"Sendvič" gradnja hiše:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.322
113
preživeta stvar. Vem. Dobil sem idejo in malo gledam po internetu in me zanima ali je ideja "cool" ali je "blesava"?

Kaj če bi gradil sendvič gledano od znotraj navzven: 19+10+9 + kolikor pride notranji in zunanji fasadni omet? Ali je to sploh izvedljivo?

19 je samo modularc in recimo, da bi šel po štukih:
- zgradiš kletko in zidove za prvi štuk
- oblečeš z 10 stiroporja ali volne
- zaščitiš z modularcem 9 v samostojni kletki (da ni toplotnih mostov)
- plata in gremo dalje

Stena bi bila na koncu ene 45cm debela z 10cm izolacije in "privarčevano" fasado. Se logika izide ali ne?

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Blesava.
Kaj bi sploh rad naredil? Dobro, poceni, pasivno, ne vem kake imaš vhodne parametre...

Za "normalno" gradnjo, t.j. največ za vložen denar je trenutna izbira (seveda so lahko manjše variacije na isto temo):
- velikoformatna "navadna" opeka 25 cm, npr Gomax25
- kontaktna fasada, npr EPS F 15 do 20 cm

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
zunaj: 12 mm jeklena pločevina, znotraj 4 mm jeklena pločevina, vmes pa 50 mm beton, pa boš imel tako rekoč neprebojen zid.

Nazadnje uredil moderator:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.322
113
Zgoraj napisan način gradnje bi mi na zunanji steni pustil cegu, ki se ga da poceni in dobro ometat.

Obenem bi hiša imela 10cm izolacije in bi se izognil pregrešno dragi fasadi.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.322
113
To je en tak brainstorming, ki je pomojem res blesav in ga na koncu zidarija približa ceni vrnih fasade. Največji izziv bi bilo naredit še eno zunanjo kletko, ki ne bi imela stika z notranjo, obe bi "ujeli" izolacijo. Pri klasični sendvič varjanti plata poveže sendvič na vsakem štuku, kar pa danes ni dobro, saj ti pol po plati vlago vleče notri.

Bom še kakšnega zidarja malo povprašal (takšnega, da se mi ne bo smejal
grin1.gif
), predvsem z vidika, če je možno narediti dve kletki na temeljno plato ali klet, da ni kakšnega pokanja in toplotnih mostov.

Vstopni parametri so pa pomojem čisto običajni za današnjo gradnjo. Pasiva me ne zanima, zanima me dobro izoliran objekt (npr. 25 termo blok + 12 fasade), dobra okna in vrata in da vse skupaj narediš tako, da bo čez 30 let izgledalo približno enako.

Če ne bo šlo drugače bomo pač dali samo za fasado toliko, kot za celotno gradnjo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
nekoc je nekdo "dokazal" da pri taki gradnji predvsem ce zidas 20+10+20(vem za eno hiso iz 90tih). nastaja kondenz v jzolaciji. To pa vemo da ni OK. Naj nekdo se za tvoj primer izracuna.
Sredica bi morala biti prezracevana kar pa spet potegne dolocene zadee za seboj.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
preživeta stvar. Vem. Dobil sem idejo in malo gledam po internetu in me zanima ali je ideja "cool" ali je "blesava"?

Kaj če bi gradil sendvič gledano od znotraj navzven: 19+10+9 + kolikor pride notranji in zunanji fasadni omet? Ali je to sploh izvedljivo?

19 je samo modularc in recimo, da bi šel po štukih:
- zgradiš kletko in zidove za prvi štuk
- oblečeš z 10 stiroporja ali volne
- zaščitiš z modularcem 9 v samostojni kletki (da ni toplotnih mostov)
- plata in gremo dalje

Stena bi bila na koncu ene 45cm debela z 10cm izolacije in "privarčevano" fasado. Se logika izide ali ne?

A dej no, ziher je ceneje dodatnih 10cm fasade in zaključni sloj, kot pa še ena stena in omet. Butasto.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi: Če ne bo šlo drugače bomo pač dali samo za fasado toliko, kot za celotno gradnjo.
Potem ne odkrivaj tople vode. Ne vem od kod ti podatek da je kontaktna fasada tak bavbav. Spodaj imaš okvirne cene materiala na kvadratni meter fasade, najdi še enega fušarja, ki ti bo za 2k to skup zmetal, pa postavi pritlično bajto, da ne rabiš odra. Sicer pa lahko (verjamen da nimaš dveh levih rok) vse razen zaključnega sloja narediš sam. Bolj natančno in kvalitetno od velike večine fasaderjev. Zaključek zaradi homogenosti površine in kvalitete prepusti ekipi cca treh, ki vedo kaj delajo. Ampak par ljudi × 1 dan dela spet ni tak strošek.
Novolit EPS F 150 mm m2 11,00 €
Lepilo fasadno (2 sloja) m2 0,50 €
Armirna mrežica 4×4 mm m2 1,10 €
Zaključni fasadni sloj 2mm m2 6,00 €

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
A cena tega zaključnega sloja je torej razlog, da veliko hiš ostane v tisti sivi barvi, z nedokončano fasado?

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Očitno, 300m2 fasade × 6 = 2 jurja material + sam ga res težko narediš dobro + narod postavi tri štuke in je še najem in postavitev odra strošek (zaključnega sloja z lojtre res ne moreš naredit na 10 metrov visoki bajti).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Saj to mi ni jasno, naredijo fasado 90%, torej izolacija + mrežica, potem pa podrejo oder in pustijo v tisti sivi barvi?? WTH

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.322
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
A dej no, ziher je ceneje dodatnih 10cm fasade in zaključni sloj, kot pa še ena stena in omet. Butasto.

Zaradi cen materiala sem začel razmišljati take zadeve
grin1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.691
1.322
113
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi: Če ne bo šlo drugače bomo pač dali samo za fasado toliko, kot za celotno gradnjo.
Potem ne odkrivaj tople vode. Ne vem od kod ti podatek da je kontaktna fasada tak bavbav. Spodaj imaš okvirne cene materiala na kvadratni meter fasade, najdi še enega fušarja, ki ti bo za 2k to skup zmetal, pa postavi pritlično bajto, da ne rabiš odra. Sicer pa lahko (verjamen da nimaš dveh levih rok) vse razen zaključnega sloja narediš sam. Bolj natančno in kvalitetno od velike večine fasaderjev. Zaključek zaradi homogenosti površine in kvalitete prepusti ekipi cca treh, ki vedo kaj delajo. Ampak par ljudi × 1 dan dela spet ni tak strošek.
Novolit EPS F 150 mm m2 11,00 €
Lepilo fasadno (2 sloja) m2 0,50 €
Armirna mrežica 4×4 mm m2 1,10 €
Zaključni fasadni sloj 2mm m2 6,00 €

Bomo videli, koliko se bomo v postopku zidarije podkovali v tem fohu. Drugače bo pa tole res najboljša rešitev za zidarijo. Me pa še lesene matrajo. Tam pa vse to odpade.

Hvala.