Rušenje predelne stene v stanovanjskem bloku

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
sem pred adaptacijo dotrajanega stanovanja v bloku. Ker bi rad demoliral predelno steno, me zanima kaj vse potrebujem, da zadevo rešim na pravi način. Po pregledovanju interneta nisem našel konkretnega odgovora oz. rad bi bil 100 % prepričan preden se podam v ta projekt (v izogib kasnejšim težavam oz kakšnim kaznim). kolikor mi je uspelo izvedeti, bi potreboval mnenje statika (tukaj bi prosil za kakšen kontakt) ter soglasje sosedov.

Ali je potrebno pri statiku narediti celoten elaborat z novimi izračuni, ki se ga priloži gradbeni dokumentaciji?
lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Za predelno steno ne rabiš soglasja...rabiš pa nekoga, ki tibo znal povedat ali je stena nosilna ali ne
wink-1.gif
. V nosilno pa osebno sam ne bi posegal.

Za silo se da razbrati že iz debeline same stene kam pes taco moli...

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
Hvala obema.

stena mislim da ni nosilna, saj je debelina okoli 8-10 cm. skrbi me edino, da se ne bi kasneje kdo od sosedov obregnil ob to, ter me obtožil kakšnih traparij. rad bi bil pravno zaščiten v primeru raznih kompiciranj.

ker se mi ne sanja kakšen strošek predstavlja mnenje statika, bi prosil za kakšen info tudi glede tega.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Pri tej debelini 100 % ni nosilna. Take so ponavdi med kuhinjo in dnevno sobo...

naredi vanjo eno luknjo s svedrom...da vidiš..ali bo prišel ven bel prah (potem je siporeks) ali rdeč...potem je iz cegla.

a na splošno...pri taki stenci se ni za sekirat. Daj pa na vsak način pred pričetkom del na oglasno liste da se bo od tega in tega datuma naprej vršila adaptacija stanovanja in da prosiš za razumevanje (da se ljudje pripravijo na ropot).

Tovrtsno stenco pa se podre v roku 20 minut (na tla daš čim večkartona da ublaži ropot in to je to)...z navadno 2 kilsko macolo...tudi za znosit ne bo kaj dosti robe...je prenova koplanice mnogo večja štala (In štemarija)...tako da tam bojo bolj načeti živcev stanovalcev (a prenavljajo več ali manj vsi..tako da bojo potrpeli).

Sicer pa...poslikaj in pripopaj kako fotko te stene.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
A unga linka si nisi prebral?

"S kere hruške si pa ti padel. Mene že dve leti tožijo, ker se je zaradi ker smo podrli steno čeprav smo se s sosedi o tem pogovorili. Je prišla gradbena inšpektorca, naredili so poročilo na Zavodu za konstrukcije in so ugotovili, da stene nebi smel porušit čeprav je bila predelna. "

Je pa verjetno res, da moraš imeti smolo, da te tole doleti.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
LP

Kaj pa če je stena betonska, pa je debela samo 12 cm, pa vendar spada med nosilne stene, oziroma stene ki jih ne smeš podreti, ker s tem posegaš v statiko bloka. Tak primer je v našem bloku in že v pogodbi o upravljanju navedeno da nosilnih sten nihče ne sme ruišiti, oziroma za to ne bo dobil soglasja. Med nenosilne stene pri nas spadajo samo stene iz siporeksa.
Zato najbolje da najprej stopiš do upravnika, če ga imate in ga povprašaš kaj lahko storiš.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj zato pa zvrzaš enoluknjo vanjo pa ti je takoj jasno iz katerega materiala je...če bo beton bo rpoblem vrtat, v siporeksu pa bo padel skozi.