Renault menjalnik JC5

rollingstones

800. registrirani uporabnik
3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Pozdravljeni,

potrebujem pomoč, saj nikakor ne najdem podatkov za dotični menjalnik.

Namreč, iščem kakšne specifikacije olj so primerne za ta tip menjalnika ter točno kakšna količina olja gre notri?
Vozilo ima dizelski pogonski agregat Renault Clio II DCi - 60kw, oznaka menjalnika pa je JC5.

Najlepša hvala za kakršnekoli koristne napotke že vnaprej...
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Kako je z navodili za avto? Tam not piše, kakšno olje rabiš. Glede nivoja sem našel "napolni toliko, da teče ven iz luknje za polnjenje". To ti sicer ne pomaga pri nakupu prave količine, razen če lahko zaprte plastenke vrneš
smile-1.gif

Za olje pa gotovo še najdem, mi trenutno prav paše googlat :D

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Po renaultovih navodilih za isti menjalnik, le da vgrajen v megane-a, gre noter 3,1 liter olja citiram: "TRX 75W 85W"

Navodila so tule

Tule še post iz enga Volvo foruma:
Citat:
You can use the Volvo oil n° 1161681 (new number for 33.45534-6) but it's quite expensive and not very good especially for cold weather. This gearbox is a JC5-222 made by Renault and Renault recommends exclusively Elf TransElf TRJ 75W80 GL5 (or GL4+) oil for it. I've used that oil and I've been pleased by the results. Now I'm using Kroon-oil SP1051 which is also a 75W80 GL5 but not badged as such.

You don't have much choice for that gearbox. The most important is to get a 75W80 GL5 oil that is safe for brass synchronizer rings. Your best bet is to stick with the Volvo oil or go with the TransElf TRJ. (Don't use TransElf TRX, only TRJ in the JC5 gearbox).

Bistvo: Olje je Elf TransElf TRJ 75W80 GL5

rollingstones

3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Bistvo: Olje je Elf TransElf TRJ 75W80 GL5

Najprej najlepša hvala za odziv ter za različne koristne povezave!
zmaga.gif

Zadeva je takšna, da več ljudi za ta menjalnik trdi različno...
Na Renault servisu trdijo, da je edino primerno olje za JC5 menjalnik olje znamke ELF Tranself 75W80.
V različnih trgovniah z avtodeli pa pravijo drugače oz. jim računalnik ob vnosu dotičnega menjalnika priporoča olja viskoznosti 75W90.
sprasujem se.gif

Sicer sem želel zaradi dobrih izkušenj dobiti olje Motul Motylgear 75W80, ki žal pri nas ni dobavljiv.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Čak.. na eni strani imaš podatek z uradnega servisa, na drugi strani pa "podatke iz računalnikov iz trgovin"????

A se hecaš???

Le zakaj toliko komplikacija zaradi ene najbolj banalne zadeve? Ne gre za nič posebnega avto, nič posebnega menjalnik, nič posebnega olje. Podatek imaš zanesljiv. Olje kupiš, ga daš zamenjat in se voziš naprej.

rollingstones

3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Vzrok temu je dosedanje nezadovoljstvo z izdelki znamke Elf.
Slabe izkušnje so posledično vodile do zamenjave proizvajalca, s katerim sem sedaj zelo zadovoljen.

Druga stvar je tudi, da ljudem na uradnih Renault servisih ne zaupam najbolj,
tudi tu so bili mešani občutki glede kvalitete in pa predvsem cen njihovih storitev.
ne-ne-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Sam pri menjavi olja v menjalniku uporabljam zgolj original olje. Do sedaj vedno BP oz. je bil občutek pri menjavanju definitivno boljši ob menjavi. Sem pa slišal tudi že za primere, ko so šli na alternativno olje in je bilo bolje (sploh recimo pri zelo nizkih temperaturah in pri avtomatikih).

rollingstones

3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Sem pa slišal tudi že za primere, ko so šli na alternativno olje in je bilo bolje (sploh recimo pri zelo nizkih temperaturah in pri avtomatikih).

Hmm, ali lahko mogoče daš kakšen konkreten primer znamke in gradacije olja, če se spomniš...
smile-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Žal ne, se je pa šlo za A8 in Rusijo (torej -30 stopinj celzija in več).