Sadike Kaki vanilija?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Hej vsem.

Zanima me, kje bi lahko kupil sadike kaki vanilija, pa da veste, da je dober sadež... Ker obstaja ogromno vrst kakijev, bi najraje kupil kaki brez koščic, tistega bolj čvrstega (ene vrste so mehke kot paradižnik)... Sem iz okolice MB na sončni legi (na vinorodnem okolišu), tako da mislim, da bi kaki tudi uspel...

Zanima me tudi, kdaj je najbolje, da se posadi kaki? Verjetno se dobi za kupit že majhno drevo, ki ga potem samo posadiš, ali ne? Nekje sem prebral, da je najbolje posadit pozno jeseni, samo se mi zdi, da je pozno jeseni (sedaj) že kar mrzlo za mlado drevo, da bi ga sedaj posadil...

Če ima kdo še kakšne pametne nasvete, bi ga lepo prosil...

Hvala za vaša mnenja že vnaprej..
Lp

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.174
113
Mi smo navaden kaki sadili spomladi in je v jeseni že rodil 10 plodov. Kupili smo pa mislim da triletno drevo. Sem pa slišal da moraš pri nekaterih vrstah imeti posajenega tako moškega kot žensko. Tako da se pozanimaj okoli tega. Pri našem kot kaže to ni bilo nujno. Je pa zanimivo, da je tudi na štajerskem kaki enako dober kot tisti iz primorske.
Osebno pa imam raje tistega mehkega kot paradižnik. Mi je slajši, le eni ga ne marajo ker jih na šmrklje spominja
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Sem lansko leto posadil triletno sadiko Čokolatina - je prej zrel kot VANIGLLIA - VANILIJA pa še veliko boljši je - ni tako umetno sladek (ga pa v trgovinah pei nas ne dobiš -imajo ga v A) in še ni imel letos še nič pridelka kljub temu, da je nastavil čez 40 plodov, ampak je vse odvrgel zaradi vremena.
Peške imajo mislim, da oplojeni moški cvetovi, ženski pa so brez koščic, moški so tudi prej zreli in so tudi drugačne barve - to mi je razlagal en star ištrian .