@Retro: Sušenje odpade. Iz več razlogov. Že na sami ponudbi suhega in tekočega kvasa je velika razlika v številu različnih vrst kvasa, ki so na voljo. Glavni razlog je, da večina sevov ne prenese dobro sušenja in ga preveč pocrka. Drugič, se pa sušenje mora izvajati v sterilnem okolju. Dejansko morajo vse aktivnosti pri laboratorijskem ravnanju s kvasom (razmnoževanje) biti opravljene v sterilnem okolju. Kakšnega liofilizatorja pa verjetno nimaš doma?
Da se vrnem na zamrzovanje kvasa. Praktičnih izkušenj še nimam, sem pa naredil že nekaj raziskav s spleta na to temo in nameravam v kratkem zamrzniti prvo rundo. Večino opreme že imam.
Ko bom izvedel bom poročal rezultate tukaj.
Na hitro pa kot si napisal potrebuješ:
Glicerin: mora biti food grade, lahko je tudi rastlinski. Dejansko je večina food grade glicerina rastlinskega, saj je stranski produkt proizvodnje (palminega) olja. Bistvo je, da glicerin prepreči, da bi kristali ledu uničili celične stene kvasa.
Steklene/plastične eprouvetke: s pokrovčki ki so primerne za sterilizacijo (zdržijo vsaj 121 C). Glede velikosti ljudje uporabljajo različne velikosti. Od 15 ml do 50 ali 100 ml. Odvisno koliko celic kvasa bi rad zamrznil in kako ga nameravaš uporabiti ko se odtaja.
Ekonom lonec: Vso opremo , ki pride v stik z kvasom je potrebno
sterilizirati. Zato se da epruvete (skupaj z glicerinom) za vsaj 20 minut v lonec, kjer so dodali malo vode, da dobimo paro pod tlakom, kar nam da 121C. Oxi ali StarSan nista dovolj, saj "samo" sanitizirata.
Zamrzovalnik vsaj -20. Če imaš možnost kakšne laboratorijske na -70 še toliko bolje. Je pa zelo priporočljivo, da NIMA defrost funkcije. Defrost namreč občasno dvigne temperaturo v skrinji, da se led ne nabira. Nihanje temperature pa ima zelo negativen vpliv na preživetje kvasovk.
Paziti je treba na razmerje glicerina. Priporočena je okrog 20%, s tem da se običajno doda tudi nekaj vode. Lahko isto kot glicerina. Prenizka koncentracija in ni ustreznega efekta. Previsoka, pa tudi zmanjša stopnjo preživetja.
Pomembno je tudi, da zamrzovanje poteka počasi. Ne hitreje kot za eno stopinjo na uro. Zato dajo kvas v skrinjo potopljen v Isopropyl alcohol s čimer se upočasni zamrzovanje.
Taljenje pa naj poteka čim hitreje in potem obvezno napravljen štarter. Glede stopnje preživetja (če vse naredimo ok) pa tudi še nisem povsem našturiral. Po enih virih je okrog 25%. Nadaljnje raziskave spleta potrebne.