Reset ob vstavitvi CDja

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Torej, ko vstavim CD (npr.: s fotkami) se računalnik resetira... Slišati pa je tudi nek čuden zvok vrtenja CDja. Kaj bi to lahko bilo?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Nenaden reset je ponavadi povezan s premalo močnim (ali pokvarjenim) napajalnikom.
Možno da je s CD-ROMom nekaj narobe in pri zagonu preobremeni napajalnik.

Probaj menjati CD-ROM pa boš videl če je to krivo
wink-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Idi v BIOS nastavitve (reset/vklop, pa tipla Del , na nekaterih PC pa F2, piše na ekranu ponavadi), pa potem vstavi CD. Se tudi resetira?
Če ja, probaj drugo CD enoto (poceni so, ali pa si sposodi).

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Idi v BIOS nastavitve (reset/vklop, pa tipla Del , na nekaterih PC pa F2, piše na ekranu ponavadi), pa potem vstavi CD. Se tudi resetira?
Če ja, probaj drugo CD enoto (poceni so, ali pa si sposodi).

Tudi v BIOSu se resetira, ja... Se sploh še dobi CD/DVD pekač s "starim" priklopom? Ker sem imel že kakšno leto nazaj probleme, ko sem kupoval novega, ker je to na prastari kišti, ki še odlično služi... Mogoče je pa še v garanciji...
grin1.gif

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
problem je skoraj sigurno v napajanju. Bolje vrjetno pri cd enoti kot napajalniku, torej kot že svetovano zameni cd enoto

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Drzi.

Izraz je sicer povsem nesmiseln, saj so vse enote za opticne medije CD/DVD/BR, kar jih je bilo kdaj narejeno za PC, "IDE" ne glede na nacin priklopa (namenski, PATA, SATA, SCSI itd.), vlece se pa se izpred 20+ let, ko so ATA (in SCSI) diski res bili edini, ki so bili "IDE", tisti s priklopom na kontroler ("MFM", "RLL", kar je spet nesmiselna oznaka, pravilneje bi bilo ST-506, a se je pri nas trgovci niso nikoli drzali, prvih dveh pa) pa pac ne.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
O.k., priklopil sem drugo enoto in se prav tako resetira... Torej je najverjetneje fuč napajalnik...? Sem mislil, da se CD čudno oglaša, pa ti zvoki prihajajo iz napajalnika...

Kaj sedaj kupiti? Na starem piše: Ever Power ATX 12V PL 250. Torej je to 250W napajalnik? Je pa na njem še nalepka Intel Pentium 4 AMD K7.

Torej pri tem napajalniku priklopi niso važni, tudi če gre za prastaro škatlo? In je dober vsak napajalnik, ki nudi 250 ali več W? Kaj priporočate, da bodo stroški racionalni za tako staro kišto?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lahko stari napajalnik s sabo odneseš, pa primerjaš priklope.
Zabeleži, katere dejansko uporabljaš.

Eni stari sistemi imajo ožji glavni priklop, tako da tja novi napajalniki vsi ne pašejo.

Bo pa prav vsaki.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce ima plata 20-pinski ATX prikljucek, potem vzemi tak napajalnik, ki ima 20+4 izvedbo in ne fiksnega 24-pinskega konektorja.

Pred nakupom se prestej vse prikljucke v racunalniku po tipu (koliko molex, SATA in namenskih je uporabljenih) in vzemi napajalnik, ki vse to ima ... ali pa se kaksnega zraven
smile-1.gif
Sicer se dobijo tudi adapterji za dolocene stvari, a je to le se en dodaten nacin, kjer gre lahko kaj narobe ...