Recept za pasulj

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Tko tetovc je namočen, klobase v hladilniku, zdej bi pa rabu dober recept za pasulj.
pozdrav.gif
 

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik seba81 pravi:
Tko tetovc je namočen, klobase v hladilniku, zdej bi pa rabu dober recept za pasulj.
pozdrav.gif

V gorenjskem glasu je bil 2-3 mesece nazaj napisan stari JLA recept.
tongue-1.gif
probi.

50 dag belega fižola (tetovca)
40 dag govejega mesa
25 dag prekajene slanine
4 večje čebule
1 sveža zelena paprika
1 sveža rdeča paprika
1 večji korenček
1 žlica paradižnikove mezge
1 lovorjev list
1 šopek peteršilja
sol
poper
prežganje
2 žlici moke
2 žlici olja
2 žlici sladke mlete rdeče paprike
2 stroka česna (sesekljamo)

(1)

Prebran fižol namakamo vsaj 12 ur v večji količini vode.

Meso narežemo na kocke.

Slanino narežemo na večje kose.

Čebulo drobno sesekljamo.

Paprike očistimo in narežemo na kockice.

Korenček olupimo in naribamo ali zelo drobno sesekljamo.

Peteršilj drobno sesekljamo.

(2)

Slanino prepražimo. Primešamo polovico količine čebule, korenček in papriko, da postekleni. Dodamo meso, nekoliko popražimo.

Fižol odcedimo in ga dodamo čebuli in mesu. Zalijemo s toliko sveže mrzle vode, da je fižol pokrit. Zavremo in kuhamo 15 minut.

Dodamo vse začimbe, paradižnikovo mezgo in drugo polovico čebule. Kuhamo 1 uro.

Medtem pripravimo prežganje. Na olju prepražimo čebulo do rjave barve in odstavimo. Potresemo s papriko in primešamo česen. Zalijemo z nekaj tekočine od kuhanja fižola in ob stalnem mešanju zakuhamo v fižol. Kuhamo na majhnem ognju še 30 minut. Preverimo začinjenost, potresemo s peteršiljem in postrežemo.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.198
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
V gorenjskem glasu je bil 2-3 mesece nazaj napisan stari JLA recept.
tongue-1.gif
probi.

50 dag belega fižola (tetovca)
40 dag govejega mesa
25 dag prekajene slanine

Na pol kile fižola 65 dek mesnin? JLA recept? Tisti bebec, ki je to v gorenjski glas napisal, JLA (in nihovega pasulja) tudi od daleč ni videl
bonk.gif
 

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
V gorenjskem glasu je bil 2-3 mesece nazaj napisan stari JLA recept.
tongue-1.gif
probi.

50 dag belega fižola (tetovca)
40 dag govejega mesa
25 dag prekajene slanine

Na pol kile fižola 65 dek mesnin? JLA recept? Tisti bebec, ki je to v gorenjski glas napisal, JLA (in nihovega pasulja) tudi od daleč ni videl
bonk.gif

ne-ne-1.gif
zraven je bila še slika JNA kuharske knjige in je iz tam prepisano.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Na pol kile fižola 65 dek mesnin? JLA recept?
Recept je že pravi, JNA kuhar se potem prilagodi terenskim razmeram.
evil.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj pa ne? Kila fižola pa kila mesa sta precej različni po volumnu (torej je vižola še vedno veliko več). In ko fižol namočiš, se mu volumen ter masa še poveča, še najbolj med kuhanjem (recimo meso se nič ne poveča). Tako se meso notri kar zgubi.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
A si bil v JLA? Si jedel njihov pasulj?
Ugibam da ne, drugače bi ti bilo takoj jasno, da gre za bedarijo.
A sem rekel, da se recept prilagodi na terenske razmere? Po domače, meso ostane samo generalom.

Nisem pa bil v nobeni vojski, hvalabogu.
tongue-1.gif


Čeprav me je tale debata toliko pogrela, da me ima tale recept preizkusit.
cheer.gif

Za koliko ljudi so tiste naštete sestavine?
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Zakaj pa ne? Kila fižola pa kila mesa sta precej različni po volumnu
Če boš šel po "JNA" receptu in boš kuhal 1kg fižola, moraš vzeti razmerje 1,3:1,0 za meso.