Računalniško omrežje - nasveti

Someone90

Pripravnik
22. avg 2007
122
0
16
34
Lepo pozdravljeni, strokovnjaki!

V naše kraje je prišel stric "napredek" in občina se je odločila, da bo postavila medgeneracijski center. Notri bo tudi računalniška učilnica. Moja naloga je, da pripravim seznam potrebe opreme, za stabilno in kvalitetno računalniško mrežo.

Pripravil sem shemo, kako naj bi zadeva izgledala v praksi:
Shema.jpg

V prostorih bo najverjetneje na voljo TRIO (internet 5/5 Mbit/s, telefonija, TV).
Zahteve, ki sem jih dobil pa so naslednje:
- brezžični dostop po celotnem prostoru
- priklop na internet za 8 stabilnih računalnikov
- tiskalnik

Odločil sem se, da bom uporabil monowall, za katerega iz lastnih izkušenj vem, da je hudo stabilen. Na njem bi tekel tudi DHCP server. Potreboval pa bi tudi brezžični internet. Razmišljam o varianti z access pointom - Linksys WRT54gl, z naloženim DD-WRTjem. Varianta pa je tudi, da kupim brezžično kartico in jo vstavim direktno v Monowall (te variante ne poznam najbolje, zato prosim za kakšen nasvet - se to splača? Katero kartico izbrati?) Iz Monowall oz. access pointa bi v drug prostor napeljal Crossover kabel, na katerega bi priključil Switch. Na njega bo potrebno priključiti 8 računalnikov. Kateri switch naj uporabim, 8 ali 16 portni? Katero firmo naj kupim? Potem je tu še tiskalnik. Razmišljam, da bi zanj skrbel računalnik, kateri bo prižgan 24/7, ker v taki postavitvi drugače ne gre...

Strokovnjaki, vsak nasvet bo zelo dobrodošel in verjamem, da mi bo z vašo pomočjo uspelo postaviti kvalitetno mrežo
cheer.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Če bo na switchu priklopljenih 8 računalnikov, boš potreboval 16 portni switch (saj rabiš 9 lukenj). Če se potrebujejo vse funkcije multifunkcijske naprave, ti res ne preostane nič drugega kot en PC, ki bo stalno priklopljen. Če pa potrebujete le printer, je pa bolj smiselno razmisliti o routerju, ki podpira priklop printerja (ali pa print serverjih, ki so tudi poceni). Za access point ne bi kompliciral z routerjem in dd-wrtjem (zakaj bi sploh rabil linux za access point??). Raje razmisli o pravem access pointu (ki nima funkcij routerja) ali pa tisti dodatni kartici za tvoj router.

Someone90

Pripravnik
22. avg 2007
122
0
16
34
Aha, aha... katere switche pa naj gledam? katero firmo? je npr. kaj takega dovolj kvalitetno: linksys ?

Monowall in wireless... 2 možnosti, ne vem kaj bi bilo boljše:
1) PCI kartica - ta možnost mi je nekoliko bolj všeč, ker bi se tako znebil ene naprave in bi bilo vse v enem. Ne vem pa, katero kartico bi kupil. Zaenkrat ima monowall bolj malo podprtih kartic za verzijo v1.2 (kolikor je meni znano predvsem b standard), več kartic naj bi pa podpirala verzija 1.3, ki pa je zankrat še beta.
2) Access point - ponavadi uporabljam kar te linksyse, ker so po mojih izkušnjah zelo stabilni, poleg tega pa še omogoča eksperimentiranje - router, access point, switch... hm.. kateri access point konkretno pa imaš v mislih?

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Dodal bi še, da za multifunkcijsko napravo ne potrebuješ stalnega računalnika. Vsaj kar se HP naprav tiče. Lahko skeniraš in printaš preko mreže.
Kar se pa tiče imam sam najboljše izkušnje z Linksys WRT54G ruterjem, na katerem laufa openWRT ali pa DD WRT in je skonfiguriran kot access point

Nazadnje urejeno:

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Switch je načeloma vseenoo, saj se bo večinoma uporabljal samo za net. Je pa verjetno bolje linksys kot pa kaka noname firma (da ne bi bilo kakih nepredvidljivih nevšečnosti). Glede access pointa sem imel v mislih linksys zadevo, a opažam, da sploh nimajo nič novega na tem področju... pa tudi cena ni nižja od navadnega routerja. Mogoče bi bilo najbolje vzeti kak 802.11n router in mu preprosto izklopiti dhcp. Še enkrat bi pa red omenil, da res ne vidim nobene prednosti openwrt-ja in ddwrtja na navadnih access pointih. Povečevanje moči ti prinese mogoč pol metra na dometu, naprednih linux zmogljivosti pa na access pointu ne potrebuješ.

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
No, prej sem imel Belkinov ruter konfiguriran kot AP in se je po dnevu ali dveh zabasal. Pomagal je samo kabel ven pa spet noter. Ko sem istega zamenjal za WRT54G in openWRT (spet samo kot ac) pa imam že pol leta mir. Ali sem imel smolo ali je res kaj na tem pa presodite sami.

Nazadnje urejeno:

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Da pristavim še svoj lonček:

Pri tvoji postavitvi je vse ok, sam bi pljunil še par € in bi nabavil multifunkcijsko napravo z mrežnim vmesnikom.

frido

Pripravnik
2. sep 2007
43
0
6
www.bitlab.si
Mene pa zanima zakaj si se odločil za monowall + access point (oz. router v tvojem primeru)?

Jaz sem monowall-e uporabljal samo zaradi ipsec-a. Nedolgo nazaj sem jih zamenjal z Linksys wrv-200 in sem popolnoma zadovoljen.

Kar se tiče tiskalnika ti vsekakor svetujem mrežno varianto, ker se boš spet znebil enega računalnika.

Preračunaj koliko energije prihraniš brez teh računalnikov. Če sta vklopljena 24/7 prihranek ni zanemarljiv. Poskusite biti malo EKO usmerjeni.

Someone90

Pripravnik
22. avg 2007
122
0
16
34
Ja za tako postavitev sem se odločil iz mojih lastnih izkušenj. Monowall me še nikoli in nikjer ni pustil na cedilu. Access point - po navadi porabim kar router, ker samo access pointe sploh ne dobiš ceneje. Poleg tega pa v primeru da kaj crkne na monowallu lahko tik tak access point spremeniš v router in v njega vključiš switch --> zmaga.

Pa na monowallu bom uporabljal captive portal, za brezžične uporabnike. Poleg tega bom imel 2 ločeni omrežji
a) del s switchem
b) del z linksysom
--> večja varnost.

Torej na linksysa ne nameščam nobenih linux variant, ampak pustim gor navaden firmware in ga spremenim v access point.
Kupim mrežni tiskalnik - verjetno bo to res najbolj praktično... zaenkrat pa tiskalnik ni prioriteta (že imamo enega epsona), ga bomo kupovali predvidoma v naslednjem letu, do takrat bom pa videl, kakšne bodo potrebe in se potem odločil kakšnega bom vzel.

EKO
Ubral bom torej neko vmesno varianto
tongue-1.gif

- mrežni tiskalnik
- pri routerju/access pointu pa se zaenkrat še ne vdam. (je varianta brezžične kartice, ampak kot sem že omenil je ta verzija monowalla zaenkrat v beta stanju, s tem se pa ne bi rad ukvarjal)
Monowall se mi zdi, da porabi dokaj malo energije, če upoštevanim da laufa na CF kartici.

frido

Pripravnik
2. sep 2007
43
0
6
www.bitlab.si
Na monowall-u ti bodo delale samo kartice, ki so kompatibilne z BSD (ko sem se še sam ubadal s to zadevo, so bile samo B). Za test sem uporabil eno SMC-jevo kartico, ki pa me je z dometom razočarala, zato sem to upostil.

Someone90

Pripravnik
22. avg 2007
122
0
16
34
Res je, trenutna različica monowalla podpira samo kartice standardada b... testna beta različica pa podpira tudi g standard. Nej bi bila zadeva že zelo stabilna, ampak oznaka beta me še vedno moti. Zato pa kar vztrajam na Access pointu.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Povej kakšen budget imaš, pa ti bomo povedali kaj je best buy.
Recimo:
1x čb multifunkcijska naprava Samsung - kak SCX za ene 400 eur
8x pc z 22 palčnimi LCDji: 8x550eur= 4400 eur
1x 8portni router linksys: 100 eur
1x 4portni wireless linksys: 50 eur
1x projektor (razmislil bi mogoče o LCD-ju, odvisno od velikosti in namena sobe): 350 eur
Namesto monowalla bi raje razmišljal v smeri datotečnega strežnika ali storage serverja
Se pravi ene 5.300 eur.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
ah ja komplicirate enostavne rešitve...

ne rabis monowall + linksys (edino ce si se en mulo ki hoce pokazat kaj zna...)... vzami en dobr wireless router, ga postavi, ce bo pokritost s signalom v kaksnem kotu slaba, vzami dodatni AP, switch bo dober tudi kaksen jaht-ov (za tistih cca 10 naprav), multifunkcijsko hp s integrirano mrežno, zadeva resena!

Someone90

Pripravnik
22. avg 2007
122
0
16
34
Ja, verjetno bo res tako... sicer priznam, da sem res še mulo
tongue-1.gif
, ampak glavna prioriteta je, da zadeva deluje tako kot mora. In kot pravim, z monowallom imam res same super izkušnje. Prav tako smo se sedaj dokončo odločili za mrežni računalnik...

Zdaj smo v fazi čakanja, da se zadeve nabavijo in v prostore postavi pohištvo. Potem pa postavitev omrežja in verjetno se spet oglasim. Hvala za vse nasvete, zaenkrat.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
jaz imam odlične izkusnje s linksys-om, zywall-om... pa se kaksnim ornk routerjem... in kar je najpomembnejse (Vsaj pri poslovni rabi) SUPPORT!!!! da ce kaj ne dela da imas to reseno hitro!

frido

Pripravnik
2. sep 2007
43
0
6
www.bitlab.si
Saj ne, da monowall ni dober (tudi suport je odličen), samo za tako enostavno omrežje se (po mojem mnenju) brez potrebe komplicira z njim, ker bo linksys-ov router (ali kakšen podoben) opravil več kot dovolj dobro.

Jaz imam monowall še vedno postavljem na dveh lokacijah. V računalniku so štiri mrežne katrice (1x wan + 1x DMZ + 2x LAN) in obnese se odlično. Povsod drugod, pa sem jih zamenjal z linksys routerji.

Če ne drugo, je potrebno na mašinah za monowall vsaj ventilatorje menjat relativno pogosto. Pa tudi kakšen napajalnik kdaj "odnese".

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
leta nazaj ko so bili routerji dragi se je splačalo postavljat standalone boxe, zdaj ko so pa SOHO routerji tak poceni je pa to brezzveze! samo komplikacije! zavzame veliko prostora, pokuri dosti vec energije kot en routercek...