Skimming v CE

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Evo pa imamo, do sedaj sem o tem samo bral, kaj sem si mislil, da sem lahko v tem tudi udeležen.

V petek dopoldne dvignem na avtomatu denar, čez dan plačujem še z kartico. V soboto zjutraj mi v Lidlu kartica ni šla skozi. Dvakrat poiskusil, transakcija dvakrat zavrnjena.
Kasneje poskusil na bnankomatu v trgovskem centru, kjer mi je avtomat kartico obdržal, češ da je "zablokirana". Meni nič jasno, vikend, banke ne delajo, jaz nujno potrebujem denar.
No, kličem v LJ in povprašam, zakaj je kartica blokirana. No na avtomatu v petek, se je očitno namestila skimming naprava in skenirala kartice. Jaz nisem opazil nič, lahko da je bilo iz noči iz petka na soboto. Preventivno so seveda blokirali vse kartice.

Samo toliko da opozorim, treba bo biti bolj pazljiv.
Zanimivo da ni nič na strani policije niti ne na strani banke. Videl sem namreč prisotne policiste in varnosnike pri tistem avtomatu, ampak takrat itak nisem vedel zakaj se gre.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Bo potrebno imeti več kartic... Za plačevanje na POSih eno, za dvig na BA (kjer je zloraba verjetnejša) pa drugo...

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
Pred kakšnim letom se je zgodilo tudi meni in so me poklicali iz banke po telefonu naj zamenjam pin kartice, ker so zaznali skimming na bankomatu, kjer sem jaz v tistem času dvignil denar. Meni niso vzeli nič, so pa mi verjetno odčitali kodo, vendar sem jo pravočasno zamenjal.
Iz banke so me pa poklicali v nedeljo popoldan. Pohvalno za NLB.

THEDuke

Fizikalc
4. maj 2014
1.215
12
38
Dark Chest of Wonders
Citat:
Uporabnik kegelj pravi:
Pred kakšnim letom se je zgodilo tudi meni in so me poklicali iz banke po telefonu naj zamenjam pin kartice, ker so zaznali skimming na bankomatu, kjer sem jaz v tistem času dvignil denar. Meni niso vzeli nič, so pa mi verjetno odčitali kodo, vendar sem jo pravočasno zamenjal.
Iz banke so me pa poklicali v nedeljo popoldan. Pohvalno za NLB.

podobno je bilo pri nas ampak na SKB

dejansko oni preberejo magnetni zapis na tistem črnem traku ko je na katrtici? Ka pol poustvarijo duplikat kartice, al je dejansko dobvol samo števlika računa?

Nazadnje urejeno:

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
No... najbrs je na celjskem to nekaj novega. V Lj se mi je to zgodilo ze leta nazaj in pred 2leti. Korektno od banke so me poklicali, ceprou sm biu en teden brez kartice k so mi jo preklical. Obakrat je bila naprava namescena na bankomatih v centru Lj.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
S številko računa brez pina, si ne bodo nič pomagali.
Kolikor vem poskušajo skopirati kartico + izvedeti pin. Kartico skopirajo z adapterjem na reži za kartice, pin pa z minikamero nameščeno na rob bankomata.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Na BA kartici lahkozamenjaš PIN in je to dovolj... Na kreditni tega ne moreš in ti blokirajo kartico. V takem primeru ti naredijo novo zastonj. Se mi je zgodilo to ko so Romuni skimali na POSih v Merkurju. Klicali iz NLB Teledoma v soboto popoldne.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.345
6.145
113
Citat:
Uporabnik flip pravi:
Kako pa jim je uspelo v Merkurju to početi?
Nekako takole.

Uprizorili rop, da bi prikrili poskus prirejanja POS terminalov

Krški kriminalisti so ugotovili, da je Romun vstopil v Merkurjevo trgovino, da bi v POS terminal vgradil naprave za branje magnetnih zapisov na plačilnih karticah. Ker mu to v času obratovanja trgovine ni uspelo, se je skril in počakal, da so trgovino zaprli in takrat izključil nekatere alarmne naprave, da bi se lahko nemoteno gibal po trgovini. Za tem je v dva POS terminala znova poskusil vgraditi napravo za branje magnetnih zapisov plačilnih kartic. Ker pa ni izključil vseh alarmnih naprav, se je med njegovim gibanjem po trgovini eden od alarmov sprožil. Zaradi alarma sta v trgovino prišla varnostnik in poslovodja trgovine, ki sta med ogledom prostorov zalotila Romuna in ga zadržala do prihoda policistov.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.042
4.300
113
preprosto če dvigaš pravilno, se ti ne more zgoditi... Namreč pokriješ z roko ali tošlom dlan, ko tipkaš pin kodo...

to je to...

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik optiplex pravi:
preprosto če dvigaš pravilno, se ti ne more zgoditi... Namreč pokriješ z roko ali tošlom dlan, ko tipkaš pin kodo...

to je to...

Se imam za enega bolj previdnih na tem področju. Letos pa sem nekih 40 dni prezivel po španiji. Skoraj vsak dan drug hotel, rezervacije preko spleta, placila v hotelih, restavracije, trgovine, tankanje, bankomati, cestnine... Namensko imam 3 kartice. BA, evrocard, visa. In kmalu po vrnitvi v slo sem dobil klic, da je eurocard bil poskusno zlorabljen v "tretjih drzavah" in da so ga blokirali.

Ni tako enostavno kot opisujes! Se pa trudim da vecino sedaj placujem z viso elektron ker tam mi lahko samo trenutno stanje skinejo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik optiplex pravi:

to je to...
Pa tudi še eno tipkovnico znajo nalimati preko obstoječe.
6745037_orig.jpg

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
So pa v osnovi proizvajalci bankomatov krivi, da se to sploh dogaja. Že reže za kartice so od bankomata do bankomata tako različne, da ne veš ali talo pač je, ali je kdo kaj gor namestil. Tudi te zaščitne plastike, ki bi naj preprečevale montažo skimming naprav so včasih takšne, da zgleda bolj kot goljufiva naprava kot pa zaščita. Pa neka okenca, ogledalca in ostali nepotrebni priveski, za katere že človek posumi, da je kakšna kamera ...

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Ja točno to. Ko sem prvič pred leti videl tisto zeleno zaščito pred režo, sem se raje obrnil in šel na drugi bankomat.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Na BA kartici lahkozamenjaš PIN in je to dovolj... Na kreditni tega ne moreš in ti blokirajo kartico. V takem primeru ti naredijo novo zastonj. Se mi je zgodilo to ko so Romuni skimali na POSih v Merkurju. Klicali iz NLB Teledoma v soboto popoldne.

Pri novi MC od NLB lahko PIN zamenjaš na bankomatu