sirina gum in star avto

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Ali kdo ve kako gre s temi stvarmi. Imam skorajsen oldtimer (en obnovljen sporten avto iz sredine 80 let) in potrebujem nove gume. V navodilih za uporabo so napisane dimenzije presneto cudne. Baloni sirine 175/14 ali pa +205 in se nekaj ter petnajst col. Homologacijskega kartoncka takrat seveda se ni bilo.
Lahko brez bojazni namestim sirine 195 in pazim pac, da bo isti premer oz. obseg ali me znajo policaji zafrkavati?
confused-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
v izogib morebitnim težavam ...zapelji se do LPP-ja v Lj, ter homologiraj gume...zdaj ker nimaš kartončka, se verjetno dobi kako drug kos paprija oz. potrdila da je zadeva legalna.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
pri takem starem avtu ga ne bo nihce gnjavil zaradi gum , saj tudi homologacijskega kartoncka ne rabi imeti

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Tako bi jaz naredil, ker ima v planu ostat na 15 col in da vse ostalo štima se res noben ne bo vpičil v to..
Mal poglej ker obseg je ok, upam da ti paše 195/50 (zarad cene gum
grin1.gif
) oz je vsaj v +-2%..

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
čisto spodaj imaš opisano kako izračunaš kotalni obseg ...... identičnega z drugo dimezijo po moje ne boš dobil, kvečjemu samo dober približek ........... KLIK

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
cool-1.gif
hvala vsem. saj tele izracune poznam, ne vem pa koliko policaji komplicirajo zaradi tega.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Kokr sm reku, če so v igri samo gume, maš res tako dimenzijo da se ne bo noben vpičil..
Če pa nanese taka situacija (sam bi mogu polcaju res živce pobrat) se nardiš "glupega" in rečeš ja to je pa že skos gor, kaj pa vem kaj so mele te stare gajbe serijsko
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Hja, poznam človeka, ki so mu na skoraj oldtajmerju pobrali tablice (je pa malo pretiraval s širino
grin1.gif
). Če imaš namen imeti originalna platišča na avtu, daj gor ali originalne dimenzije ali pa nekaj z identičnim kotalnim obsegom, da ti bo števec kazal prav.

Na tehničnem itd. nima nihče blage veze.
aplauz.gif

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
to ti misliš, lahko iz lastnih izkušenj povem da tudi na tehničnih vedo za kaj gre, in to zelo dobro, no vsaj tam kjer imajo vsaj spodobno urejeno delavnico ...... ti kar pokažejo lepo podatke na računalniku, za posamezen model
wink-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
hysterical-1.gif

Ko odprejo havbo (če jim že to ne predstavlja težave, ker se odpira tako kot na R4
stupid-1.gif
), pa ne vejo, kje bi dobili maso, ki bi bila stalna za tisto minuto, kolikor traja testiranje izpušnih plinov.

Nato nekaj minut poje blokada (hondaši, pejte gledat drugič
grims-1.gif

Odločitev, ali gremo merit pline ali ne, je spet na meni (v tistih letih katalizator pri nas še ni bil obvezen in lahko si naročil avto tudi brez njega, je bil cenejši), mojster pa je šel na izpušnem sistemu iskat lambda sondo - ki jo seveda imajo vsi, ker motorji tistih letnikov pa brez nje ne znajo več delovati, tako da katalizator z njo nima nobene veze...
rolleyes-1.gif

Če nadaljujemo zgodbo o dimezijah gum (predpostavljajoč, da bi res imeli tvojo strašno bazo, pa je nimajo...
tongue-1.gif

Še to: nekaj let sem se vozil s 16'' feltnami in neoriginalnimi dimezijami gum, pa ni nihče niti muksnil...
grin1.gif

Sedaj bom avto vedno vozil na isti tehnični, mogoče se jih bo skozi leta kaj prijelo...
smile-1.gif
)

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
meni so avto dodobra pregledali in tisti mojster, ki ga je pregledoval je moral avto zelo, zelo dobro poznati, saj je vse stvari iz prve vedel, tudi to, da je bil samo moj model (eno leto so izdelovali taksnega) brez katalizatorja, prej in kasneje pa vsi z njim.. letnik avtomobila je ocenil na 20 metrov dalec s tem, da je videl samo prednji konec. temeljit pregled pa je trajal kaksnih 20min, ker je imel ravno cas, tako, da tole s podcenjevanjem mojstrov se ne bi cisto strinjal..
smirk-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Torej je gotovo tudi iz prve uganil, da imaš na notranji strani pokrovčka za tankat bencin nalepko z dovoljenimi dimenzijami gum?
evil.gif

(Aja, tista za naše policaje/"tehničarje" itak ni merodajna, tako da
aplauz.gif
)

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ja meni so za 12 let star avto pokazali podatke dimenzij gum in še kaj druga, motor itd za vse modele in izvedbe....... malo bi se jaz na tvojem mestu vprašal kam sploh voziš avto na tehnični pregled ... navsezadnje gre tudi za tvojo varnost

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ma dej no, če na LPP-ju niti baze opravljenih homologacij nimajo za pred letom 2002-03..Ker so jih pisal še z tipkarskim strojem..
J. te varnost, kaj ti pa pregleda na tehničnem, če bremze slabo primejo pa itak že sam zdavnej opaziš.. Tist ki pa ne porihta je pa njegov problem..
A če bo preveč plinov se ne morm varno vozt
grims-1.gif

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
aja ti tudi opaziš če ti zadnje nožne zavore slabo primejo? .... huh te si pa dober diagnostik
wink-1.gif
........ drugače pa ja valda tehnični je itak samo še za papirovje nič druga, če maš veze narediš tehničnega tudi brez avta........ drugače pa kar namestiš gor pa je, tk ko sn jaz naredo, policaji itak ne vejo za kaj se gre, na tehničnem pa se že lahko zmeniš

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Opazim,ko ročno zatengeš se oapz da nek bl prime (kako avto počepne),pa čeprav bo razlika le 10-20kg
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
boskosi: Pokazal ti je buklo od Autodate, v katerem so oznake vseh motorjev, s tem bi se recimo dalo za en letnik avta pogledati, če je v njem originalen motor. Nimam pa pojma, da ima Autodata tudi natančen seznam dimenzij gum (na splošno je v njej tudi polno napak).

Nimajo pa nikakršnega VIN dekoderja in ker se v nove prometne ne piše več letnik izdelave (samo prva reg. v RS), in nikjer na avtu ne piše oznaka modela, so pri tem v hudih težavah.

Poleg tega to buklo huuudo šparajo, ker se, preprosto, nikomur ne da buljit vanjo.

Glede varnosti se strinjam, različne avte vozim na različne konce, pa je vtis povsod približno enako slab - je*e se jim.

Kar se tiče učinkovitosti zavor in če bi pozoren voznik to opazil - hja, na tehničnem jim je vseeno, če imaš nove diske ali pa čisto znucane, narediš v vsakem primeru, le pod pogojem, da levo in desno kolo prime (približno) enako. Če pa imaš v tem problem, te bo pri močnejšem zaviranju itak ruknilo s ceste, kar pa boš ja opazil. Mogoče prepozno, a vseeno...
grin1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
meni so tehnicnega delali v Avstriji, hudic se je brisalce gledal ce so dobri
10.gif