šel HDD?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Komp mi je začel zmrzovati, po restaru pa se pokaže sporočilo: 4th slave: s.m.a.r.t. ,status bad, backup and replace

Pogooglal sem in to sporočilo pravi da gre disk v rit. Se da kaj naret da pridem v winse in da še vržem nekaj stvari na cd-je? To smart funkcijo sem izklopo, vendar mi ravnotako na začetku napiše o nekem erroru in ne gre naprej.

Zanimivo pa da je vsem, ki jim je to napisalo, začasno pomagal reset kompa in se je dalo priti v winse, mene pa ne spusti noter, predtem pa ni bilo nikoli težav.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Probaj porinit disk v en komp kot slave, pa probaj svoje stvari dol pobrat.

Če si smart izklopil, pa vseeno nikamor ne gre, pa je zgleda res za v kanto.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sounds like a hardware failure.

1. Izklopi komp in počakaj, da se disk ohladi. Vklopi in če dela, hitro presnami vse, kar lahko.

2. Vzemi disk ven, ga daj v rack in priklopi. Če ga zazna in lahko kopiraš, kopiraj. Če ga zazna in nič ne dela, preskeniraj s kakim recovery programom.

3. Daj disk za 2 uri v zmrzovalnik in poizkusi točko 2.

4. Poslovi se od diska in upam, da imaš backupe.

Nekako v tem zaporedju... vso srečo! Sploh pri zadnjem delu točke 4. ;-)

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
nekaj filmov je ostalo, večino sm čisto po naključju dal nekaj dni nazaj na cd-je.

Sem mel komp skoraj 3 ure izklopljen, pa še vedno javlja isto napako. Je pa na spodnjem delu diska plastika na enem delu hrapava, kot da bi jo vročina zdelala. Kak ga dati v rack? Ne vem kaj je to hehe.

Prokleta kanta, v 9 mesecih šle dve grafi, pekač in zdaj še disk, pa to je nenormalno!
bonk.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To je masovna produkcija. Komponente so skoz bolj poceni in skoz bolj zanič - crknejo seveda mesec dni po koncu garancije.

Mimogrede - poglej, če imaš še garancijo, diski imajo včasih 5 in več let.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
pri takem računalniku bi jaz poskusil dve stvari
- preveril napajalnik, če ta ni vzrok za kurjenje komponent
- dal na UPS, če bi sumil, da imam slab štrom v hiši /stanovanju...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zunanje ohišje na disk, ki se priklopi preko USB porta.

Če so samo filmi, vrži v kanto...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
fora je da mam splošno garancijo 1 leto in tak bo menjava pod garancijo, do zdaj mi niso nic komplicirali. Ampak je res nenavadno da tolko crkuje proti prejšnjem ki je po 6 letih, razen napajalnika, imel še vse original. Se pa zgodi da občasno zmanjka toka, na vtičnici imam pa neko belkinovo zaščito proti nihanju toka.

Imam sata disk, pa en komp stari z ata, lahko kak priklopim gor? Oz. Še kaka rešitev?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
ja saj mam, ni blem če so na starem xp, na tem pa vista?

Kak ga dam v slave? Na disku pise master/slave jumper not required for sata. Jumpere ima, nima pa one palčke, ali kak naj rečem,ko ga nastaviš v master ali slave

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Tak da inštaliraš winse na ata disk in daš sata not kot slave.
Že prej sem mislil rečt glede "slave"...

Pri SATA ni nobenih "slave". Niti jumperjev ni, hvala bogu. (čeprav so eni mutibariči spet neke jumperje "izumili"... mat'r jim....).

SATA disk se z SATA kablom poveže na SATA priključek.
Ča ni takega priključka se doda adapter:
- SATA/PATA adapter (ni ravno moja prva izbira)
- PCI/SATA adapter (oziroma PCI-Express, samo če ima PC taki slot, ima ziher tudi SATA)
- zunanje ohišje za disk, ki ima SATA/USB adapter

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
ok, mislim da ga vseeno lahko priklopim na en komp ki tudi ima sata... Potem samo nastavim v biosu da se boota iz pravega diska? Ta zanič disk ima gor visto, oni pa xp, bodo zato kake težave?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Bootaj obstoječi OS.
(ali linux, ker včasih XP ne dovoli dostopa na "tuji" disk, v linux pa gre)

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Ni bilo pri bootu iz xp nekih težav, lahko sem dostopil na D particijo in pobral dol nekaj stvari, na C particijo pa ni šlo, z nekim programom proizvajalca sem analiziral disk in je našlo več resnih napak.

Se pa disk nenormalno greje, po pol ure delovanja ga je nemogoče v roke prijeti, pa po zažgani plastiki smrdi. Bi bilo dobro še na napajalnik opozoriti?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Hja, če imaš tester ali pa če preveriš z multimetrom. Čeprav če bi dajal hudo napačne napetosti, se računalnik niti ne bi zagnal.