[Recepti] Testenine na 1001 način

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Odpiram prvo temo receptov, lahko bi še za ostale vrste hrane naredili tako (riž, maffini, meso, ipd.), pred naslov pa damo[Recepti] in takoj vemo, za kaj se gre. Na Suxu se je nabralo kar lepo število receptov (Ynos, Grisbi, cbb, g_man se kar znajo spravit za štedilnik, hehe) in fajn bi bilo, če se tule ustvarimo koristno bazo...konec koncev so uporabne & koristne teme v interesu foruma.

Fajn bi bilo, da bi v teh temah pregledno in natančno opredelili sestavine & količine, postopek predpriprave & priprave (s časom, temperaturo - če se peče v pečici, ipd.), mogoče tudi pojasnili kakšen postopek (kaj je blanširanje, če ga nekdo uporabi pri pripravi, ipd.) in dali kak zanimiv naspotek zraven (če jabolka pokapaš z limono ne bojo postala rjava, npr.).

Bottom line: da bi tudi tak, ki nima pojma o kuhanju znal razbrati recept, se česa naučil in si naredil (za začetek) vsaj užitno kosilo
cheer.gif
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
En c/p

Recept No.1

Barilla No1
pol glave česna
1 čili
konzerva tune (velika)
olivno olje

Testenine skuhaš al dente. Česen nasekljaš in ga v veliki ponvi na hitro prepražiš (na veliko olivnega olja) da malo zarumeni. Dodaš tuno (odcejeno) in zdrobljen čili (količina je opcijska . prvenstveno je to precej pikantna varianta). Po okusu soliš ali dodaš žličko vegete. Dodaš testenine in premešaš. Če pride presuho dodaš malo vode v kateri so se kuhale testenine.
Opcije:
- poleg česna prepražiš še seseklajne kapre in olive.
- na tuno lahko tudi pozabiš in je omaka samo iz česna in čilija
- tuno lahko nadomestijo tudi morski sadeži (seveda prej skuhani, da so mehki) ali sardele iz konzerve

Recept No.2

Široki rezanci (po izbiri)
polovička čebule
prešana šunka (cca 20 dag) - narezana na koskice ali trakove
sladka smetana (1 dcl)
parmezan
olivno olje

Testenine skuhaš al dente. Nasekljano čebulo postekleniš na olivnem olju. Dodaš prešano šunko, da se lepo prepraži. Zaliješ s sladko smetano in malo pokuhaš. Soliš in začiniš po želji. Omako zagostiš s parmezanom (ne preveč, da parmezan ne prevlada - omaka je bolj tekoča). V omako zamešaš testenine in na ognju mešaš še kakšno minutko, dve, da se tetsenine prepojijo z omako. Posuješ s ščepcem dobrega origana.

Recept No.3 (po J.Oliver)

peresniki (Barilla)
slanina (cca. 10 - 20 dag) - najbolj se obnese kakšna izmed suhih, gre pa tudi z raznimi prešanimi variantami.
4 rumenjake
sladka smetana (1 dcl)
parmezan (mislim da ene 30 dag) - če se da, sveže nariban
olivno olje
poper

Na par kaplicah olja prepražiš na trakove narezano slanino toliko, da hrusta (ful pomaga kakšna dobra ponev, da se slanina ne prijema). V posodo zmešaš rumenjake, sladko smetano in cca 2/3 parmezana. Dodaš tudi precej veliko količino popra. Ko skuhaš peresnike, jih odcediš in še vroče preliješ z vročo slanino in omako iz smetane, jajc in parmezana. Zaradi vročine, se bodo rumenjaki ravno prav "skuhali" in bo omaka svilnata (če je kdo občutljiv, naj jo malo vrže na slanino). Vse skupaj se malo zagosti s preostankom parmezana.
Pozor: omake ne sloiti, ker sta slanina in parmezan že dovolj
slana.

Dober tek!
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
K receptu št. 3 (zelo podobno znano tudi kot carbonara) - sama delam omako takole:

Hrustljavo prepraženo slanino prelijem s smetano ter še malo pokuham (da slanina spusti okus v smetano).
Tu je zelo na mestu zgornji napotek, da ne solite - omaka je najprej neslana, potem pa čedalje bolj...

Dodam česen ter malo belega vina - za 4 osebe cca 0,3dcl, da dobim manj sladkast okus.
Rumenjake zamešam čisto na koncu (če jih daš prezgodaj in imaš premočan ogenj, lahko pride do grudic - ne vplivajo nič na okus, samo na videz:))

Pa še poper in svež parmezan...njaaaaami.

To je moja najljubša paštica, škoda, ker se moj želodec ne strinja več s tem:(
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
V restavraciji v Lesnini (Lj Brdo) imajo pašto s curryem in piščancem, ki je divje barve in tudi tudi njami, če marate curry.

Ima kdo kak pameten recept, da ne poskušam ugotavljat sama s poskusi in napakami?
 

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Jaz mam pa rada polžke z jajcem in karijem.
Makarončke skuham v slani vodi. V ponvi popražim čebulico in vanjo stresem makarone. Potem pa ubijem jajčka gor (eno jajce na osebo), stisnem koncentrat paradajza, fino potresem z karijem, papriko in čilijem (včasih dodam še malo origana). Vse skupaj zmešam in popečem, da jajčka zakrknejo in poslastica je končana. Jaz si pol še kečapa malo stisnem gor.

Zadeva je enostavna in božanska.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Odpiram prvo temo receptov, lahko bi še za ostale vrste hrane naredili tako (riž, maffini, meso, ipd.), pred naslov pa damo[Recepti] in takoj vemo, za kaj se gre. Na Suxu se je nabralo kar lepo število receptov ( Ynos , Grisbi, cbb, g_man se kar znajo spravit za štedilnik, hehe) in fajn bi bilo, če se tule ustvarimo koristno bazo...konec koncev so uporabne & koristne teme v interesu foruma.

Haha, I'm famous.
grin1.gif



Če bi se dalo, bi skopiral kaj s suxa..., samo ni možno.
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Recept 1: Pašta s tuno

Sestavine:
2 stroka česna
1 konzerva tune v slanici
2-3 paradižniki (najraje sveži, sicer pa so dobri tudi iz konzerve - pelati)
bazilika, origano, poper, olivno olje

Na olivcu popečem narezan česen, dodam tuno in jo nacefram na manjše koščke, malo popečem in dodam na koščke narezan paradižnik. Dodam začimbe in kuham pribl. 10-15 minut. Ta čas skuham testenine, najraje penne rigate ali rigatone ali tortiglione.

Recept 2: Pašta s slanino

2 stroka česna
100 g hamburške slanine
2-3 paradižniki (najraje sveži, sicer pa so dobri tudi iz konzerve - pelati)
bazilika, origano, poper, olivno olje

Recept podoben kot zgoraj, le da v ponev stresem na koščke narezano slanino (brez olja), da se malo pocvre pa da gre malo maščobe ven. Nato dodam česen in paradižnik, vse ostalo kot zgoraj.

Povprečno se zgoraj navedeni jedi največkrat cmarita na mojem štedilniku - pa da ne bo kdo mislil, da jem samo to - ko se je pašta, se je na en od zgoraj navedenih načinov.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Nekaj po moje:
Prepražimo čebulo na olivnem olju, dodamo še zrezano papriko (barva rdeča ali zelena - lahko tudi oboje, samo da ne bo preveč) in par zrezanih strokov česna. Ko se vse skupaj malo zmehča, poberemo ven in prepražimo na hitro na tanke trakove govedine (okoli četrt kile mesa na 2 osebi), nato zmešam prejšnjo zelenjavo zraven. Nekaj malega moke za zgostitev, nekaj paprike v prahu, zalijem z vodo, solim in nato dodam še na kose zrezan paradajz ali dva (domača zrela varianta je daleč boljša od trgovinske iz Turčije/Španije/Italije - sicer še malo paradižnigove mezge ne škodi). Vse skupaj pokuhamo, da se zelenjava in meso zmehča, a ne preveč, da se čisto ne razkuha. Na koncu še malo worcherstrske omake in voila. Zraven pa poljubne testenine, super če so kaki fuži ali kaj podobnega, se mi pa zdi, da še najbolje pašejo zraven riževi rezanci - torej so lesene palčke obvezne.
tongue-1.gif