Seat Leon TDI - jermenica alternatorja

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Zdravo! Vse kaze da je na domacem Leonu 1.9 TDI 81kw (boschpumpa) odletela rolica napenjalca mikrojermena.

Pred tem "dogodkom" je kaksne pol leta pri hladnem motorju bilo slisati cricka (v stilu tk-tk-tk), vendar pri preverjanju vsegaskupaj ni bilo najti napake. Dva dni nazaj pa je bilo slisati kot bi ob dno avtomobila rahlo udaril nek plasticen kos (ocitno odpadla rolica), prizgala pa se je lucka za alternator. Servo je se vedno delal. No da sem prisel domov sem nato odstranil mikrojermen, da se nebi slucajno zapletel v gred.

To, kar je na prilozeni sliki videti je to, kar je ostalo od vsegaskupaj. Se pa ta ostanek lepo vrti okoli svoje osi, torej je se na lezajih in so se "razmeroma OK". Se da dobiti samo rolico ali je treba menjat cel sponar?

lp Anze

edit: spremenjen naslov
608811-sponar.jpg

Priponke

• 608811-sponar.jpg
    608811-sponar.jpg
    90,5 KB · Ogledi: 478
Nazadnje urejeno:

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
To se malo slabo vidi, je to res sponar mikrojermena?Ker izgleda jeklen, spanar pa bi moral biti aluminijast.
Ce se prav spomnim se samo rolica ne dobi ampak samo cel spanar, v rolici je lezaj in ceprav bi dobil samo rolico skoraj nikoli ne pomaga ker ponavadi se kar hitro unici lezisce rolice in potem le ta stoji postrani tako da je potrebna menjava celega sponarja.Stane pa tam okrog 100 EUR pa se menjat ga je tezko.Se ne da naredit boljsa slika?

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Cao mac77! Morda je res bila kriva tudi jermenica alternatorja kaj, kot sva pred casom preko PM govorila - bom tudi to sedaj probal poslatati. Bom poskusil se kaksno boljso sliko naredit ja, tezko je ker je zelo na knap s prostorom...

lp Anze

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Torej zdej sem sel vseskupaj poslikat se enkrat, ampak zaradi teme in kablov ki so okoli ne morem slikati prakticno nic.

Sem pa pregledal vseskupaj in ocitno je sponar res OK. Vse kaze da je odtrgalo jermenico iz alternatorja! Sedaj poskusam najti shemo kako je tocno speljan mikrojermen, mislim da sem jo celo nasel..

Odtrgalo je kolescek oznacen s crko "a". E naj bi bil sponar, A glavna gred, F jermenica klime, D servo pumpa C pa se ena rolica.

Edino ni mi se cisto jasno kako bom prisel do alternatorja in ga odmontiral dol...
uf-1.gif

edit: aha - http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=234251 - prav prijetno navodilo :D samo upam da bo dovolj prostora zraven..
Me prav zanima koliko stane nova jermenica..
608844-jermen.jpg

Priponke

• 608844-jermen.jpg
    608844-jermen.jpg
    36,9 KB · Ogledi: 423
Nazadnje urejeno:

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Ja sej, je ful mal placa za prit zraven. No jermenico in mikrojermen sem kupil, samo se orodje mi manjka... ve kdo kje se dobi take nastavke? Rabim 12zobi "torx" 10mm in eno posebno orodje ki drzi na mestu jermenico (ko spet en 36zobi torx z luknjo v sredini)...

any ideas?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
jaz bi snel altenator in nesel k avtoelektricarju, no v mojem primeru sem tako naredil ker za ta kljuc bos placal celega hudica, pa se snel bos tezko.Kljuc dobis na VAG servisu ali pa Bosch servis.Tudi kak Wurth ga verjetno ima.
Jermenica je draga ker ima "freilauf" stane tam enih 70-80 EUR?

Nazadnje urejeno:

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Včasih se da odpustiti samo z pištolo, sem že menjal jermenico tako, v večini primerov pa res ni šlo, avto električarji ponavadi imajo ta ključ. Jaz vedno pri priporočam menjavo sklopke pri velikem servisu, ni takšen strošek in imaš potem nekaj časa mir.