Renault master - zob. jermen

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
potrebujem pomoč
ima morda kdo med vami danes vpogled v autodata ali kaj podobnega..??
meni je namreč računalnik z autodato crknu.... ahh..
zanima me za za zobati jermen:
renaul master 2.5 dci
l. 2008
120 hp

zadeva je rahlo butasta. distribucija je izvedena kombinirano z zobniškim prenosom in z zobatim jermenom.
moram pa zamenjati vodno črpalko ker pušča (gnana je z zobniškim prenosom).
prosim, če se da kaj poiskat...
;o))

Mitja320

Pripravnik
8. sep 2007
53
0
6
Črpalko lahko zamenjaš brez da bi razdiral jermen ali zobnike. Po normi moraš vzeti karter dol, ker se večina hl. tek. zlije not. Lahko tudi samo izpustiš olje, ker je čep karterja čisto na dnu in ne bo ostalo nič notri.

Nad jermenico glavne gredi imaš pokrov na 2 vijaka, pod njim je črpalka. Odviješ matico zobnika (30 ali 32mm), potegneš z abcigerjem zobnik dol, odviješ še 2 vijaka in je črpalka zunaj.

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
hvala obema, sta dobila oba zvezdice... ;o))

@mitja, sem poskušal upoštevat tvoj nasvet, pa se nakoncu ni izšlo. Zobniček je na gred črpalke nasajen na konusni nased in je očitno konus tako dobro "zagrabu", da ga nisem uspel z nobeno stvarjo spraviti dol. Torej mi ni proestalo drugega kot razdret vse.
malce preglavic mi je povzročal 1. zobnik ki ga žene mot. gred (ta zobnik poganja črpalko vode). Zobnik je narejen iz treh delov (je prednapet, da izenačuje zračnosti (in sunke) v zobniškem prenosu. Problem je bil, ker ga je izredno težko sneti iz osi, ker full špona. še težje pa ga je nazaj montirat na os. jeba uglavnem....

še enkrat, hvala obema...!