Slika se trese

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
Imam naslednji problem. Ko priključim anteno na tv tuner (kartico), se mi začne na lcd monitorju tresti slika. Kaj je narobe?

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To je sicer bolj pogost pojav pri CRT monitorjih, ampak zgleda monitorju ne paše frekvenca tv tunerja. Daj anteno čimbolj stran, če ne bo nehalo pa daj anteno na kak podaljšek. Če še to ne bo pomagalo pa žal - drugi tuner ali lcd.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaka antena ? Sobna? Strešna? Kabelska?

Kaka povezava med monitorjem in PC ? Analogna (VGA) ? Ali DVI ?

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
tv imamo kabelsko. Dokler sem imel crt je delal brez problema, zdaj na lcd-ju pa trese. Monitor je povezan z VGA.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Si ju dal kolikor gre narazen? Največkrat kabel ''potegne'' motnje, eni monitorji imajo dober filter na kablu, sem pa tudi že videl take, ki niso imeli nič (tisti debeli valj na kablu).

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
narazen sta maksimalno (gre za notranjo kartico), ampak je isti k****. Filtra na kablu sta pa 2. Mogoče bi moral poskusit še z DVI.

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Odklopi anteno, pa se počasi dotakni z zunanjim delom vtikača zunanjega roba vtičnice. A kaj iskri ?
Najboljše v temni sobi to delat.
Če z eno roko primeš vtikač, z drugo pa se dotakneš vtičnice na TV karti, a kaj trese ?

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Odklopi anteno, pa se počasi dotakni z zunanjim delom vtikača zunanjega roba vtičnice. A kaj iskri ?
Najboljše v temni sobi to delat.
Če z eno roko primeš vtikač, z drugo pa se dotakneš vtičnice na TV karti, a kaj trese ?

sm poskusu in ugotovil da iskri, če se dotaknem vtičnice na tunerju ali "pleha" na kartici. Če se samo dotaknem "pleha" slika že trese.
cry12bpy.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Razlika ozemljitvenih potencialov.
frown-1.gif

Ali imaš vtičnico, kamor je priključen PC, ozemljeno? Lahko je ozemljitveni kontakt samo ničen, ne ozemljen, kot je antenski kabel od kabelske. Če je ničen (v vtičnici je ozemljitveni kontakt vezan na priključek nule), ozemljitveni kontakt odklopi in poveži ohišje PC-ja s kako cevjo vodovoda ali centralne.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik dekca pravi:
Razlika ozemljitvenih potencialov.
frown-1.gif

Ali imaš vtičnico, kamor je priključen PC, ozemljeno? Lahko je ozemljitveni kontakt samo ničen, ne ozemljen, kot je antenski kabel od kabelske.
Bi rekel, da je prej obratno: kabel ni ozemljen.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Zerly pravi:
sm poskusu in ugotovil da iskri, če se dotaknem vtičnice na tunerju ali "pleha" na kartici. Če se samo dotaknem "pleha" slika že trese.
cry12bpy.gif
Sem mislil, če tebe trese
wink-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Zerly pravi:
cry12bpy.gif
Sem mislil, če tebe trese
wink-1.gif

Nikoli ne testiraj z rokami :S

Se lahko zgodi da je not tudi precej večja napetost od par V.

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
kaj bo tazga deca tresl
grin1.gif

bom zdj mal eksperimentiral, rezultat pa sporočim.. V primeru da se ne oglasim spremljajte črno kroniko...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Hmm, s čim pa naj kable v vtičnice vtika, če ne z rokami ???

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Hmm, s čim pa naj kable v vtičnice vtika, če ne z rokami ???

Koliko sem razumel si mu rekel naj z roko testira če ga kaj trese...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Ja, naj prime vtikač v roko (kot če bi ga normalno vtikal), in naj se dotakne z drugo roko vtičnice, kamor vtika. Tak kot "če bi bilo vse normalno".

Se pa strinjam, da na takih kablih nimajo neke napetosti kaj iskat, samo dopovej ti to vzdrževalcu ...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Ja, naj prime vtikač v roko (kot če bi ga normalno vtikal), in naj se dotakne z drugo roko vtičnice, kamor vtika. Tak kot "če bi bilo vse normalno".

Se pa strinjam, da na takih kablih nimajo neke napetosti kaj iskat, samo dopovej ti to vzdrževalcu ...

Hja načeloma nimajo kaj iskat, ampak pri starejših napeljavah so not tudi ojačevalci in le-ti potrebujejo napajanje, ki ponavadi poteka preko istega kabla. In če se pokvari ojačevalec ter spusti napetost tja kjer nima kaj iskati...
Lahko da ima kdo gor priklopljeno pokvarjeno TV in le-ta pošilja napetost v kabl...

Zato pa se je vsem ki imajo internet preko kablske, montirala ena škatlica pred modemom
wink-1.gif

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
Končno sem se s5 spravil k reševanju problema. Dobil sem zunanji tv tuner in se slika še vedno trese. Priklopil sem ga na kabelsko tv. V primeru da tuner priklopim na navadno anteno je slika ok.

Kaže da je problem pri kabelski tv. Bom poklical ponudnika in preveril kaj bi lahko bilo.

Je imel mogoč kdo podoben primer?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Pri kabelski je tresenje pogost problem - ozemljitev kabelske in štroma v bajti sta daleč narazen, lahko tudi več sto metrov in od tukaj razlika v potencialih. Rešitev je galvanski ločilnik (ki ga kablaši ne dajejo zraven, če nimaš tudi interneta, kar je po moje sicer bedasto, ampak tako je) - zateži operaterju, če pa si malo "sam svoj mojster" pa ga lahko narediš tudi sam (rabiš spajkalnik in dva kondiča).

P.S. Ideje da računalnik ni ozemlen so čisto mim (če res ne bi bil, teh težav sploh ne bi imel).