Rezanje inox pločevine

maki3

Pripravnik
14. sep 2007
682
3
18
Zanima me kako odrezati okrasni inox pokrov od nape. Bojim se začeti z čimerkoli, da ga ne uničim.
Potrebujem seveda raven rez
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Inox se obdeluje enako, kakor ostala pločevina.
Predlagam uporabo kotne brusilke (fleksarce) z namenskim rezalnim kolutom (šajbo) za inox, manjše debeline, recimo 1mm.
Rezanje bi nato izvedel ob prislonjenem ravnem lesu, ki bi zagotovil raven rez.
Ubstaja seveda tudi ročna možnost, kvalitetna žaga za kovino bi prav tako zadostovala. Tudi v tem primeru priporočam raven prislon, včasih je črta s kakšnim flomastrom premalo
wink-1.gif

LP

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Možnosti da bi ta del vzel dol ter dal nekomu odrezat na škarje?
Ker ko boš rezal ti bo material segrevalo. Posledično bo prišlo do spreminjanje barve. No se da potem zbrusit ter spolirat.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik x5x pravi: Posledično bo prišlo do spreminjanje barve.
Sem moral to trditev kar takoj preveriti
wink-1.gif
:

Način kakor sem ga predlagal zgoraj (rezalka 1.2mm, inox 1mm )
inox.jpg

In rezultat, kjer ni na inox-u niti malo barvne spremembe:
inox1.jpg

Ker sem v preteklosti veliko delal na ta način, sem bil pravzaprav 100%, da moj nasvet drži, vendar v izogib prerekanju sem priložil še slike posnete pred nekaj minutami. Vzdolžni rez pa je narejen z namiznimi škarjami za pločevino, le za primerjavo.

LP

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Citat:
Uporabnik x5x pravi:
Možnosti da bi ta del vzel dol ter dal nekomu odrezat na škarje?
Ker ko boš rezal ti bo material segrevalo. Posledično bo prišlo do spreminjanje barve. No se da potem zbrusit ter spolirat.

Material se prekomerno segreva in posledično spremeni barvo v primeru, da uporabiš rezalno ploščo neustrezne kvalitete (ni za inox materiale), oziroma, če nisi izbral ustreznega števila vrtljajev za izbrano ploščo. Le ustrezno število vrtljajev (zadostna obodna hitrost) bo zagotovila optimalno rezanje in minimalen vnos energije.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Postopoma zbiram informacije za odrez nekega inoxa.

1. Najprej me zanima, če se po kvaliteti te rezalne plošče razlikujejo ali lahko vzamem tudi tudi mtechovo v Merkurju?
2. Kako bi predlagali da se lotim rezanja kuhinjskega pulta, ki ima inox povlečen čez leseno ploščo? Je nevarno za ploščo če malo med rezanjem zarežem v les?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
1. Seveda se razlikujejo. Kvalitetne rezalne plošče zdržijo nekajkrat več, med delom pa je manj možnosti da se na hitro uniči.
Omenjenih plošč pa ne poznam, večinoma uporabljam takšne, kakršna je na sliki zgoraj - "Beco", ta je srednji razred.

2. Kaj si mislil pod 'nevarno', ne vem, vem pa, da je rezanje inox obloge na lesu (iverici?) precej problematično predvsem zaradi smojenja lesa in posledično tudi umazanega reza.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Mislil sem, da bi kontakt z lesom škodil rezalni plošči ker ni namenjena zanj.

Našel sem eno rezalno ploščo za inox že doma in bi kar to uporabil. Bom pa prilimal sliko, ker ne vem če je še uporabna.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Ne, rezalni plošči ne bo hudega. Les se bo pa malo žgal. Ti kar na delo.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Oriolus, kako se postavi prislon za raven rez? Režem kuhinjski pult kar direkt kjer trenutno stoji in ne bi rad zašuštral.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Vzemi primerno dolg kos lesa, najbolje bi bil kos kuhinjske plošče, če pa tega ni, pa lahko kaj podobnega. Pomembno je, da je dovolj široka in po možnosti dolžine kolikor bo dolg rez.
Nato na RF ploskev položi mokro cunjo, ki bo preprečila drsenje. Čez položi vodilno ploščo (les ali iverica, kakšna polica itd) in nanjo po potrebi nekaj težkega, recimo polno gajbo pira
wink-1.gif

Prepričaj se, da se ta plošča pri stranskem pritisku ne bo takoj premaknila, čeprav se verjetno zaradi vmesne mokre krpe ne bo.
Tako sem delal sam, pri rezanju pa lahko zarezuješ postopoma, ni treba takoj preko cele debeline RF-a do lesa.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Še nekoliko bolj nazorno:

ploskev očistiš
rf1.jpg

nanjo položiš mokro cunjo
rf2.jpg

preko nje dovolj dolgo obteženo ploščo in režeš
rf3.jpg

Če pa slučajno imaš svoro (cvingo) ali dve in dovolj dolgo polico, da bo na drugi strani pravokotno uprta do stene, lahko obtežitev izpustiš, krpa pa je v vsakem primeru koristna. Tudi zaradi hlajenja pri rezanju, če je tik poleg predvidenega reza.

LP

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Joj hvala oriolus!!! Sploh tretja slika pomaga ker nisem bil siguren kako prislonim brusilnik. Bom poskusil že danes proti večeru tole odrezati. Črto sem že zacahnil a moram preveriti če je res pravokotna na rob pulta.