Rešilec na intervencijski poti (sirena-da/ne)

amper

Pripravnik
2. avg 2007
84
0
6
Lepi kraji :)
Ola ola, omaldina..

Sej že naslov vse pove.. Torej: kako je z reševalnimi vozili na intervenscijski poti? Včeraj ob pol desetih zvečer sem šu v križišče, kjer sem sicer mel zeleno, toda po drugi poti je mim pržgal rešilec (pač, bil je na nujni poti) in imel vklopljene le lučke, ne pa siren.. Ker se je to dogajal blizu nakupovalnega središča, je vse osvetljeno kot na ringelšpilu, zato same lučke niso pršle tolko do izraza (nisem jih pravočasno opazu)..
Posledica: malo je manjkal, pa bi lahk še mene naložu v avto; če bi se sploh še dal naprej pelat..

Vprašanje: ali bi voznik v tem primeru (ura še ni bla tok pozno) moral imeti vklopljene sirene al je to pač po njegovi lastni presoji.. Čist informativno-konc dober, vse dobro!
cool-1.gif

lp

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Za nastalo skodo bi bil kriv on. Sirene in lucke so izkljucno zato, da te opozorijo. Seveda vozilo s tem pove, da je na prednostni
voznji, in mu moras ti odstopiti prednost, nima je pa avtomatsko pomoje.

Kar se tice sirene, je pa razlika, ce tulijo nonstop ob 2h zjutraj, v kraju kjer zive duse ni na cesti, al pa sredi mesta v prometni uri.

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
No, v takih situacijah ponavadi peljejo z lučkami, ob prehodu kritičnih mest (križišča, skupina ljudi, itd...) pa ponavadi spusti na kratko sireno, da opozori...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.998
10.751
113
kod Džej-Zija
Če prav razumem zakon, rešilcu v križišču prednost ne pripada avtomatično, ampak mu jo morajo ostali udeleženci dat.

Sta izvedla kak dotik ali je ostalo pri ostrem zaviranju?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ja, mora se ustaviti oz. lahko prevozi rdečo luč, če mu to omogočajo razmere. Moraš mu pa ti kot voznik dati prednost! Če to ne veš, vrni izpit!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Skozi rdečo lahko gredo samo policijska vozila na nujni vožnji in v spremstvu. Rešilcu se pusti, da gre skozi (pomoč sočloveku), ampak bi po moje moral pred križiščem prižgati sireno in gre v tem primeru za ogrožanje ostalih udeležencev v prometu (že vidim pljuvanje po meni...).

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.483
10.726
113
na tem mestu ...

v bistvu resilca s sireno v avtu opazis/slisis, ko ti je tik za ritjo in zal nic prej, sploh na AC... zadnjic sem potem hotel na silo mu prostor dat, pa ...na konc sem razmisljal da bi bilo bolje, da bi kr normalno peljal, ker me itak ni mogel dohajat....vsa kalvarija se pa je dogajala na zooženjih na AC (delo na cesti pri omejitivi 80/60.)...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kje si pa ti delal vozniško? Rešilcu daš prednost če se tak odločiš! Lahko mirno stojiš pred njim pri semaforju in ga ne spustiš mimo (ampak tvegaš, da te kdo v mimovozečem vozilu potegne ven in prebuta
smirk-1.gif
).

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Kje si pa ti delal vozniško? Rešilcu daš prednost če se tak odločiš! Lahko mirno stojiš pred njim pri semaforju in ga ne spustiš mimo (ampak tvegaš, da te kdo v mimovozečem vozilu potegne ven in prebuta
smirk-1.gif
).

bonk.gif
ne morem drugače opisat!
...mu daš prednost, če se odločiš.... veš kaj, želim si, da v primeru, ko boš nujno potreboval rešilca, da bo imel takrat voznik malico. Boš malo čakal...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.998
10.751
113
kod Džej-Zija
Kar hoče JužniPark povedat, je, da rešilcu prednost po zakonu ne pripada. Rešilcu prednost odstopamo iz dobre volje oz. iz bontona. Vsekakor pa je moralno, da se prednost odstopi.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
A sem jaz mogoče kje napisal, da se mu ne umaknem? Ne beri kar nekaj povprek kar ti pač v tistem trenutku paše. Jaz sem samo napisal kar velja po zakonu.

Edit: @ mossero: malo nerodno sem prej napisal - vozilo s prednostjo mora imeti vklopljeno sireno, potem ima prednost. Brez sirene so lahko samo policisti oz. vozila v spremstvu. Če gasilec ali rešilec nima vklopljene sirene nima prednosti.

Edit2: Zgleda morajo po novem tudi vozila v spremstvu imeti sireno, če hočejo imeti prednost: http://www.tecajcpp.com/cpp/vozila.php

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
kolikor vem so intervencijske nujne vožnje vozil enakovredna v prometu (gasilci, reševalci policisti). In ne dam prav tistim ki pravijo da imajo policaji neke privilegije (zakaj že)?
Vozila s prednostjo pa so itak ponavadi "pošteno" označena predvsem pa pravočasno tako da.....

SP: dvomim da tvoj prvi edit zgoraj velja. Si predstavljaš življenje v bližini rešavalne službe oziroma urgence pa vedno sirena....

Se je doctorz že javil?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
na tem mestu ...

v bistvu resilca s sireno v avtu opazis/slisis, ko ti je tik za ritjo in zal nic prej, sploh na AC... zadnjic sem potem hotel na silo mu prostor dat, pa ...na konc sem razmisljal da bi bilo bolje, da bi kr normalno peljal, ker me itak ni mogel dohajat....vsa kalvarija se pa je dogajala na zooženjih na AC (delo na cesti pri omejitivi 80/60.)...
podnevi sirena da (čeprav sem prepričan da kakega fanatika ki muva na subwoofer opozori nase) ponoči pa na AC samo lučke. Če ni megle so veliko prej vidne kot slišne.