Sevanje skozi okna pozimi

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
V hiši bom imel tudi precejšne steklene površine. Kar se tiče toplotne prevodnosti, so mi zadeve dokaj jasne. Jasno mi je tudi, da je potrebno sonce zadržati zunaj - žaluzije.

Tu se postavi vprašanje, kaj storiti pozimi. Verjetno je že vsak kdaj občutil, kako ga je pozimi, v sicer dovolj ogretem prostoru, zazeblo na tisti strani, ki je gledala proti oknu.

Ali obstajajo kakšna stekla, ki tovrstno sevanje znižujejo?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
okno z boljšim k-jem ima tudi boljše zadrževane sevanja (v obe strani) oz. rečeno drugače...rabiš čim več kovinskih nanosov katerihprimarnanalogaje zaustavitev sevanja.

Torej idelno je 3 slojno okno z k oz. U = 0,7 (ali celo 0,5).

Idelano pa bo, če s eboš tem steklenim površinam izognil...pozimi te hladijo, poleti nabija noter sonce, pred njih ne moreš nič postaviti, pred njimi nič početi...torej v čem je njihov smisel?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:Idelano pa bo, če s eboš tem steklenim površinam izognil...pozimi te hladijo, poleti nabija noter sonce, pred njih ne moreš nič postaviti, pred njimi nič početi...torej v čem je njihov smisel?
Ne bo držalo.
Če so steklene površine na pravilnih straneh postavljene, te pozimi v bistvu grejejo, poleti pa ni skoraj nič toplote skozi. Gre se pa za višino sonca in če je pravilno postavljena, ter imaš rahel nadstrešek zgoraj, potem si zmagal. Pri nas je že par takih bajtic in izkušnje so pozitivne. Da ne govorimo o izgledu in pogledu ven, kar je že nad mano omenil. Seveda, če nimaš stekla na prometno ulico ali pa v zvedavega soseda.
evil.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Absolutno nekaj najlepšega in tudi koristnega na hiški.

Pri novih oknih tega sevanja skorajda NI, drugače pa dokaj obvezen del so rolete al pa žaluzije za poleti.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
vaš konec....primorska

na našem koncu (lj) pozimi po en mesec ni sonca....tako da lahko rotiraš celo hišo pa ne bo efekta. Ko pa posije sonce te pa itak izprži čez njih.

Osebno nisem privrženec prevelikih steklenih površin..toliko že, da je dovolj svetlobe, dobro vzdušje v porstoru kaj več imaš pa več problemov kot koristi (ampak..hvala bogu, vsak zase dela hiško
smile-1.gif
)

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Meni super izgleda panoramska stena v kombinaciji s teraso in dnevno sobo.

Pa da se da iz kuhinje tudi priti na teraso in zjutraj spit kafe na prostem in poleg kakega skadit.

Pa da ko pečeš v kaminu ni treba predaleč tekat po "surovine" kot je npr. hladno pivo.
aplauz.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Meni super izgleda panoramska stena v kombinaciji s teraso in dnevno sobo.

Pa da se da iz kuhinje tudi priti na teraso in zjutraj spit kafe na prostem in poleg kakega skadit.

Pa da ko pečeš v kaminu ni treba predaleč tekat po "surovine" kot je npr. hladno pivo.
aplauz.gif

točno tako
grims-1.gif

Sicer pa, kot je že mtl povedal - nad steno 1m terase - ravno prav, da je sonce poleti zgoraj, pozimi pa lepo notri sije.

Žaluzije itak, nekaj so mi pa še danes izdelovalci oken povedali. Bomo že, ga ni čez naravno svetlobo in svetle prostore!