Seat Ibiza števec - LCD prikazovalniki ne delajo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Vprašanje za c&b-ja!
cheer.gif

Gre se za števec/kontrolno ploščo pri Ibizi l. 96, oba LCD prikazovalnika (ura in števec km) ne delujeta oz. zgubljata prikaz. To zgleda tako da včasih dela BP, včasih se komaj vidi izpis, včasih ni prikazano nič (slednjega je vedno več). Vse ostalo dela BP, razen teh dveh LCDjev. Tudi štetje kilometrov pa ura delata normalno tudi kadar ni prikaza (ura se ne pozabi, kilometri se štejejo dalje). Zgleda kot da bi bila nekje prekinjena/slaba masa/napajanje za LCDjčke.

Števec sem demontiral ven, stvar je na klasičnem vezju tako da sem na hitro preveril spoje in jih par prelotal ampak očitno ni tu problem. Tudi pretepanje števca ni pomagalo in je prikaz ostal na enakem nivoju (torej bi skoraj rekel da mrzli loti na samem vezju odpadejo). Vsa zadeva je priključena na 28 pinskem konektorju. Preden doktoriram me zanima je je možno da masa/napajanje za LCDje prihaja že iz konektorja ločeno od ostalih elementov na števcih?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Aja pozabil omenit, našel sem tele pinoute za Golfa 3:
T28/03 Ground
T28/11 MFA/Clock Constant Power

... bi znalo bit to enako pri ibizi/polotu? Torej med 3-11 pinom bi morala bit ves čas neka napetost (domnevam da kar 12V)? Ker trenutno je tule vmes 0V.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Maybe off-topic:
Včasih so bile med LCDjem in vezjem prevodne gumice, ki so signal s tiskanega vezja spravile do stekelca. Ko so otrdele in izgubile prožnost, je začel display "ugašat" na tak način, kot ti opisuješ.
Kdaj je pomagalo, če si "zategnil" ohišje LCD modula, ampak ne za dolgo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Problem je da sta dva displaya ki sta ločena, tako da dvomim da je problem v samem LCDjučku oz. obeh hkrati.

Sicer pa sem še 1x preveril napeljavo po pinoutu (tokrat sem gledal prave pine, prvič sem zajeb...) in je vse ok. Masa je ok, stalno napajanje je ok. Tako da je očitno problem nekje na vezju oz. samem čipu ki krmili tole.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Če sta enako stara (in sta) in če sta v enakih termičnih razmerah (tudi sta), je lahko ta napaka komot na obeh. Če ob pritisku na rob displeja le-ta začne delat, je to mogoče ena od smeri, ki jo je vredno raziskat. Ampak ne bom preveč brihten, upam, da s C&B rešita zadevo
smile-1.gif