asfaltirana cesta) ali pa z vsemi prevoznimi sredstvi, po kolovozu, brez omejitev nonstop tako pač zapišeš. Če je dovoljen promet samo peš, ga pa zalotiš z avtom je to kršitev. Ni mi jasno, zakaj bi tukaj bila zahteva po širini. Če hoče, naj uporablja to, kar imam, oz. po dogovoru sam razširi, na svoje stroške.
Na takšno pogodbo sosed ni imel pripomb, smo pa jo še časovno omejili.
V primeru dogovorjene služnosti pot vzdržuje uporabnik, ti pa moraš poskrbeti, da je pot tam in na razpolago (da se razumemo - če je pol odnese plaz, lahko uživalec služnosti zahteva popravilo poti na tvoje breme, ker ima dogovorjen zagotovljen nemoten prehod). Kako pa je v praksi pa tako vsi vemo - če hočeš uporabljati, sam poskrbi, da jo boš lahko uporabljal, a vsa dela se vršijo v skladu z dogovorom z mano.
LP