Slab spomin in koncentracija

Slabspomin

Zelenc'
12. nov 2009
5
0
1
Pozdravljeni

Ker sem našel eno vprašanje na netu glede ene punce, na katerega ni bilo odgovora, sem njen opis povzel in ga napisal tukaj, ker se meni skoraj isto dogaja...
Star sem 29 let. Zelo me muči ena zadeva in sicer ta, da stvari zelo pozabljam, pa tudi zapomnim si jih zelo težko. Najbolj me to ovira v službi. Včasih mi mora kdo povedati kakšno stvar tudi večkrat. Včasih se zelo težko koncentriram, pa tudi zmeden sem pogostokrat. Poleg tega se mi včasih zgodi (bolj redko), da sploh ne morem razmišljat, pa tudi veliko stvari ne dojamem takoj. Zdi se mi da mam polno glavo vsega. Bilobil-forte sem že probal, jemal sem ga 1 mesec, vendar ni bilo učinka.
Kaj točno se dogaja z mano?
uf-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Lahko daš kak praktičen primer? Česa si ne zapomniš, česa nisi dojel takoj?

A je to nova zadeva ali imaš že od nekdaj takšne težave?

Če je nova, ali so bile v zadnjem času kakšne spremembe v življenju?

Ali je v družini kakšna nevrodegenerativna bolezen (Alzheimer, Huntigton, Parkinson, multipla skleroza...)?

Ali se stanje slabša?

Ali še kdo drug opazi te stvari ali samo ti?

Tako okvirno, da vemo o čem govorimo...

Slabspomin

Zelenc'
12. nov 2009
5
0
1
Pozabil sem še povedati, da že od 17 leta jemljem Bloxan tablete po polovičko vsakih 12 ur. Doktor mi je takrat predpisal ta zdravila, ker sem takrat doživel nek napad, za katerega nihče ni vedel razlage (v pol sekunde sem postal zelo rdeč v obraz in roke so mi postale mravljinčaste, kasneje še isti dan so mi roke postale mravljinčaste še ene 2x, če se prav spomnim, nato sem šel za 1 teden v bolnico, kjer niso odkrili nič in od takrat naprej jemljem Bloxan-opazil pa sem, da če ga recimo ne pojem, mi srčni utrip zelo naraste že v mirovanju) V mladosti sem imel tudi probleme s ščitnico oz. zelo me je motil dotik v predelu grla, ta pojav pa se je nehal recimo po končani srednji šoli (nato sem se zaposlil) Opravil sem vrsto raziskav, pri katerih niso ugotovili nič) Dolgo, dolgo časa (približno 8 let) sem tudi imel motnje srčnega ritma, katere so včasih za kak mesec izginile in se potem zopet pojavile (motnjo sem tudi čutil in mi je bilo zelo neprijetno). To sem večkrat povedal doktorju, vendar mi je rekel, da to ni nič, da jih ma vsak in da naj pojem kako banano...imel sem tudi 24 urni merilnik okoli pasu (EKG), vendar ravno tisti dan je bilo zelo malo motenj srč. utripa, zdravnik pa je rekel, da je v redu in naj ne skrbim. Probal sem tudi z magnezijevemi šumečimi tabletami, vendar ni bilo izboljšanja. No, hvala, hvala in še enkrat hvala višji sili, da sem pogruntal, da če pojem en kivi vsak dan samo 1 teden, mi motnje izginejo tudi za 1 mesec, tako, da jih sedaj že kako leto in pol, odkar jem kivi nimam več, le tu pa tam se kak pojavi. Dobro je tudi to, da mi ni treba kivija jest vedno....sedaj ga nisem pojedel že 2 tedna in je stanje še vedno dobro.

Za slab spomin sem povedal tudi osebnemu zdravniku, vendar mi je rekel, naj si začnem pisati stvari na papir
bonk.gif
tako, da od njega nisem imel nobene pomoči.

No, sedaj pa še k odgovorom....

-praktičen primer je recimo, ko v službi napišem program za CNC stroj in ga pošljem v stroj...nato pa še enkrat pregledam program, če je prav spisan in potem se ne spomnem več, če sem ga sploh poslal in pod katerim imenom sem ga poslal (to seveda ne velja za vsak program...za nekatere se spomnim..recimo, da je 50% možnosti, da pozabim)
-recimo za dojemanje stvari...hmmm, kaj pa vem, recimo pri filmih moram večkrat pritisnit pavzo oz. prevrtet nazaj, da še nekrat preberem, kaj je model sploh rekel...v službi se tudi najde kak primer, ko mi mora kak kolega ali šef 2x povedat isto stvar...
-te težave, če prav pomislim se dogajajo že vrsto let, vendar v zadnjih par letih kar s povečanim tempom (predvsem slab spomin), v mladosti teh težav nisem imel, saj mi šola ni delala problemov.
-v družini nimamo nobenih od teh bolezni
-stvar se slabša recimo zadnje leto
-predvsem glede slabega spomina so vsi opazili in mi tudi rekli
-stresa 100% nimam, da bi le ta zelo vplival na to

Pediater, trave ne kadim, seveda pa občasno spijem kao pivo, dve, no in takrat pa so vse stvari jasne, dojemam mnogo bolje, vendar spomin pa ostane isti -slab, hehe
A je možno, da bi se to dogajalo zaradi Bloxan tablet?

No, malo sem se razpisal, da se ve, o čem se gre...hehe
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
ajej. Upam, da porihtaš zadeve. Kaj paj e v Kiviju, da ima takšen vpliv?

Moj problem je, da razmišljam o preveč zadevah hkrati, predvsem med opravili, ki ne zahtevajo mentalnega napora. Npr. obešanje perila ni obešanje perila, ampak je čas za razmišljat o nečem drugem vmes... Enako s podobnimi zadevami..., potem se mi pa zgodi, da odložim 40centimetersko salamo v pomivalni stroj, ker ta čas razmišljam kaj narest s projektom jutri na šihtu...

Slabspomin

Zelenc'
12. nov 2009
5
0
1
Pojma nimam, kaj bi blo...recimo kalij preprečuje motnje srčnega ritma (u bananah ga je ful), sam men ni pomagalo nič. Kivi pa pri meni deluje skoraj 100%, vendar ga dokltor sploh ni omenil, hmmm?? V teh osmih letih so mi motnje včasih izginile recimo za 1 mesec, vasih za 2 in morda le zato, ker sem takrat pojedel kivi, pa tega seveda nisem povezal med seboj. Tudi pri meni je podobno...razmišljam več stvari hkrati in vsaka stvar mi odtegne pozornost...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Koliko si pa sploh star? To sem pozabil vprašat, pa je nekako bistveno...

Kivija ne bi komentiral... pa tudi zdravniku ga raje ne omenjat.
smirk-1.gif

Predvsem bi pa zelo rad vedel točno diagnozo, zaradi katere že leta dolgo ješ Bloxan. Sicer pa mi ni znano, da bi lahko prišlo do upada kognitivnih sposobnosti zaradi tega zdravila...
Omenjene motnje ritma so verjetno res nepomembne in relativno pogoste v mladosti. Sploh pa če 24 urni EKG ni nič pokazal...

Če te skrbi, je vsekakor nevrolog pravi naslov. Na 4 oči se dosti lažje naredi okvirne teste delovanja možganov kot takole preko interneta.

Pišeš zelo jasno, pravilno, strukturirano in povezano. Kaj hudega verjetno ne more biti narobe na podstrešju in v tem trenutku bi osebno stavil na psiho. Seveda so potem še opcije raznoraznih demenc (od pomanjkanja vitaminov pa do resnejših nevrodegenerativnih bolezni), ampak kot že rečeno - o tem lahko samo teoretiziramo, pravi naslov pa je osebni zdravnik in naprej nevrolog.

Slabspomin

Zelenc'
12. nov 2009
5
0
1
Star sem 29 let...

Diagnozo ti bom poslal na PM...

Glede vitamonov bi te pa prosil, če mi lahko poveš, kateri so dobri, da bi jih morda začel jesti, da vidim, če mi bo morda kaj bolje oz. morda mi priporočaš še kako stvar poleg nevrologa. Hvala
smirk-1.gif

Off: po prebiranju Alterja nekako vem, da si v vodah zdravstva, zato sem ti tudi bolj obrazložil stvari...

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
To imam pa jaz podobne probleme, dostikrat sem z mislimi čisto drugje in tako sproti pozabljam zadeve. Na primer zaklenem vrata grem recimo 10 metrov stran in potem nisem več prepričan ali sem jih zaklenil ali ne...
17758-icon_confused.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
u zmotu sem se...
SPBZ to je ena stara fora iz srednje šole. To je sindrom "sporo pamtim, brzo zaboravim".
To so ponavadi meli tisti iz poklicne rudarske, hehe...

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik ynos pravi:

Moj problem je, da razmišljam o preveč zadevah hkrati, predvsem med opravili, ki ne zahtevajo mentalnega napora. Npr. obešanje perila ni obešanje perila, ampak je čas za razmišljat o nečem drugem vmes... Enako s podobnimi zadevami..., potem se mi pa zgodi, da odložim 40centimetersko salamo v pomivalni stroj, ker ta čas razmišljam kaj narest s projektom jutri na šihtu...

Pri meni je čisto isto. Jaz samo časopis odprem, pa že mislim na vse druga kot časopis. Največkrat se mi zgodi, da se peljem na šiht ali iz šihta, pa se v nekaj zamislim. V tem času, pa prevozim 20 km, ne da bi se sploh zavedal al pa izvoz zgrešim, ker me tista hitrost 130 ali 140 spravi v hipnozo. Če se peljem kakšnih 190 al več pa študiram sam na vožnjo.
Zgoraj je uporabniku SlabSpomin zdravnik svetoval da si naj na list kaj napiše, da nebo pozabil. Takega zdravnika bi jaz namlatil, potem bi pa čez 10 minut rekel, da je to zaradi pozabljivost. Drugače ti papir nič ne pomaga, če si pozabljiv in si na njega kaj napišeš, če ga na koncu ne najdeš.

B81

22. jul 2007
37.616
10.910
113
To je pri meni enako v službi, kjer delaš vsaj tri stvari naenkrat in nimaš miru in te zmotijo, ko bi moral bit najblj skoncentriran.
To z listki je pa še največji hec, ga nimaš pri roki, potem pa si pozabiš zapisat...Recimo tam, kjer dela mama, so bile včasih 4 zaposlene, dela pa verjetno več kot za dve...moja pisarna je bila razdeljena na tri majhne, pa tudi zdaj delam več, kot sta delali včasih 2 ženski.
Koncentracije nimamo...

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Tudi jst sem se zelo našel v tvojem pisanju. Dogaja se mi, da nimam koncentracije, stvari pozabljam, pogosto moram stvar slišat dvakrat, vsebina filma mi kar zbeži, poslušam sogovornika, a ga ne slišim itd.. Jebiga
grin1.gif