paradižnikovega koncentrata pa raje ne uporabljaj. idelaen paradajz je recimo pelati
če delaš školje s testeninami ztaven ne pridejo droptine
http://www.revijakapital.com/navtika/clanki.php?idclanka=846
Špageti z dagnjami
Sestavine: 500 g špagetov, 1 kg dagenj ali kašnih drugih školjk, 3 dcl suhega belega vina, 1 manjša čebula, 10 dag debelejših stebel zelene, 1 rdeča paprika, 2 huda feferona, 6 strokov česna, pol limone, 2 žlici masla, peteršilj, sol, olivno olje.
Priprava: Skočite v ribarnico, še bolje pa kar v morje, po najmanj 1 kg dag dagenj. Med tem ko kuhate špagete, nasekljajte čebulo, stebla zelene, papriko in feferona. Vse nasekljano nato prepraž ite na 3 žlicah olja. V drugi posodi nato na olju segrejte oprane školjke in jih zalijte z vinom, nato pa jih v pokriti posodi grejte tako dolgo, da se odprejo. Školjke zatem izluščite, nekaj najlepših pa z lupino vred prihranite za okras. Tekočino, v kateri so se kuhale školjke, precedite in jo prelijte na prepraženo zelenjavo in vse skupaj kuhajte še približno 4 minute. Dodajte sesekljan česen, peteršilj, limonin sok, sol in izluščene školjke. Ko tekočina dodobra izpari, umešajte še maslo in na koncu še kuhane špagete. Pred serviranjem jed okrasite še z dagnjami v lupinah. Jed si zaradi pomanjkanja časa ali lenobe poenostavite tako, da izpustite fazo s praženo zelenjavo (zelena, čebula, paprika).
http://www.delmar.si/kulinarika/recepti/spageti-na-mornarski-nacin
Špageti na mornarski način
glavna jed/ enostavno
za 4 osebe
Sestavine:
* 400 g testenin (špageti)
* 200 g malih lignjev
* 200 g kozic
* 200 g dagenj (klapavice)
* 200 g kočic (vongole)
* 3 jedilne žlice paradižnikove mezge
* 2 dl belega vina
* 4 jedilne žlice oljčnega olja
* 2 stoka česna
* 2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja
* sol in poper
Priprava:
Očistite kozice in školjke. V kolikor ste kupili že očiščene, pazite na količino.
Na oljčnem olju prepražite strt česen. Takoj, ko porumeni, ga odstranite iz ponve. Dodajte očiščene in na koščke narezane lignje ter jih pražite približno 10 minut. Prilijte belo vino in dušite v zaprti ponvi pri nizki temperaturi še 10 minut.
Dodajte paradižnikovo mezgo, očiščene repke kozic in školjke, posolite in popoprajte po okusu. Dušite še 15 minut.
Medtem skuhajte špagete »al dente« (¾ kuhani). Prelijte jih z omako in razdelite na 4 porcije. Vsako porcijo položite na kos aluminijaste folije, ki jo oblikujete v dobro zaprt »škrtoc«.
Pecite v predhodno ogreti pečici 15 minut pri temperaturi 200°C
http://www.coolinarika.com/recept/svjezi-spageti-sa-dagnjama-mascarponeom-i-crvenim-radicem