Rezervno kolo - zimska ali letna guma

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Po menjavi gum imam viška tako letne kot zimske gume. Vse menjal zaradi starosti (letnik 2011 december). Rezervno kolo ima še original gumo gor (2005). Je boljše da dam na rezervo zimsko ali letno gumo? Vse so bile, kot rečeno, relativn omalo vožene, profil ni problem.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Če že dlakocepiš - prav tako bo v prekršku.

Bi pa rad srečal policaja, ki mu bo zaradi vožnje z rezervo, ki praktično ne more ustrezati zahtevam iz pravilnika o opremi vozila, pisal kazen.

OT: daj gor tisto, ki je boljša - kolikokrat si do sedaj menjal gumo na tem avtu zaradi defekta? ;)

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Če že dlakocepiš - prav tako bo v prekršku.

Bi pa rad srečal policaja, ki mu bo zaradi vožnje z rezervo, ki praktično ne more ustrezati zahtevam iz pravilnika o opremi vozila, pisal kazen.

OT: daj gor tisto, ki je boljša - kolikokrat si do sedaj menjal gumo na tem avtu zaradi defekta? ;)

To ja. Vedno manj novih avtov ima rezervno kolo, če pa že imajo je zelo verjetno samo zasilno, ki že po hitrosti (max 80km/h) ni enakovredno homologiranim... kje še da bi se oziral na zimske razmere.

Za OP, vseeno. Če imaš viška rabljenjih, jaz bi dal gor tisto, ki je novejša in z globjim profilom.

ALTF4

Fizikalc
8. apr 2017
627
177
43
Vsa cast vam ljudje. Ce vam je to najvecji problem dneva, vam zavidam. Resno.:bonk:

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Glej da bo rezerva nafilana. Ste pa prav nori na DOT. Eko oldiju na rezervi DOT 0871.

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Vse so isto sranje. Ker je avto star in delam z njim do 5.000 km na leto (zdaj je to drugi avto) sem dal gor celoletne. Zakaj bi kupil dva kompleta? In od viška 8 gum (2 kompleta) bom pa dal eno na rezervo. In bo zimska.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Original rezerva, ki je ves čas spravljena na suhem in temnem pod ustreznim tlakom bo boljša kot pa par let vožena guma. Ne vem od kje ideja da sedaj je guma pa zanič če stoji. Je lahko trda po površini, ampak je vsaj konstrukcijsko ok (kar za vožene gume ne moreš trdit).

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Torej je guma, ki se 13 let vozi pod avtom (ja spodaj, pod karoserijo), je boljša od gume na kateri se je naredilo cca 15.000 km v 7 letih in je bila drugače pravilno shranjena?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
A to še obstaja? Guma spodaj pod avtom?:eek:

Guma ki se vozi se čez vsako luknjo malo premečka in dobi s časom mikrorazpoke. Se lepo vidi pri praznih starejših gumah da so popokane po bokih če jih stisneš. Žični obroči in armirni sloj postane pretegnjen. Nič od tega se ne zgodi napolnjeni rezervni gumi. Rezervna guma bo po 15h letih držala zrak in ko jo boš obremenil bo najbrž vzdržala še par 10 km vožnje, neka 5 let znucana guma po 10h letih v prtljažniku je pa zelo verjetno da bo že vmes pomalem puščala (in ko jo boš rabil bo prazna) in jo bo odprlo ali sleklo v prvem zavoju.

• Všeč mi je
Reactions: tony

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
O "novih/starih" in "starih/novih" rezervnih gumah:
imam sam eno tako zanimivo in poučno izkušnjo; predlani sem šel z avtodomom v Rusijo in na podlagi strašenja nekaterih o nemogočih cestah (v bistvu niso nič slabše kot naše - vsaj del do St. Peterburga in Moskve) sem "preventivno" nabavil še eno rezervno gumo. Dodatno je k temu botrovalo še to, da je obstoječa sicer "ko nova" vendar stara čez 10 let. Kupil sem eno leto staro res malo rabljeno gumo, ki sem jo vrgel na streho.
No po cca 3 tednih vožnje mi je razneslo eno gumo in zamenjal sem jo z rezervo in pri prvem vulkanizerju na to platišče namestil "novo rezervo" le-to pa tudi zamenjal na vozilu tako da je original rezerva šla spet na streho. Sledite?

Po cca 100km mi je "novo" rezervo razneslo in stara je potem kar nekaj kilometrov opravljala svoje poslanstvo.

Tako da ja, bi se kar strinjal z Utisevalec em.

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
A to še obstaja? Guma spodaj pod avtom?:eek:

Guma ki se vozi se čez vsako luknjo malo premečka in dobi s časom mikrorazpoke. Se lepo vidi pri praznih starejših gumah da so popokane po bokih če jih stisneš. Žični obroči in armirni sloj postane pretegnjen. Nič od tega se ne zgodi napolnjeni rezervni gumi. Rezervna guma bo po 15h letih držala zrak in ko jo boš obremenil bo najbrž vzdržala še par 10 km vožnje, neka 5 let znucana guma po 10h letih v prtljažniku je pa zelo verjetno da bo že vmes pomalem puščala (in ko jo boš rabil bo prazna) in jo bo odprlo ali sleklo v prvem zavoju.

Hvala, logičen odgovor. Ja obstaja, na Zafiri letnik 2006. Bo ostalo tako kot je, višek gre na odpad