Slow cooker

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Če misliš namensko zadevo "slow cooker" je nisem sprobal. Se pa enako dobro dela če imaš posodo s pokrovom...litoželezno, keramično...lahko tudi lonec brez plastike. Delati pa moraš v pečici pri nizkih temperaturaj 100-120 stopinj recimo 1.5 ure na kg mesa. Meso najprej popečeš v tej isti posodi na super vročem ognju da je rjavo zapečeno. Potem deglaziraš dno s tekočino(vino, pivo, osnova...po želji samo ne preveč,za kak prst samo.), dodaš kos ali dva rustilkalne zelenjave in osnovne začimbe in zapreš vse skupaj v pečico po zgornji formuli. Sede za kaka goveja prsa, pleče, krače....na koncu se kar topi.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Bolj sem mislil na električni lonec za počasno kuhanje "slow cooker". Noter nabutaš vse sestavine in se nato cmari 6-8 ur pri 70-80 stopinjah. Po tem času naj bi bila hrana ah, oh in sploh. V ZDA in VB so ti lonci zelo popularni. Na ebayu jih imaš kot listja in tudi ogromno receptur.
Pri nas pa, glede na odziv, ljudje tega ne poznajo.
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ja sej, če te zanima način priprave potem lahko probaš kot sem ti napisal. Veliko je naprav, predvsem v zahodnem svetu, ki so bolj namenjene potuhi in zaslužku, kot da se res samo z njimi da kaj naredit. Poizkusi z loncem, ne bo ti žal. Je pa to predvsem fora pri mesu....ostalo bl tako tako.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Sam zelo rad pečem kako kračko v škrniclju 4 ure pri 150 st. Bom pa poskusil tudi tvojo varianto. Samo 1,5 ure na kilo pri 120 stopinjah, se mi zdi pa malo.
Za lonec sem se pa zanimal na pobudo znanke, ki ima hčerko v ZDA in ta lonec zelo hvali.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Malo sem si pomagal s področja BBQ low&slow kjer smo rabli cca 1.5 h na kg svinjine nekako. Približno drugo polovico časa je meso preživelo zavito v par slojev folije. Enkrat sem pa res delal 2,5 kg goveje pleče v litoželezni posodi, v pečici cca. 6h. Malo je odvisno tudi od mesa, najbolše rezultate dajo pa bolj "trdi" kosi. Mogoče je tud razlika, da te low&slow variante potekajo tja do 120°C in ne več - raje kar manj. Tvoja kračka tako perfektno paše že v pečenje v pravem pomenu pesede. Je pa odlična verjamem.
Brez zamere, američani res radi uporabljajo tele zadeve, če pa razmišljaš o kaki porabi denarja pa raje vloži eno ta pravo posodo. Boš še bolj vesel. Najdeš jih pod imeni, dutch oven, cast iron pot, crock pot....pa seveda najdražja LeCreuzet(so tud druge dobre in cenejše....). V teh posodah lepo tud zapekaš meso na začetku, pa ga potem daš na majhno temperaturo. Neprecenljivo na koncu.

Zanimiva posoda je tudi maroški tagine.....ta ni za v pečico ampak kar za na štedilnik. Hrana je tudi iz te posode lahko low&slow narejena in je super sočna. Kakšna jagnjetina, ajoj.
 
Nazadnje urejeno: