Single malt?

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Laphroaig, Glenlivet, Glenfiddich, vsaj 10yo npr. Vsaj za moj okus.



Le glej, da povabiš na kak kozarček
smile-1.gif
.
 
Nazadnje urejeno:

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Meni osebno leži LAGAVULIN.

Da, tudi Laphroaig je v redu. Mogoče Oban. Odvisno, če ti leži dimljeni, ali mogoče bolj sladkast okus...

Pa kak Siglo poleg...
 

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Po pravici povedano nisem še nikoli poizkusil kaj takega. Tudi imena so mi nepoznana. Pretekli teden sem imel na obisku enega angžela in je debata nanesla tudi na to področje. Ko sva že nekaj spila sem ga vprašal kakšna je razlika med whisky-jem in burbonom. Pa se mu je kar začelo mešat.
grin1.gif


Najprej je ratal rdeč, začel je globoko dihat in prvo kar je izustil je, da naj več ne sprašujem neumnosti, ker eno je ameriško sranje, ki ni pitno in je nagravžen destialt brez okusa, ki ni za druga kot rane razkužovat, potem pa je nadaljeval skoraj s solzami v očeh in pesniškim naglasom kaj vse doživiš, ko probaš single malt.
grin1.gif


Sem ga vprašal kaj naj probam, pa je rekel, da naj iščem nekaj na meji z Irsko, da se dobi dobra roba po mali ceni. Seveda ni pozabil pripomniti, da takih vprašanj naj ne postavljam v Angliji.
grin1.gif


In tako... do sedaj sem favoriziral Jack Daniels - Single barel, torej bo verjetno bolj sladkast okus tisti, ki bo pravi. O.K. In kje naj dobim steklenico tistega kar sta pisala, da razrešim mojo dušo nevednosti razlike med UK in USA?
aplauz.gif
 

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
He, he... si ga kar predstavljam, ubil si boga v njem s tvojim "nepoznavanjem"... tipi so kar občutljivi na zadeve, ki so jim v ponos.

Osnovna razlika med bourboni in škotskim/irskim je itak v tem, da je ameriški destilat žita in koruze /sladkast okus/, škotski ali irski pa destilat ječmena in žita. Single malt tudi ni barvan, ampak je barva rezultat ležanja v hrastovih sodih... ipd.

Pazi le še, da ne boš s kakim ledom pred njim norel okrog single malt-a, pa da ga za večno nekam pospraviš. Itak je najboljši, če ima tam okrog 18 stopinj.

Jaz osebno jih nabavim v brezcarinskih trgovinah s Hrvaško ali pa mejnih Kompas shopih. Mislim na Laphroaig in Oban.
 

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Resno, da jih imajo v brezcarinskih? Ja amerika! Potem grem pa kar sedaj po eno steklenico. Mislim, da je danes tako odprto do desetih zvečer? No saj je vseeno... Tako ali tako mi je sproti.
cool-1.gif


Leda pa tudi pri Danielsu ne prakticiram. Mi je pa Daniels všeč ravno zaradi sladkastega okusa, jasno pri sobni temperaturi.
smile-1.gif
 

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Na zdravje!



Tukaj pa najdeš še nekaj podatkov, kot izobraževalni dodatek k lafrojgu...



 
Nazadnje urejeno:

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
147
43
Za moj okus TALISKER.
Michael Jackson (pa ne ta pobeljen pevec, ampak pisec knjig na temo viskijev) ga tudi uvrsca v vrh.

Dobis ga velikokrat v letaliskih duti free stacunah, ne vem pa, kako je na meji s HR.
 

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Evo. Sedim in srkam svoj prvi kozarček single malta. Od vsega naštetega sem v posavju našel edino Glenfiddich 12 YO. Kaj naj rečem? Vonj odličen, barva za moje pojme presvetla, prvi občutek na brbončicah zelo zanimiv, nežen in sladkast, ko pa vse skupaj pogoltneš pa potegne na tako čudno nagravžen okus. Suma sumarum, do takrat, ko držiš vse skupaj na konici jezika zanimivo, ko pa se odločiš, da pogoltneš pa nič bolje kot Balantines.

Sem zgrešil znamko ali so vsi Single Malti tako razočaranje?
 

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Glenfiddich je bolj na dnu lestvice single malt viskijev. Je kar o.k., ampak je nekak... standardna konfekcija.

Mislim pa, da tebi ne bo všeč nobeden single malt, kot si že napisal, pač imaš rad sladkast okus. Tega pa boš dobil samo pri bourbonu... ostani kar pri Jacku... osnova je pač koruza, kar verjetno naredi ta sladkast priokus...
 

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
od vseh, ne ravno dosti, mi je do zdaj Talisker. Fajn duh, fajn okus.

Za glenfididcha pa se strinjam da ni nic posebnega.