resevanje diska

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Dobil sem en disk, na katerem bi bilo treba nekaj dobiti iz njega. Windowsi na tem disku se ne zazenejo, pa sem ga priklopil, kot slave disk in mi ga prepozna. Ko pa kliknem, da bi se odprl, mi napise, da disk ni formatiran in ce ga zelim zdaj formatirat. Formatirat ne smem, ker moram dobiti podatke dol, na kak nacin se naj poizkusim ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Dosežki evolucije >> Računalniška programska oprema
Bom še sem prestavil.

xyxx

Pripravnik
27. sep 2007
40
0
6
verjetno se bo slišalo smešno ampak včasih pomaga dati disk na hladno - v hladilnik za par minut. pomaga odvisno od vrste napake

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Marsikomu bo res smešno, meni je tudi. Vendar lahko potrdim, da sem na tak način rešil že tri diske. Zavijem ga v časopisni papir, porinem v zmrzovalnik za 24 ur in ga, čim hitreje, zavitega v papir, priključim in prekopiram podatke. Ko sem prvič to probal (iz obupa) nisem verjel sam sebi. Ko se je disk segrel ni več deloval. Za probo sem ga ponovno dal v zmrzovalnik in je spet delal nekaj minut. Nisem uspel ugotoviti, kaj se z diskom zgodi med ohlajanjem. Važno, da zadeva deluje.

Edit: to ne deluje na vseh okvarjenih diskih. Ta sistem sem preskusil vsaj na dvajsetih diskih, vendar je deloval samo na treh.

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.160
1.119
113
To ohlajanje pomaga pri mehanskih težavah z diskom (kadar se recimo
sploh noče začet vrtet, ko ga prižgeš).
NE pomaga pa pri logičnih napakah (če se recimo MBR ali pa FAT ali
kaj drugega na disku pomeša). Tu uporabiš GDB.

Teorija za ohlajanjem:
Pri starejših diskih se včasih kak ležaj malo "zatakne".
Ko zadevo ohladiš, se ležaji malo skrčijo in os diska dobi malo "lufta",
da se lahko začne vrtet.
Pa tudi elektornska vezja (na disku in sicer) nekako bolje delujejo, če
jih "zebe", kot pa če jim je "vroče".

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
file scavenger tudi dela čudeže... vsaj meni je prislužil kilsko gorenjko s celimi lešniki
smile-1.gif