skrajšani delovni čas

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.132
70
48
123
Dajte mi prosim pomagat, gledam v ZDR1, pa nikjer ni omenjeno, kaksna naj bi bila zgornja omejitev delovne obremenitve. Nekako razumem, da je treba prispevke placevat proporcionalno glede na opravljeno delo, ampak mi vse stvari okoli tega niso jasne, predvsem, kdaj se pogodba o skrajsanem delavniku spremeni v redno pogodbo.

Lp

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Bom vskočila, ker se mi zdi da imam podobno vprašanje, ki bi lahko imelo enak odgovor, v kolikor ne, pa se opravičujem. Ne bi pa odpirala nove teme s praktično enakim naslovom.

do zdaj sem bila zaposlena pri delodajalcu A, vmes sem imela otroke in šla na skrajšan delovni čas zaradi starševstva (polovica plača država). to je bil samo en aneks za podpisati, v osnovi je seveda obveljala pogodba za 40h delavnik. Zdaj bom menjala službo, ampak polovični delovni čas ostaja. ali mora biti pogodba napisana za 40h in 2x bruto plačo pa potem jaz uveljavljam polovični delavnik, ali se lahko že v začetku napiše da gre za 20h/teden in z bruto plačo, za kakršno sva pač z delodajalcem B zmenjena ker pač uveljavljam tole starševsko pravico? Sem klicala na CSD in priklicala nikogar. Nočem zafrkniti, da mi ne bi na CSD rekli, da bi morala biti v osnovi zaposlena za 40h, in potem oni pokrivajo razliko. Te razlike pa ni, če sem jaz že v osnovi zaposlena za 20h. Gre seveda za semantiko, ampak semantika zame, nepremostljiv zid za slovensko birokracijo...

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
kolikor je meni znano skleneš pogodbo za nedoločen čas za 40ur, razliko za prispevke ti plača država, delodajalec pa ti pripravi za DOLOČEN čas pogodbo za skrajšan delovni čas, ki jo moraš predložiti CSDju
na podlagi skrajšanih ur te tudi plača
lahko pa se motim:D

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa zopet, nov delodajalec ni obvezen sprejeti polovičnega delovnika. Imam konkretne izkušnje, kjer je delodajalec enostavno zavrnil to možnost.
Drugače pa redna pogodba za redni delavnik in aneks za 4 urni 5 dnevni delavnik. Ker skrajšan delavnik lahko pomeni tudi 6 ur na dan, samo polovični pa tudi 3 ure na dan 6 ali 7 dni v tednu (trgovska dejavnost, kjer so običajni, v pigodbo zapisani delovniki po 6 ur dnevno 6 ali 7 dni v tednu)
Če imaš pa manj kot 4 ure delavnik ti pa he pripada 30 minut malice ampak sorazmerno manj, fora je s prevozom, dopustom...
Če imaš 4 ure, 5 dni v tednu potem tudi nisi obvezna delati sobote, nedelje in praznike, inventure in podobno... Edino popoldanske smene te ne odreši.

Nazadnje urejeno:

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
tako je, kot si napisal
poznam primer, ko je odobril 4 urni delavnik, pa je postavil urnik 17-21h
bonk.gif

zahteval je celo, da teh 20 ur naredi na način, da dela dva dni po 8 in en dan 4 ure
ja saj ne vzame mamica 4 urnega ker se brani denarja, ampak za to, da je lahko več z otrokom

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Moja žena je povečini delala ali od 14-18 ali od 16-20. Na vsake kvatre enkrat od 8-12 ali 9-13. Edino sobote, nedelje, praznike ni in inventure...
Pa ni nič pomagalo. Na koncu smo požrli delavnik, so bili vsaj vikendi naši...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Glede na to, da imajo v trgovinah po večini 6urni delavnik dnevno bi lahko mirno prešli na skrajšanega, pa bi več novih zaposlili...
Vedno pizdim čez odprtost trgovin, vendar z razlogom da zaposleni nabijajo po 60 in več ur tedensko, petek in svetek za minimalca... Naj lepo naredijo skrajšan delovnik (30, 35 ur na teden, 5 dni), ostalo naj zaposli nove ljudi da bo pokril razliko... Pa ima lahko 24/7/365 odprto potem zaradi mene... Folk bo še zmeraj imel službo, življenje, lastnik pa zaslužek (če bo promet vseskozi seveda).

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Zdaj ti eden 60 ur odela za minimalca.

Potem bosta pa 2 odelala 60 za pol/minimalca?
sprasujem se.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
To se da vse rešiti, če je politična volja. Delodajalec bo imel tri delavce zaposlene namesto dveh, če se mu bo to splačalo. Politika ima škarje in platno v rokah, ki lahko naredijo ta "splačalo". Trenutno bi bil delodajalec pri pri taki rešitvi "kaznovan". Pa tudi delavec, ker mislim, da mu ne bi tekla polna zavarovalna doba in 1 delovno leto ne bi pomenilo 1 leto zavarovalne dobe.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Dva delala po 30-35 ur za ustrezen OD (minimalc) oz. ustrezno manj (število ur)

Torej strošek je večji....eeee, to pa ne bo šlo.
tongue-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Če bi kakšnega takega pametnega delodajalca nataknili besni in izkoriščeni delavci na kol (figurativno) v opomin drugim bi še kako šlo...
Nekateri pač potrebujejo močnejše argumente prepričevanja...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
zdaj ste vi zašli čisto drugam...
dobila csd. obvezno mora biti pogodba za 40h, kar se plače tiče, pa njih to ne zanima kaj dosti, ker to na njih ne vpliva.