Se navadni in križni vijaki počasi poslavljajo?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Šel po dolgem času kupit vijake in na svoje presenečenje ugotovim, da v bau hiši precejšen del ponudbe sestavljajo torx (in inbus?), česar recimo nekaj let nazaj še ni bilo?

Se torej stari, dobri vijaki z zarezo oziroma utorom v obliki križa (zarota rkc? ok hecam se, mislim, da so ga izumili ameriæani) res poslavljajo? Saj tam v bau hiši je velika risba kazala prednosti 'novih' utorov, ampak vseeno, klasiko se da z malo sreče priviti in odviti z marsikakšno improvizacijo...kar pa ej lahko tudi slaba stran, ko ti recimo mularija odvija vijake na busu recimo...no, proti temu so že dolgo nazaj obstajali vijaki z zelo nenavadnimi utori
evil.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Navadni (ravni) so itak patetika za karkoli resnega. Tud navadni križni (philips) so bistveno slabši kot pozidriv (PZ).

Jaz sicer za večino domačega dela kupujem PZ vijake, ampak tudi Torxe občasno.

Torx v primerjavi z ostalimi res zagrabi.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.417
5.653
113
medicinski so etak torx...oz nekaj torxu podobnega... Mam enga za spomin
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
A to govoriš o zobozdravstvu ali recimo ko doma kaj privijaš?

Doma.

V zobozdravstvu maš notranji hex pri večini implantatov. Za kosti fiksirat pa veliko sistemov, načeloma neki PZ vijaki, ki imajo šrafnciger, na katerega se zaklene vijak.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
To je čebinska zarota. Naslednji korak je preoblikovanje v 5 krakov in preimenovanje v titox. Faza 3 barvanje vijakov v rdečo barvo.

Sicer se pa v razvitem svetu torx uporablja že lep čas. Sam sem prve ključe kupil kakih 20 let nazaj. Ne vem v kakšni luknji živiš, da ne veš takih stvari.

No, če si se pred kratkim nehal igrat z lego kockami ti je oproščeno.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Æe bi bil funkcionalno pismen, bi vedel, da se jaz sprašujem, če se navadni/križni vijaki poslavljajo v korist torxa/inbusa. To, da se uporabljajo, pa seveda vem že dolgo in tudi imam ustrezne nastavke/orodja...

tvoj sfaljen post bi nekako še razumel, če bi temo naslovil v smislu 'kaj so tisti æudni zvezdasti utori'?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.417
5.653
113
Mene je pa patriot pozitivno presenetu...po dolgem casu nezagrenjen humor
smile-1.gif