Robni trak - postopek

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Kako z robnim trakom zarobim surovi del pulta? Saj menda ni neka znanost? Z likalnikom, če se ne motim in potem obrežem z olfa nožem?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.111
113
Obišči stran
Točno tako, če nimaš namenske mašine
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Tako, kakor si zapisal, priporočam pa še uporabo manjšega kosa lesa, s katerim pred popolno ohladitvijo lepila trak z večjo silo pritisneš ob rob in istočasno ohladiš spoj.

kdk

Fizikalc
25. feb 2014
198
29
28
okoli MB
Likalnik nastavim na tri četrtine od maximuma.
Vleči počasi in pritisni bolj, kot pa če bi likal perilo. Na začetku pusti nekaj viška traku, ker rad zleze naprej skupaj z likalnikom.
Likalnika ne nagibaj - trak hitro zlomiš.
Za test in malo prakse poskusi najprej na odpadnem kosu, vaja dela mojstra.
Olfa nož pa je lahko problem , ker z njim dostikrat preveč zarežeš v rob traka in izgleda res grdo.
Osebno raje uporabljam fino pilo za železo in pazljivo posnamem rob.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Tole foro s pilo tudi stric prakticira. Bolje kot olfa. Trak z ročajem dleta ali čim podobnim pritisni po tistem ko ga obrežeš. S tem zapreš morebitne odprtine na robu, saj tja porineš lepilo iz notranjosti.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Odvečni del traku najlažje odrežeš stran tako, da pult z novim robom položiš na neko ravno površino, tako da je trak spodaj.

Potem pa greš z olfo ob pultu in režeš stran trak. Na tak način ga ne moreš odrezat preveč ozr ostane celo 0.5-1mm viška traku ob straneh.

Tako kot je na tej sliki samo da porežeš tudi ob daljših stranicah:
11215_5F00_05_2D00_3.jpg

No potem pa obrneš pult, da je robni trak na vrhu in s smirkovim papirjem pod kotom 45* brusiš stran višek robu, dokler ni popoln rob.
Priporočam, da vzameš en cca 5cmx10cm kos lesa, ga "oblečeš" v smirkov papir in potem z njim vlečeš dolge enakomerne poteze.

Na tak način boš 100% naredil lepe robove.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik kdk pravi: Olfa nož pa je lahko problem , ker z njim dostikrat preveč zarežeš v rob traka in izgleda res grdo.
Osebno raje uporabljam fino pilo za železo in pazljivo posnamem rob.
No pa sem spet izvedel nekaj novega.
wink-1.gif

Razen če ni mišljena furnirana plošča s furnirjem za rob, potem je pila uporabna rešitev.
Pri iveralu ali celo ultrapasu pa je lahko hitro končni zgled katastrofalen.

Če smo že malo 'zapletli' temo pa še nekaj: za obrezovanje po ročnem robnem lepljenju je na voljo več tehnik in pripomočkov.
Jaz najpogosteje uporabim dvojni obrezovalnik 'Virutex', tudi zaradi možnosti rahlega posnetja roba:

robni1.jpg

Nekoliko manj pogosto, predvsem, kadar oblika plošče (okroglina) ne omogoča kvalitetnega reza, uporabim enojni obrezovalnik:

robni2.jpg

Včasih sta oba načina skoraj neuporabna, takrat obrezujem s širokim (30mm) dletom, položenim ploskovno na ploščo
V primeru ABS roba pa uporabim ročni rezkar z radijem 2mm
Pri furniranih robovih višek po vzdolžni liniji odrežem s furnirsko žagico, ki je mnogo bolj varna od pile.
Olfo imam za odrez predolgega traku, tako, kakor je prikazal 'Futuristik'

Seveda pa ni nujno, da je moja praksa dela v zadnjih 30 letih najboljša, daleč od tega!
Tudi sam se vedno naučim kaj novega.

LP

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če še nisi naredil. med likalnik in trak daj eno krpo. ker drugač boš mogoče še lilanik moral zamenjat;)
trak je iz plastike katera pa veš, da se ob vročini zna prijet marsikam.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Dvojnega Virutex-a sem kupil na bolšjaku, pravzaprav imam dva, vendar je drugi brez vzmeti.
Enojni mislim da je iz Bauhausa.

LP

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Aha, hvala. Enojnega sem videl tudi v Slovenijalesovi hobi prodajalni. Zgleda da bom moral dvojnega kar z neta naročiti.

Ni pa poceni, cirka 31 funtov + postnina. Enojni le nekaj evrov.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Jaz imam tega dvojnega pa raje uporabljam olfa nož.
Problem pri dvojnemu nožku je, da se ti zatikajo rezila na eni ali drugi strani in ne moreš lepo odrezat.
(Pa imam nova rezila...)
Sicer pa tega dvojnega lahko kupiš v http://www.blazic.eu/ .

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pri normalni uporabi Virutex-a se nič ne zatika.
Tudi če so rezila že nekoliko rabljena.

Lahko pa, da pri nekaj sto metrih robne folije in različnih furnirjev , ki sem jih do sedaj obrezal nisem bil dovolj pozoren na 'zatikanje'
wink-1.gif

@Slycer: enega ti lahko za kakšno malenkost v € odstopim...

Nazadnje urejeno:
13. jul 2011
2.677
626
113
Jaz sem pred kratkim dvojni obrezovalnik od Stanleya kupil v trgovini p&p, če se boš kdaj vozil kaj okoli GO ali MB.
Bil je okrog 25€

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Joj hvala oriolus. Pa sem se odločil po razmisleku da sploh ne potrebujem tega dvojnega rezila, glede na količino robnega traku ki ga sam prilimam. Bo enojni wolfcraftov ki ga imam zadostoval.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
čist vredu se da tudi s polkrožno* fino pilo naredit. men je bolj enostavno kot z olfa nožem.

*spodaj je ploščata, zgoraj pa zaobljena. taka ima potem tudi rob dovolj oster, da odreže trak.

@oriolus
si že naredil domačo "robilko":)?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Že.
Preskusil, odpravil napake in uporabil za ABS rob pri štirih omaricah.
Večji problem je bil potem pri obrezovanju in kroženju, kjer sem moral uporabiti dve fazi - izravnava na miznem rezkarju in nato kroženje z ročno Makito.
Vse bi še šlo, če bi ne imeli odrezki ABS-a to nesrečno lastnost, da so takoj elektrostatični ...