Sinhronizacija ure in datuma v Windows

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.810
388
83
Vipavska dolina
Objavim temo tule, ker mislim da ni softwerske narave. A je možno, da pobira baterijo na plati, zaradi tega se je pa uri in datumu odtrgalo. Enostavno čas (ko ugasnem komp) ne teče več. Denimo danes ko sem ga prižgal sem bil še vedno 3. junija, ura pa 10 do polnoči (čas ko sem ga sinoči ugasnil). Edino kar me moti je, da se noče sinhronizirat s windows.time. Ko je računalnik prižgan ura normalno teče.
17758-icon_confused.gif

A kdo ve kaj bi lahko bilo narobe in če je baterija, a jo lahko samo zamenjaš?

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Kdaj si pa nazadnje baterijo menjal,oziroma koliko je star računalnik.
Baterijo lahko menjaš sam,greš v trgovino in rečeš da rabiš gumbno baterijo 3032 za pc.
Probaj nastavit server za sinhronizacijo ure na time.nist.gov ali pa ntp1.arnes.si

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.810
388
83
Vipavska dolina
Baterije še nisem menjal, je pa stara 5.5 let(pri meni), zato sumim kaj takega.
Z time.nist.gov se je takoj sinhroniziralo, hvala. No bomo videli, če bo zadeva štrajkala še naprej bom menjal baterijo.
Hvala za hitri odgovor.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če baterija crkne, ponavadi pri vklopu jamra, da je BIOS nastavitve izgubil.
Ni pa nujno, da je na vsakem tako...

Baterija se dobi recimo tudi na bencinskih črpalkah.

"Teoretično" lahko laufaš tudi tako, "brez ure". Jaz bi potem probal v startup nekam dati programček, ki nastavi uro, zato da imaš čim prej pravilno.

Ampak kot prvo bi baterijo menjal.

V navodilih matične je skica, kje se nahaja, pa tudi sicer ni težko najt, saj je tam 2 cm velika.
Najbolj ziher je staro s sabo vzet, da res isti tip kupiš
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.810
388
83
Vipavska dolina
Bios nič ne jamra, predvsem me čudi to. Sicer sem laik kar se tega tiče (pa bios moram preverit), ampak a ni tista baterija na plati ravno zato, da se ne izgubijo nastavitve v biosu in ostale stvari, za katere potrebuje stalno napajanje.
Mislim, da jo bom v ponedeljek vzel ven in šel po novo, kje se nahaja pa ni noben problem videt (tudi pravkar vidim), bolj me skrbi kakšna druga nevšečnost.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Če jo boš vzel ven in jo nesel s seboj se bo bios ponastavil na privzete nastavitve in ob ponovnem vklopu boš moral pritisnit F2 oziroma pač tipko z katero greš v bios in boš moral tam nastavit uro,če pa si sam kaj ročno spreminjal nastavitve v biosu ali pa navijal procesor ga boš moral ponovno nastavit.