Razperjanje žaginih zob

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Mater, pol ure guglanja, da sem našel pravilni izraz.
bonk.gif

Počne kdo to sam doma?

Kot vidim, obstajajo za to razperilne klešče. Ampak dvomim, da se mi jih izplača kupovat. Plus, da nimam pojma kje jih kupit.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Meni se verjetno ene valjajo nekje v hiši - zadnjič sem z njimi delal pred več kot 15 leti
tongue-1.gif

A ni nobenega mojstra v bližini, ki brusi cirkularke,...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
kakšna žaga?

Eni to kar z običajnimi kleščami delajo, oziroma kar s kladivom. Res da niso vsi v stotinko enaki, ampak bolje to kot pa tisto kar imaš sedaj. Seveda pa je dobro imeti malo občutka

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hja, to sem včasih učil mladino v šoli.
Sicer vidim, da si že dobil nekaj odgovorov. Za bolj točen in strokoven nasvet bi lahko zapisal, kakšno žago misliš razperjati, na splošno pa takole:

Če boš iskal po domočih izrazih, je to 'šrajanje', klešče pa seveda obstajajo, verjetno bi jih celo našel v kakšni trgovini, ker pa najbrž nimaš prav veliko tega je nakup morda res brez smisla.
Za razperjanje uporabljamo tudi razperilnik, pri manjših žagah (zobje manjši od 2mm) pa gre tudi z izvijačem)
Bistvo dobre razperitve pa je v pravilnosti odklona posameznega zoba. Ta odklon ne sme biti večji od ENE DEBELINE lista žage, oziroma drugače povedano - ko pogledaš proti ozobljenju, se morajo levo-desno razperjeni zobje videti, vmes pa ne sme biti praznega prostora. Druga pomembna stvar je enakomernost levo-desno, če te ni bo vsaka žaga 'zahajala' iz smeri.

Razperilnik si lahko narediš sam iz nekoliko debelejše pločevine, ki jo zažagaš in ji oblikuješ ročaj.
Takole je pa videti moja 'zaloga' razperilnih orodij, klešče z nastavitvijo kota in razperilnik za različne debeline:

razperila.jpg

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Tak odgovor sem rabil.
aplauz.gif

Hvala.

Bom "mojega" mizarja vprašal kam nosi brusit, če ne bom kupil kar novega lista. Ta mi namreč žge les.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Mizar verjetno nosi samo brusit, ker ima verjetno vse vidia žagine liste, te pa se ne šrajajo.
Imaš pa različno brušene žage za les, odvisno za kaj jo rabiš, za žagat les vzolžno ali ga žagaš z konca.