Samovrtalni vijaki za kovino?!

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.580
4.508
113
49
Na sončni strani ALP
Mojstri dejte pomagat samouku...

Namen imam delati leseno ograjo. Deske bo potrebno vijačit v železni U profil 2 ali 3mm.
Je tudi varianta predvrtanja v železo, samo pri 20m plota bo to precej zamudno delo...

Katere vijake izbrati, da prebijem pocinkano železo U profila in naprej v colarco?

TNX :cool:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.778
5.929
113
Prviš slišim za samoreznike, ki bodo šli brez vrtanja v 3mm železni profil. Če so kaj iznašli pa z veseljem poberem. Ampak jaz sem veselo lomil svedre, ko sem popravljal ograjo.

• Všeč mi je
Reactions: turbobitch

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.580
4.508
113
49
Na sončni strani ALP
Vem, da gredo skozi pločevino. Piše pri vijakih tudi, da gredo skozi kovino.
Glede na to, da sem gledal na spletni strani pri istem trgovcu, so verjetno različni vijaki?!

Več glav več ve. Zato pa vprašam.
Ostane mi še vedno, da vzamem nekaj kompletov svedrov in veselo na delo z vrtanjem...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
3mm železa ni variante da prebiješ s samozareznim vijakom.
Kupi si en dober sveder (HSS-Co) pa boš zvrtal vse luknje z enim svedrom in to brez muke...

• Všeč mi je
Reactions: turbobitch

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.119
4.090
113
Obstajajo taki z večjo trdoto in tudi drugačno glavo za tršo in debelejšo kovino, samo ne pričakuj da boš to zavrtel in šel skozi 3mm železa v sekundi. Poleg tega so ti zaradi specialnosti svinjsko dragi. Vsekakor bo trajalo bo precej dalj časa kot za namenski sveder. Poleg tega je te vijake zelo težko centrirat, moraš prej s točkalom fino udarit pa še potem rad vijak ki ni fiksiran v vpetje vijačnika zdrsne. Druga stvar je vpliv navoja z zarezanjem v različen material. V lesu je navoj za kovino preveč "fin" in ne bo držal kot bi moral sploh ker je prej samorezna konica ki še predvrta sam les.

Skratka tile samovrtalni vijaki niso namenjeni temu kar ti želiš ker so v vseh pogledih neoptimalni. S pravim svedrom (ja pametno jih je nabavit več) bi moral naredit luknjo skozi dokaj hitro.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga in zino

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
nastaviš desko na mero, pritrdiš z prižemama/šraufcvingo. imaš dve bormašini, z prvo prevrtaš desko in kovino, z drugo samoreznik. 4 ure pa maš 20m plota fertik. pol pa greš na pir.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.944
2.645
113
Samovrtalni vijaki za kovino so DIN7504.

Imaš pa tudi kombinirane vijake za vrtanje v les in nato kovino. Po specifikacije v katalogu naj bi z vijakom 4,2 lahko vrtal v profil do debeline 3mm, z 4,8 pa debelino 4,4mm.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Če boš vrtal, potem ne vrtaj s prevelikimi obrati. Pa če boš kaj sveder hladil s kakšno emulzijo ali čim podobnim tudi ne bo škodilo.
Če boš vrtal luknjo, pa lahko daš tudi sponske vijake.
Ne vem kako si si zamislil ograjo.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.580
4.508
113
49
Na sončni strani ALP
Če boš vrtal luknjo, pa lahko daš tudi sponske vijake.
Ne vem kako si si zamislil ograjo.
S sponskimi ne bom delal, ker ko ga 1x hočeš odšraufat, ga itaq ne dobiš več ven. Vijak bo letel skozi U profil v desko. Vijačeno samo iz ene strani. Očitno bo res treba lukne s svedrom prevrtat in potem vijak v desko.

Trenutno smo še pri idejnem načrtu zato zbiram informacije.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.119
4.090
113
Izberi čimmanjši premer vijaka ki zadostuje za tvojo potrebo, manjša kot je luknja lažje in hitreje bo zvrtana. Večina pretirava z dimenzijo vijaka in potem ti vzame 3x več časa da zvrtaš luknjo čisto brez potrebe.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
samovrezni vijak mišljen bolj za kakšen aluminij...

zakaj ne alu U profilov?

je opcija prej navrtat luknje? verjetno je lažje na kakšnih stolicah to narest nekje v senčki...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Alu profilov večina mcgiver mojstrov ne more doma variti.
Še lažje navrtas na kakšnem vertikalnem vrtalnem stroju.
Upam da imaš v planu les dati pokonci in da bo na vrhu pokrit

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Samorezni vijaki brez težav v pohištveno cev, prejšnji teden sem jih porabil blizu 100, dva sem uničil zaradi preveč vrtljajev...

Moji so imeli malenkost daljši del za vrtanje, torej od konice do začetka navoja so bili moji vijaki daljši...

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Ena od rešitev je, da na u profil privijačiš pokončno (vertikalno) leseno letev, pa potem v njo vijači horizontalne deske.

Druga je da predvrtaš stebričke preden jih boš zabetoniral.

Predlagam, da zvrtaš luknje fi 6,5 in potem s sponskimi vijaki vijačiš deske gor. Boš lažje razvijačil čez leta, ko boš menjal les.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi