Ruter, ki ga ni potrebno trikrat na dan resetirati

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Za odprto omrežje v gostinskem lokalu iščem kvaliteten ruter, ki bi prenesel večje število brezičnih povezav. Vsi dosedanji ruterji so počepnili in jih je bilo treba vsaj enkrat na dan resetirati. Ugotovili smo, da je problem v velikem številu različnih povezanih naprav. Kateri ruter bi bil tak, da bi prenesel nekaj sto različnih naprav? Mogoče izkušnje nekoga, ki vzdržuje kakšno javno brezžično omrežje?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Kaj so bili vsi do sedanji routerji? Kako so bili nastavljeni? So imeli mogoče nameščen ločen firmware/software (DD-WRT, Tomato)?

Sicer večina routerjev uporabljam več ali manj enake komponente, malo se razlikujejo procesorji in delovni pomnilnik. Vsi boljši routerji bi morali zdržati veliko število povezav, je pa jasno potrebno določene stvari konfiguirat.

Že v osnovi če imaš public AP in imaš dodeljen range IPjev za klasiko ti bo delalo samo 255 povezav (oz. še malo manj), z velikimi time lease se to zabaše takoj.

Skratka bolj sumim da je kriv uporabnik kot pa HW!
evil.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V službi imamo WRT54GL z naloženim Tomatom - resetiral ga v 4 letih nisem niti enkrat.

Doma imam TP-LINK, ki sem ga v treh letih resetiral enkrat. Enako sem TP-LINK dal v en lokal, kjer se folk prijavlja na net. Da bi ga bilo kdaj treba resetirat se ne spomnim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sej tako naj bi bilo. Glede na to da mularija vleče po 20 torrentov naenkrat s po 500 povezavami in to zdržijo več ali manj vsi routerji nad 50EUR ni vrag da bo v enem lokalu delovalo enako.

Kot sem omenil problem je verjetno z alociranjem IP naslovov (jih zmanjka), ker je DHCP narobe nastavljen (oz. je nastavljen na default).

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Tudi jaz TP-linka v 3 letih še nisem resetiral, je pa res, da je nanj obešenih največ 5 računalnikov.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Testirali smo raznorazne ruterje, ki se dobijo pri nas. Vsi z original programsko opremo s standardnimi nastavitvami. Trenutno se še najbolje obnese WRT54GL, ki ga je treba resetirat samo vsaki drugi dan. Poudarjam, da gre za popolnoma odprto omrežje in za veliko število različnih naprav, ki se povezujejo na ruter in niso povezane več kot eno uro.

Če bi zmanjšal vrednost lease time, bi se zgodilo kaj?

Mimogrede sem prišel na idejo, da bi lahko ruter priključili preko timerja, ki bi ga izključil, ko lokal ne obratuje.
cool-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Drago pravi:

Lease time je čas, ko je IP rezerviran za nekega fizičnega uporabnika/napravo ... in po defaultu je ta čas verjetno 24h. Potem imaš pa še rang IPjev ki jih nudi DHCP server, ti so ponavadi na omrežju z masko 255.255.255.0, kar pomeni da je prosti IPjev natanko 255. Če od teh odstraniš še IPje ki so že v omrežju (sam ruter pa še kaj na LANu) je torej možno zapolnit max 255 naslovov v 24h. Če zmanjšaš lease time se ti "rezervacije" hitreje praznijo, je pa tu spet odvisno kako je z alociranje fizično neaktivnih povezav (ostanejo zaseden ali ne). Za preverjat maile in brskanje po netu itak ni pomembno če te vsakih 5 minut prekine in vrže na nov IP.

Sam bi ti predlagal ali da na DHCPju nastaviš višjo masko omrežja (255.255.0.0 kar ti bo dalo 65k IP addres) ali pa da spustiš max. lease time (recimo za public AP bi jst dal na 1800 sec kar je čisto dovolj, pa še raznih pijavk ki izvajajo kakšne čudne transferje se znebiš).

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Oziroma še bolje, Victekov mod. Zadeva bi morala delat, ker gre za eno bolj stabilnih in preizkušenih varijant (čeprav HW zastarelih). Ampak stock FW je po drugi strani katastrofa.

Alternativni fw-ji imajo tudi možnost nastavljanja dostopa glede na čas. Tako lahko nastaviš, da se brezžični del ugasne ob polnoči in prižge ob 8ih zjutraj

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Segment 10.x.x.x je se vecji, a vprasanje koliko naslovov je sposoben router voditi v evidenci, preden se mu zacne kolcati
smile-1.gif

Jaz bi lease time se bolj zmanjsal, pol ure je za bife, kjer ljudje samo malo pobrskajo po Internetu,ogromno. Saj se vzpostavi ponovno, ce hoce se kaj carati.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Drago pravi:
Testirali smo raznorazne ruterje, ki se dobijo pri nas.
No, daj malo naštej

Bilo je vsega:
D-link DIR635, D-link DIR652, Asus WL500G, Vigor s tremi antenami, Linksys neki 2000, Netgear, TP-Link, neki poceni Canyon. Ne spomnim se vsega. Nekaj je bilo vzetih v trgovini na probo, pa nekaj privatnih - rabljenih.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
V ponedeljek začnem testirati Lease time. Se mi je zdelo, da mora biti nekaj na tem. Navadno pustim okoli 50 IPjev od 192.168.1.200 do konca. In če je lease time 24ur, potem res zmanjka naslovov in ruter zablokira. Povečal bom število razpoložljivih IPjev in skrajšal lease time na 1000, pa da vidimo, če bo stvar špilala.

Hvala vsem za konstruktivno debato.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Drago pravi:
Testirali smo raznorazne ruterje, ki se dobijo pri nas. Vsi z original programsko opremo s standardnimi nastavitvami. Trenutno se še najbolje obnese WRT54GL, ki ga je treba resetirat samo vsaki drugi dan. Poudarjam, da gre za popolnoma odprto omrežje in za veliko število različnih naprav, ki se povezujejo na ruter in niso povezane več kot eno uro.

Dlje bi delovalo.
Ena ura je po moje čist OK nastavitev. (lahko tudi manj)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Jaz bi lease time se bolj zmanjsal, pol ure je za bife, kjer ljudje samo malo pobrskajo po Internetu,ogromno. Saj se vzpostavi ponovno, ce hoce se kaj carati.
Nič ne rabi ponovno vzpostavljati, ker se nič ne prekine.
To je precej razširjen "common misconception", da se prekine. Verjetno zaradi izkušenj z SiLOL&co.
wink-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Kateri .n ruter ima pa trenutno najboljši domet + vse zgoraj našteto, torej, da prenese kaj več uporabnikov. Povezava bo 10/10.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.031
3.702
113
KSZ

Tomato ima tudi možnost Reboot routerja na določene dneve ob določeni uri.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Nič ne rabi ponovno vzpostavljati, ker se nič ne prekine.
To je precej razširjen "common misconception", da se prekine. Verjetno zaradi izkušenj z SiLOL&co.
wink-1.gif

Točno tako, lease time pomeni koliko časa PO prekinitvi povezave bo IP naslov še rezerviran za določen MAC.

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
Priporočam tudi kak router od Appla. Z AirPort Extreme imam super izkušnje, res pa je, da ni preveč poceni.