Citat:
Uporabnik luka_lj pravi:
dej mi povej patsy kako se lahk najem bolj splača folk plačuje po 500€ mesečno najem pa plus vse stroške pa to je 6000€ na let stran vrženga denarja pa kako se lahk pol splača res ne zastopm.
Če že lahk dobiš kredo bolš da jo uzameš cene stanovanj rastejo veliko bolj kot obresti kredita in tud če pride taka kriza boš stanovanje čez par let za več €€ prodal kredit odplačal pa nekaj ti bo ostalo.
Najem je samo stran vržen denar
danes najemnina stanovanja znasa cca 2-3% njegove vrednosti na letni ravni (vecje je stanovanje, manjsi je procent in obratno), pa recimo da je rast se 10%, je to skupaj cca 13%, ob predpostavki, da je stanovanje polno vse mesece v letu in da nimas vecjih stroskov z njim in z najemnikom. na borzi pa se da brez kaksnih vecjih pretresov dobiti 15 - 20% (dolgorocno gledano). ce pa se posluzujes se kaksnih bolj rizicnih stvari (recimo forex
) je plus se vecji.
se najbolja varianta se mi zdi dolgorocni leasing. tako da gre vsaka najemnina ze v kupnino stanovanja. vprasanje je samo ali to leasing hisa poje. koliko je ze maksimalno obdobje za leasing nepremicnine?
poznam dealerja, ki placuje 800eur mesecne najemnine za stanovanje, ki je drugace vredno 400.000eur. stanovanje mu je zelo vsec. ga je hotel kupiti, ampak ne za gotovino ampak za leasing. pa so mu rekli, da mu njegovi dohodki (njegova neto placa) pac ne dovoljuje tako velikega leasing obroka (zakon kao)
. in sedaj on lepo vrti denar na financnih trgih (cca 30% letno) in placuje najemnino.
zdaj caka na razpis od sklada kjer bo kandidiral za stanovanje, ki ga bo glede na situacijo (zena, dva otroka, prvo resevanje), na papirju ni lastnik nobene nepremicnine (revcek, uboscek
), stanovanje sklada najverjetneje tudi dobil.
ali se mu splaca vrteti denar na borzi namesto da ga zabetonira v zidove? jaz mislim da ja ......