O tem sem enkrat že pisal na enem drugem forumu, zato je tole večinoma copy/paste od tam.
Kaj je za videt in poskusit:
- Plaže: Costa Rei in južno (npr. Spiaggia del Simius)
- Orgosolo: poslikano mesto
- Nuraghe: poiščeš enega od cca. 1700 kamnitih stolpov, posejanih po otoku
- Bruncu Spina: drugi najvisji vrh, sicer nic posebnega, meni je bil vsec, ker je bilo prijetno hladno in lep razgled
- Ichnusa & Dreher: birra Sardegna originalle
- torrone: lokalna specialiteta, podobna turskemu medu, a veliko boljsa (ce sem si ime prav zapomnil)
- Nora: ruševine starega mesta na jugu otoka blizu Cagliarija
- Tharos: še ene ruševine starega mesta
- Piscinas (Costa Verde): evropska "Sahara"
- Iglesiente: ostanki starih rudarskih mest
- Oristano: meni najlepše mesto
- Castelsardo: srčkano pisano mestece na severu otoka
- Stintino: must-see, najbolj pocukrana in v sezoni oblegana plaža na Sardiniji z malim otočkom in stolpom na njem
pa še in še.
Predvsem se na široko izogni Costa Smeraldi, ker tam pa res ni kaj videt.
Kampiral sem v:
-
Cala Gonone, preko 30 EUR za dve osebi v šotoru, ampak vrhunsko urejen kamp, lokalna plaža ni nič posebnega, lahko pa greš na čoln, ki te odpelje v najbolj oddaljen zaliv, kjer je plaža vrhunska.
- V kampu
Capo Ferrato na skrajnem jugu Costa Rei, ta je bil že nekoliko cenejši, ampak še vedno zelo dober, tudi plaža mi je bila zelo všeč, mesto, ki je zraven, ni nič posebnega,
- Kampu
Sciopadroxiu v Piscinas na zahodni strani otoka, totalna zmaga, skoraj pol cenejši od tistega v Cala Gonone, sicer 2 kilometra od plaže (ogromne peščene sipine), ampak v totalni divjini. Najbljižja trgovina je 18 km stran, zato se splača prej založiti z najnujnejšim. Če greš sem, naj ti ne bo škoda avtomobila, ker je vožnja precej podobna off-roadu (razen, če prideš skozi Iglesiente),
- In na koncu na severu v Asinarskem zalivu v kampi
Asinara. Lastnik je isti kot v Cala Gonone, zato dobiš popust, če si bil prej že v tistem. Kamp sicer korekten, ampak nič posebnega. Tudi morje je tukaj zelo toplo, celo pretoplo.
V povprečju je kamp prišel nekje 25 EUR na noč za dve osebi, šotor in avto. So pa vsi kempi praktično neprimerljivi s hrvaškimi, saj so urejeni, imajo zidane kamine za roštiljanje, voda se greje na plin, zato je ob petih popoldne ne zmanjka, tudi ljudje so zelo prijazni. Plaže so večinoma peščene.
Kolikor mi je znano, veljajo za trajekte iste omejitve kot za Korziko, kjer sem skoraj prepričan, da te omejitve so. Nisem jih pa nikoli v praksi izkusil. Sicer pa trajekt vozi cca. 5 ur (iz Livorna).
PS: Se pa že nekaj časa pripravljam, da pripravim foto potopis za ta forum o Sardiniji, samo nikakor ne zberem dovolj volje.