ribe

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
včeraj sem se lotil priprave rib. v trgovini sem kupil ene fileje, kukr oslič, sam ni oslič, zgleda pa tako in ene očiščene, na računu piše sled slanik. oboje naj bi bilo brez kosti.

vse to sem napacal in vrgel na roštilj. pripravil skoraj brez težav, ter postregel. nobenih prilog nič.

se vsedeva z jedino, začneva jest in prav ona tole ma pa koščice. jaz še nisme prišel do ust, zato mal pobrskam po krožniku in res..koščice. sam vstal sem od mize in se šel ven skulirat.

cel dan sem bil tečn k 100 hudičev zarad teh rib.

zdej pa vprašanje.
kaj naj kupim, da ne bo imelo koščic, ali pa če že bodo, da jih bo malo. ko sem lačen želim jesti, ne pucati. imam namreč občutek, da riba je mene in ne jaz njo.
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
File vitkega soma - čisto brez kosti, katerikoli kotlet (losos, tuna, pes) - zelo malo kosti
 

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Konkretno orado, lista ali kaj podobnega, kar sicer ima prej kosti kot koščice in tisto z enim potegom odstraniš, pa še riba je odličnega okusa v primerjavi z nekimi fileji.

Aja, sem se spomnila še na file lososa, ki so nam ga pripravili v službi, katerega sem jedla ene pol ure. Ne vem, kako jim je ratalo, da je še cel kup koščic ostalo znotraj fileja. Na koncu toliko časa seciraš vsebino krožnika, da je že čas za večerjo.
grin1.gif

Tuna je pa za moj okus veliko presuha, pa tudi sam okus je bolj tako-tako.
 
Nazadnje urejeno:

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
No saj meni je bilo čudno, da je tako suha glede na to, da jo v praksi poznamo vso razmočeno v olju. Sicer so v tisti restavraciji ribe obvladali in je bilo vse ok narejeno, samo tale tuna mi pa ni šla. Ampak vseeno je ne bi šla še enkrat poskusit. Me razni kovači in rombi v restavracijah (in doma) preveč razveselijo.
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Drugač, jaz včasih kupim tuna steak v ribarnici, tisti kos, ki je svetlo roza barve. Ga ruknem na vročo žerjavico, 1 minuto na eni strani, eno na drugi in to je to:))) Solim šele ko je pečen. Povem ti, tako kos ribe nima zastonj cene okoli 15-20€ za kilo:)
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
@cbb ja tuna ali mečarica je odlična - steak cca 3 cm v debelino pečen ravno toliko da je sredina ogreta na 65 stopinj, kot priloga pa tisoč in ena varianta. Krompir in blitva ali pa samo na ojčnem olju popečen bel kruh. Priporočljiva je obilica olivca za po "šniclu" in ostalih priteklinah. Druga opcija je carpaccio iz sveže ribe, vem da je tu na kontinentu problem dobiti svežo ribo. Če pa že naletite na res svežo pa hitro na tanke šnite pokapati z olivnim oljem najvišje kvalitete in malo pokapati z limoninim sokom. Ne experimentirat z dodajanjem kakšne rukole, jejte ribo tako kot pride iz morjani potrebno veliko da ustvarite mojstrovine kot se spodobi. Predvsem pa je ne sežigajte

lp D
639528-2005.08.30-006.jpg
 

Priponke

  • 639528-2005.08.30-006.jpg
    639528-2005.08.30-006.jpg
    106,2 KB · Ogledi: 465
Nazadnje urejeno:

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Kot je nekdo omenil zgoraj-vitki som-to je meni ena od najboljših rib. Drugač pa tudi tuna samo ne vem kak se obnese na roštilju...
 

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
To je tako, če nikoli ne povabiš.
grin1.gif


Drugače pa, ko smo ravno pri carpacciu, mečarici in tuni. Zadnjič v Piranu mi je ratalo za predjed naročiti te dve zadevi. Začuda se je zadeva zelo obnesla in sem se odločila to ponoviti. Pa sem šla v Maximarket, ko mi je ravno blizu in ima res pestro izbiro vsega, kar si lahko zamisliš. In sem s polnimi usti sline nabavila carpaccio od mečarice za ene 6 oz. 7€. Zdaj me zanima, če morda kdo ve, kje dobiti to reč ceneje?
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Najboljša riba je grdobina (morska žaba). Nobenih problemov s kostmi, meso pa milina. Res pa je, da jo je težko kje najti, sploh v raznih SPAR, Mercator in Tuših.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:


se vsedeva z jedino, začneva jest in prav ona tole ma pa koščice. jaz še nisme prišel do ust, zato mal pobrskam po krožniku in res..koščice. sam vstal sem od mize in se šel ven skulirat.

cel dan sem bil tečn k 100 hudičev zarad teh rib.

Stari vse se začne KAO pr golažu...če zastopš kaj hočem povedat!
wink-1.gif



Citat:
Uporabnik softi pravi:

zdej pa vprašanje.
kaj naj kupim, da ne bo imelo koščic, ali pa če že bodo, da jih bo malo. ko sem lačen želim jesti, ne pucati. imam namreč občutek, da riba je mene in ne jaz njo.

Predlagam ti svinjsko ribico
evil.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ni panike, samo uro in 40 minut časa rabiš, pa ne smeš jo skurt, počasi, temperatura v višini gradele mora biti taka da brez zežav držiš roko 10 do 15 sekund. Pravilo, ki ga moraš upoštevati je tudi, da je riba pečena na prvi strani ko praktično odstopi z gradele in obračaš jo samo enkrat. Ne pozabi na večje količine olivca za polivat ( ne delaj škode in uporabi cenejšo varijanto ).

RRibe brez kosti spadajo kot bi rekli hrvati med LANDOVINO se pravi morske bi bile vse "hrustančnice" pes, mačka, raža golob, kovač, rošpo-grdobina, pa še kaj bi se našlo.

Riba pa ni samo za "pečenje" odlična je lešada, pa juha pa obvezno surova, pa tudi prekajena je odlična.

Rib ne kupujem, jem samo kar sam ujamem.

lp D
641027-Photo-0051.jpg
 

Priponke

  • 641027-Photo-0051.jpg
    641027-Photo-0051.jpg
    112,5 KB · Ogledi: 415
Nazadnje urejeno:

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
No, žabo imajo danes že povsod, vprašanje je, če je sveža. Je pa res odlična riba, mene moti samo to, da jo precej plačaš. Več kot pol teže gre namreč v kanto. Tko, da kilska žaba je za enega lih lih komej zadosti.