"Roštilj"

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
1326382329_pp.jpg


1326382330_pech_01.jpg


1326382375_pech_02.jpg


1326382379_pech_04.jpg


1326382379_pech_04.jpg


1326382393_pech_05.jpg


1326382352_pech_06.jpg


1326382349_pech_07.jpg


1326382404_pech_08.jpg


1326382431_pech_09.jpg


1326382437_pech_10.jpg


1326382434_pech_11.jpg


Se komu sanja, kaj je to za en les?
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pa misliš, da nebi katerkol les z visoko kalorično vrednostjo deloval? Bukev/hrast/kostanj/beli gaber.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Mene spominja na cedro...
Nisem pa nek poklicni lubadar, zato me ne držat za besedo.
tongue-1.gif
 

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Podobne reči sem proti koncu leta pogosto videval ob raznih dogodkih na prostem. Izdelano je bilo sicer tako, da je bilo vzolžno povrtano po sredini in prečno pri dnu - pač toliko, da vleče zrak. Gorelo je lepo enakomerno več ur skupaj. Dvomim, da je kaj drugega kot bukev ali hrast.

Evo, našel nekaj podobnega - lesena peč.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Bi rekel da tista zgornja dlje drži, pri tisti, ki si jo ti prilimal še kar veliko lesa odstranijo, čeprav po svoje pa pri ta prvi več površin gori.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.154
-8.771
113
No samo prva bolj švoh vleče in dosti kadi. Pri drugi imaš "dimnik", ki dobro vleče in tudi ogenj je bolj vroč.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mislim, da bi skoraj enak efekt dobil tudi z navadno dolenjsko smreko. Gre za način obdelave polena, ki omogoča relativno kontrolirano gorenje več ur (kot je zapisal predhodnik).
Tole pišem zato, ker sem že večkrat videl na enak način prežagane kose smreke, s tem, da je bila na sredini prereza (od vrha navzdol) malo večja luknja, na dnu pa nekaj voska. In temu se je reklo bakla (in še nekaj zraven - ruska bakla??). Zdi se mi, da sem to videval po bau trgovinah ...

Evo, najdu (sm vedu da je ena kruečva bakla)

švedska bakla
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kam pa naj vleče ta "dimnik",če je na njem ponev?

Dodajam; če imaš trinožec - čemu bi se jebal z vrtanjem in dolbenjem lesa? Ker to ni ravno posel za pet minut .... je pa frajersko za videt, to pa drži!
 
Nazadnje urejeno:

Viper

Pripravnik
31. okt 2011
443
1
16
Za to je najboljše da je svež les, najboljše čimbolj smolnat čist obična smreka.
S tem se gozdarji grejejo in kej skuhajo za pojest ko čepijo in podirajo cel dan kje v gorah drevesje.
Da še boljše greje se ponavadi v sredino vlije kak liter starega odpadnega olja.
Drugače pa špranje bolj so ozke bolj dolgo gori!
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.514
5.699
113
Eh druže na gorenjskem maš tega kok hočeš
evil.gif
 
Nazadnje urejeno: