razneslo akumulator

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Včeraj mi je pri zagonu elektro agregata razneslo akumulator. Je navaden akumulator za tovorna vozila pa me zanima, če se je mogoče komu že to zgodilo. Je kar konkretno počilo, belo moder dim se je pa dvignil 3 m visoko pa kislina je šla tudi naokoli.
frown-1.gif

Star je bil tri leta.
2101430-acu.jpg

Priponke

• 2101430-acu.jpg
    2101430-acu.jpg
    42,2 KB · Ogledi: 267

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Meni se je to zgodilo kakih 17 let nazaj. Bilo je pozimi, zjutraj, par stopinj preko nule, avto je bil prej normalno dnevno v uporabi. Ko sem hotel zagnat je pocilo spredaj, pa malo dima. Mislim da mi je takrat razneslo samo eno celico oz. njen pokrov. Avto je bil pa Fiat, aku pa se ne spomnim kateri.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
-Kratek stik v aku
-Polnilec preveč polni, nastajanje vodika(prekomerno)
- Servis za jajca..ta konc je čudno servisiran.
cool-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Accu raznese če se tvori vodik, pomojem ga je "nekdo" preveč filal (overcharge) do te mere da se je par celic že posušilo. Ko se je preko polov sklenil tok so notri plošče malce zašmelcale in aktivirale vodik. Ostalo je posledica tega.

Druga opcija je da je bil accu na zaprtem in se je (preveč) polnil, v prostoru se je nabiral vodik in ob zagonu je dovolj iskra da naredi kabom. Samo to nebi odprlo accuja, samo fino bi počilo.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Ja, ko smo priklopili kable, da bi zalaufali avto (ki je stal več mesecev, a smo ga večkrat vmes tako prizgali). Razgnalo ravno, ko sem klemo priklopil, nisem slišal ničesar še par minut potem.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Fila z 27,4V tako kot pri ostalih agregatih. Je pa zaprt akumulator tako, da nimaš kaj dosti kontrolirat. Je pa bilo elektrolita verjetno dovolj, ker ga je sedaj kakšen mm pod vrhom celic.
Z vrha zgledajo vse celice enako brez znakov, da bi kje kaj prebilo. Mi je prav čudno.
Še dobro da se je to zgodilo ob testiranju in ne ob izpadu omrežja.
tongue-1.gif

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Citat:
Uporabnik sergio pravi:
Ja, ko smo priklopili kable, da bi zalaufali avto (ki je stal več mesecev, a smo ga večkrat vmes tako prizgali). Razgnalo ravno, ko sem klemo priklopil, nisem slišal ničesar še par minut potem.
Ko si priklopil kable se je zaiskrilo in bum. Ga pa lepo odpre, sem ga že dobil en del v glavo.
LP Janko

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Temperatura je normalna? Sicer tile "avtomobilski" akumulatorji sploh niso dobri za float charge in se po malem tudi s tem uničujejo sploh če je napetost na zgornji meji kot je v tvojem primeru. Če je ena celica malce švoh začne kmalu tako polnjenje uničevat ostale in čisto možno je da pride do sproščanja večje količine vodika (in zmanjšanje nivoja elektrolita) kar naredi potem en dan v ugodnih pogojih esplozijo.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Tega ni razneslo ampak samo malo odprlo
cool-1.gif

Pred davnimi časi mi je 35-45Ah razneslo pred nosom na banku in je ostalo samo dno in morda četrtina svinca - kabuuum
grims-1.gif

Ker mi Bolhica ni vžgala sem akumulator dal polniti in spotoma še nekaj zavaril - na koncu sem šel peš brez jeans jakne, z drugo majico sveže stuširan in lepo namazan s kremo - na srečo sem na obrazu imel varilno masko
grims-1.gif

Klet (delavnico) sem pričel čistiti drugi dan, ko so se pene po zidu in orodju umirile - vse orodje je bilo podpisano z črnimi pikami na kovinskih delih
cry12bpy.gif

Tako na kratko - ne se igrat z akumulatorji
grims-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.741
1.527
113
Za tole švas masko se vsak dan zjutraj alahu zahvali
smile-1.gif

Neverjetno srečo si imel