Načeloma se v prehrani živali uporablja mešanico ki vsebuje več ali manj 4-vrstni in 6-vrstni ječmen, ta dva imata najvišje hektarske donose.
Za pivovarstvo se v evropi uporablja 99% specialne sorte 2-vrstnega ječmena in večinoma gre celo za jari ječmen. Ta kombinacija je s stališča pridelka najslabša, ampak daje pa najboljše lastnosti za pivovarstvo. Kot si omenil se rabi za pivovarstvo škrob in čimmanj beljakovin, kar se dobi samo s tako kombinacijo oz. je ta v temu pogledu najboljša.
Sorte za prehrano imajo precej več beljakovin (kar je cool za jest, ampak malo manj za pivo) kar daje potem pivu enako kot pšenica lahko "chil haze" in pa slabšo biološko odpornost. Ampak se dobi tudi sodobne sorte večinoma 6-vrstnega ječmena ki so dokaj nizkobeljakovinske in so primerne za pivovarstvo. Tak ječmen se recimo kar praviloma uporablja v ameriki, kjer je cena zaradi razlike na hekatarski donos precej bolj pomembna za industrijska piva.
Ena prednost 6-vrstnega ječmena je da ima večji volumen na zrnje in ima tudi večjo encimsko moč ter bolj obstojno jedro. Tako da za domače "slajenje" je mogoče ta celo bolj primeren.
Pod črto pa za "naredit" pivo je vsak ječmen dober, sploh za homebrewing. Sam sem že večkrat naredi slad iz ječmena za krmo in iz tega potem tudi pivo. Redno uporabljam tudi koruzni drobljenec za cream aleje, pa pšenico za kokoši za "belgijske pšenične" ... ni da ni, vse deluje!