rože

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Ob vselitvi v hišo sva dobila nekaj rož s katerimi sedaj ne vem kako je potrebno upravljati.
Predvsem me zanima glede orhideje. Kam naj jo postavim, koliko zalivam ...

Al pa če kdo ve za kakšen forum kjer so bolj specializirani za rože in ostale rastline.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Orhideje gojimo na okenskih policah, hodnikih in v svetlih kotičkih. V povprečnem stanovanju je najpreprosteje gojiti orhideje iz rodu Phalaenopsis, saj so križanci vrst iz tega rodu relativno neobčutljivi. Med preprostejše orhideje spadajo še čeveljčki (Paphiopedilum) z marmoriranimi listi. Nekoliko zahtevnejši so cimbidiji (Cymbidium), dendrobiji (Dendrobium), katleje (Cattleya), miltonije (Miltonia) in odontoglosumi (Odontoglossum). Med najzahtevnejše in za večino stanovanj neprimerne so vande (Vanda), saj za rast in cvetenje zahtevajo veliko svetlobe in visoko zračno vlago.
Svetloba je pri gojenju orhidej problematična, omejuje pa nas tudi zračna vlaga. Orhideje imajo različne zahteve glede na vrsto, ki ji pripadajo. Temperatura v kateri lepo uspevajo je med 15 in 30 º C. Zračno vlago zagotavljamo z rošenjem in gojenjem nad plitkimi posodami v katerih je vedno voda, ki počasi izhlapeva. Pomaga tudi rošenje in vlaženje listov z vlažno krpo. Pomembno je, da rastline zaščitimo pred pripekajočim poletnim soncem. Korenine rastejo v vse smeri in iščejo vlažen substrat ter hranila. Korenin ne izrezujemo, dokler se ne posušijo, kadar pa nove začnejo segati čez lonček, je to znak, da bo potrebno rastlino kmalu presaditi v malenkost večji lonček. Zelo praktične za presajanje so pripravljene substratne mešanice za orhideje, ki jih lahko kupimo v cvetličarnah, semenarnah in vrtnarskih trgovinah.

Še več nasvetov za vrt in okolje najdete na forumu kluba Gaia na spletnem naslovu http://www.klubgaia.com/forum/.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Uf, pri nas imamo cel kup orhidej... Imamo jih pa na južni strani, se pravi proti soncu. Vzdrževanje ni nič kaj posebno. Enkrat na teden jih za dve uri namočiš v vodo, nato jih pustiš za nekaj minut da se odcedijo in postaviš nazaj v lonček... Pri nas delamo to kar v banji...

Theya

Pripravnik
13. okt 2007
136
0
16
Moje orhideje so na okenski polici v dnevni sobi (mam dopoldansko sonce, zaenkrat jim kar ustreza), zalivam jih 1-krat na teden (ali na 14dni- nekako po občutku no) in sicer tako, da se kopajo. Eni priporočajo, da se jih da v kopalnico-zaradi zadostne vlage.
Večino ostalih podatkov so ti pa že pred mano napisali.

Aha pa še to, pozimi pazi, da ne bo premrzlo, meni je ena letos zaradi tega *izdihnila*
smile-1.gif
Je bla par dni v neogrevanem prostoru, ponesreči..
Pa lepe orhideje !

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Med najpomembnejše parametre klime za gojenje orhidej pa tudi večine ostalih rastlin nedvomno spada svetloba. Ker je svetloba v naravnih rastiščih večine orhidej zelo razpršena zaradi sence dreves ali oblačnosti - megle je dojemanje potreb različnih orhidej po svetlobi za marsikaterega gojitelja uganka. Naše oko zaznava svetlobo zelo pristransko in se z lahkoto privadi na mračno ali zelo svetlo okolje. Zaradi tega se je nanj nemogoče zanesti, kar je večina izmed nas bržkone že doživela. Poškodbe listnega tkiva ali cvetov zaradi sončne pripeke je nepovratna reakcija na stres. Rastlina se do neke mere lahko zavaruje pred škodljivimi vplivi sonca (listi in korenine pordečijo), ko pa nivo svetlobe prekorači določeno mejo pa so poškodbe neizbežne. Rastline, ki so rasle v senčnem okolju je še posebej nevarno izpostavljati direktni svetlobi, saj tako nenadne spremembe izredno slabo prenašajo.
Torej prvi znak nevarnosti je pordečitev listov, še posebej najmlajšega, na vrhu. V tem trenutku moramo rastlinam zagotoviti senčenje v opoldanskem času najmočnejše radiacije. Najpreprosteje pa je imeti svetlomer, ki meri količino svetlobe v LUXih in nam da zelo zanesljivo oceno količine svetlobe. Če poznamo potrebe orhidej, ki jih gojimo lahko s preizkušanjem različnih načinov senčenja dosežemo zadovoljiv rezultat. Senčimo lahko z ostalimi rastlinami, ki prenašajo svetlobo bolje, ali pa z senčili (zavese). V najslabšem primeru rastlino prestavimo na ustreznejši prostor, kjer znova izmerimo svetlobo.

Več...

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Na spodnjem linku imaš ogromno napisanega o orhidejah, še slikc je ogromno,morda pa postaneš še strastna ljubiteljica le teh.
http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=6425&highlight=orhideje

Kake rože še imaš pa ne znaš ravnati z njimi? Tudi te boš verjetno našla na linkih do forumov, ki so ti jih posredovali že uporabnikii nad mano.

Pa ne obupaj, meni se je v teh dneh posiušila ena orhideja, ker sem imela spuščene rolete, ko je pripekalo sonce in je bila vse dneve v temi, jaz pa sem pozabila, da rože ne morejo brez sonca.
roza.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Aja, pa pri Orhidejah ne smeš pozabiti na odstranjevanje uši...