Se SCT-jeva stolpnica na Bavarcu poseda?

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
al je kriva jama al kaj drugega, je vseeno. Prej se podre, prej bo šel kdo sedet. Upam, da takrat nebo nobenga notri. Po prebranem sodeč, se vsi vpleteni izmikajo..sploh izjava- češ v mejah normale :S

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
Prej se podre, prej bo šel kdo sedet.

kdaj pa je pri nas še kdo šel sedet zaradi večje stvari? Lepo te prosim, pri nas greš sedet, če pretepeš lopova v lastnem domu, ne pa zaradi česa takšnega.

Bolj me šokira to, da inšpektorji oziroma nekdo, ki je pristojen za to ne zapre stavbe in okolice dokler ne raziščejo kaj se dogaja.
Kako lahko sploh puščajo v nevarnosti toliko ljudi? Ko bo pa stolpnica pokopala koga pod sabo se bodo pa mediji na veliko spraševali zakaj ni kdo ukrepal ko je bil še čas (kot npr. pri kakšnih napadih psov ali pa prometnih prekrškarjev povratnikov).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.668
3.178
113
v lokalni ostariji
vsak ki je kdaj delal izkop ve, da gramoz (ali pa drug material) zna "peljat" ko se dobr napije... tukaj pa je gradbena jama ki sameva že X let... je pa kao predrago da bi jo saniral... zasutje tud ne pride v poštev (ker kao da bo vplivalo na statiko ostalih stavb...)

kaj bo naredu inšpektor? nič... ker ni črne gradnje(za vse so tako potrebni papirji... sej druzga ne znamo kokr papirje nabirat)...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jama je bila narejena pred petimi leti, za obdobje kakih dveh let, da se zgradi nova stolpnica (jamo je gradil Vegrad, ki je bil vedno znan po svoji nekvaliteti gradnje) - sicer mora držati dlje oz. stalno, ampak so najbrž malo prišparali.
Kaj je vzrok, se bo pa kmalu zvedelo.

Sicer sama SCT-jeva stolpnica je v gradbeni stroki znana kot stavba, ki se bo ob močnejšem potresu zrušila med prvimi zaradi neprimernih podpor - ni bilo krivo šparanje, ampak arhitekt, ki ni upošteval dinamike pri potresnih silah.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.299
7.066
113
pri taščici
Zanimiva sta tista dva stebra ki nosita pol stolpnice. Če se podre, se podrejo tudi izjave mojega učitelja statike. Rekel je da je narejena varno. Koliko mu je verjeti?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.299
7.066
113
pri taščici
Se pa strinjam s tem komentarjem

” mogoče bi v stavbo preselili vse parlamentarne stranke, parlament, vlado,
združenje menedžerjev, bankirje, inšpekcijske službe, tožilstvo, sodnijo in
policijo ... potem pa upali na najboljše?”

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zanimiva sta tista dva stebra ki nosita pol stolpnice. Če se podre, se podrejo tudi izjave mojega učitelja statike. Rekel je da je narejena varno. Koliko mu je verjeti?

A nista tista dva stebra bila naknadno dodana?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Raje profesorju FGG, Petru Fajfarju, ki je največji strokovnjak za potrese v Sloveniji.
Sama statika je že v redu, žal pa dinamika ob potresu ni. Stolpnica je narejena tako, da so na masivni steber obešena posamezna nastropja. Spodaj pa sta dva jeklena stebrička oz. dve členkasti podpori, ki sicer vsa ta nadstropja zgoraj lepo podpreta - če se nič ne trese. Ob močnejšem potresu pa stavba zaniha levo-desno, in potem ta dva stebrička delujeta kot navadna kroglična ležaja in se nadstropja, vpeta v masivni steber zadaj, zapeljejo iz stebrov, izgubijo podlago in gre potem vse dol.

To se zgodi, ko imajo arhitekti preveč proste roke, sploh če so bolj znani (Mihelič). Od osmih načrtovanih takšnih stolpnic so zgradili samo to, kar je dobro.

Kaže, pa da so že lani ugotavljali premikanje stolpnice:
http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/bi-potres-podrl-stolpnico

@glede preselitve navedenih v stolpnico: žal je stolpnica premajhna, od vseh teh ustanov bi notri spravil sama najvišje nadrejene, pa še bi zmanjkalo placa.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.358
3.045
113
Lublana
Obišči stran
KSZ

Če smo prvi v korupciji
Če smo najbolj obdavčen narod
pa naj se nam še največja zgradba podre, da prehitimo Bangledeš in smo še tu prvi.

Govorim bolj na pamet ampak možno, da je vzrok v gradbeni jami, saj je zaradi nje stolpnica SCT tako rekoč spodkopana in gradbene jame niso narejene zato, da so tam več let. Ampak živim v Ciganistanu in sem se vsega hudega že navadil. Zrušitev stolpnice me sploh ne bo presenetilo saj se je že pred dvemi leti govorilo, da je jama nevarna za stolpnico ampak tu se nihče ne zgane, boli jih quraz važno, da višajo davke, kradejo in podkupujejo....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.299
7.066
113
pri taščici
normalno, stebra sta kot "pomična" podpora, in potem ob potresu zna res kaj...

Sicer pa kako globoka je obstoječa stolpnica. Saj niso samo travo pokosil in temelj zašolal?
Koliko je jama ob njej nižja od dna stolpnice?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.299
7.066
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
KSZ

Če smo prvi v korupciji
Če smo najbolj obdavčen narod
pa naj se nam še največja zgradba podre, da prehitimo Bangledeš in smo še tu prvi.

Govorim bolj na pamet ampak možno, da je vzrok v gradbeni jami, saj je zaradi nje stolpnica SCT tako rekoč spodkopana in gradbene jame niso narejene zato, da so tam več let. Ampak živim v Ciganistanu in sem se vsega hudega že navadil. Zrušitev stolpnice me sploh ne bo presenetilo saj se je že pred dvemi leti govorilo, da je jama nevarna za stolpnico ampak tu se nihče ne zgane, boli jih quraz važno, da višajo davke, kradejo in podkupujejo....

in da imamo na srečo "nekaj" zelo "sposobnih" ljudi na zelo odgovornih delovnih mesti, ki prejemajo bistveno manjše plačilo kot bi ga v tujini.
Samo kakšne 3+ jurjw netto.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ta jama je globoka 12 metrov. Za stolpnico pa ne vem, na netu najdem samo to sliko:
S1inS2_fasada_1_M.gif

Iz razmerij na sliki (desna stran) sklepam nekje -6 metrov dno zadnje podetaže, ter potem še nekaj temeljenja.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ker je nemogoče? Mislim, da je statično štimalo brez stebrov, ampak so jih potem dodali, ne vem več zakaj, morda zaradi takih reakcij. Tako nam je vsaj razlagal dr. Bedenik na FG pred leti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Prerez, ki sem ga naslikal zgoraj, je še iz časov načrtovanja in stebra že ima vrisana. Kar pomeni, da sta bila zgrajena od začetka.

jjernej

Pripravnik
26. mar 2008
131
0
16
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Ker je nemogoče? Mislim, da je statično štimalo brez stebrov, ampak so jih potem dodali, ne vem več zakaj, morda zaradi takih reakcij. Tako nam je vsaj razlagal dr. Bedenik na FG pred leti.

Iz prve roke. Stebra nosita vsaj polovico stavbe
grims-1.gif
Natancnih izracunov raje ne podam.