Računalnik zmrzne

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
Danes sem kupil nov računalnik, amd x4 phenom 3,2, 4gb rama, ati radeon 5500, osnovna plošla asus m4lt... Nanj sem posnel windows 7 64 bit - licenčne iz msdnaa strani. težava se pojavi da mi kar naenkrat zmrzne in ga moram restartat. pritisnem na start in mi popolnoma zmrzne. v ozadju ne laufajo nobeni procesi. zelo se mi zdi čudno saj je windows posnet na frišno tako da sem pričakoval da bo računalnik delal brez problemov. a se komu zdi kaj bi to lahko bilo? kakšni windows updati? kakšen program? karkoli sam da bo pomagalo. hvala

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Problem je slabo opisan - lahko bi se malce bolj potrudil!
grims-1.gif

Kako pogosto zamrzne, ali vedno ob enakem opravilu? Tudi če nič ne delaš? Pri instalaciji windowsev ni nikoli zamrznil? Driverje si naložil kakšne?

Za začetek lahko poženeš kakšen "stres" test oz. probaš windowse zagnat v safe mode. Potem namesti vse pomembnejše driverje, recimo obvezno tiste za grafično (potegni z uradne strani).

Z odgovori se spet javi tu!

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
Prvič je zmrznil med inštalacijo windowsov. potem sem šel od začetka. format in ponovno inštaliral. potem je enkrat zmrznil ko sem kopiral datoteke iz zunanjega diska na računalnik. potem je zmrznil ko sem kliknil na start gumb. driverje sem naložil samo iz priloženih cdjev (matična plošča in grafična kartica). sedaj inštaliram windows update 150 mb. mogoče je kakšen popravek notri za nezmrzovanje- upam. še kakšen predlog? bi bilo bolje da inštaliram driverje za grafično še enkrat in potegnem zadnje iz njihove uradne strani?

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Pri meni je enkrat burek delala wlan kartica, in pc je doživljal random freeze. Ko sem nove driverje naložil, je delalo kot ura.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zanic sestavljeno ? To je 95%, preostanek pa gre kaksni defektni komponenti (vidim da raje instaliravas Windowse, kot da preizkusas se kaj ne deluje dobro, tako da le veselo naprej ...). Aja pa zakaj kilavo bolna HD5550 v takem racunalniku ? Ce ne igar iger, je cisto vseeno ce ima plata integrirano graficno. Ce jih, je tole samo marginalno boljse kot integrirana graficna (FPS v obmocju, ko se vse zatika in kjer par FPS naredi ogromno razliko - pri 60+ je pac ne).

Aja pa plate s tvojo oznako ne uspem najti (na Asusovi strani je ne pozanjo, Google pa vrne samo zadetek na to temo in nekaj smeti), tako da vprasanje kaj je z njo.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Stestiraj RAM ali pa poskusi z drugim RAMom. Imel podobne težave pri eni stranki. Čeprav MEMTEST ni pokazal nobene napake je bil glavni krivec. Po menjavi RAMA mašina deluje odlično.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
...par dni nazaj sem pisal o podobnem primeru...zmrzovanje v Winsih.....zmrzovanje v biosu....dva dni zmrzovanje brez pravila.....
prenosnik je na servisu, bomo videl kaj bojo rekli.....
to se mi je že drugič zgodilo....pred tem kake tri mesece nazaj, vmes mašina delala brez problemov....tako daaa hmm...
confused-1.gif

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
da povem natančnejše podatke grafične in matične: grafična: SAPPHIRE HD 5570 1GB DDR3, matična: ASUS M4A78LT-M. sicer sem včeraj 1 uro brez problemov delal na računalniku - brez zmrzovanja. bomo videli kaj bo danes. če bo še zmrzoval, gre direkt nazaj v trgovino in naj poštimajo da bo delalo tako kot mora.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik 115256 pravi:
da povem natančnejše podatke grafične in matične: grafična: SAPPHIRE HD 5570 1GB DDR3, matična: ASUS M4A78LT-M. sicer sem včeraj 1 uro brez problemov delal na računalniku - brez zmrzovanja. bomo videli kaj bo danes. če bo še zmrzoval, gre direkt nazaj v trgovino in naj poštimajo da bo delalo tako kot mora.

Si sam sestavljal?

Če kar frizne je vprašanje če je hladilnik sploh na procesorju!
evil.gif

Pa glede na to da ti je šteknil že med instalacijo je skoraj 90% narobe nekaj s HW! Kot so ti že omenili, stestiraj RAM (predlagam da zapečeš neko Live Linux distribucijo (ubuntu), tam imaš možnost stestirat drug sistem + večinoma imajo v osnovnem meniju pred bootom OSja tudi opcijo RAMtesta), preveri temperature v BIOSu (in delovanje ventov).

Če je računalnik nov in kupljen že sestavljen pa ga nesi nazaj, še prej pa res preveri če npr. linux dela enake probleme.

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
nisem sam sestavljal. sestavil mi ga je servis v trgovini kjer sem izbral komponente. naj bi komponente tudi stestirali. sicer pa danes bom še malo testiral kako in kaj, če bo zmrzovalo, peljem na servis in se naj tam ubadajo.

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
no moram povedat da mi zadnje 2 dni računalnik dela brez problemov. nobenega zmrzovanja. sicer nevem kaj bi lahko bil vzrok zmrzovanja, važno da ga ni več. sem pa updajtal vse driverje in pa updejtal windowse (windows update). glavno da dela tako kot mora.

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
kot kaže se problemi z zmrzovanjem ponavljajo. testiral sem s programom intelburn test kjer obremeni procesor 100%. med testom mi računalnik vedno zamrzne. slutim da je kaj narobe s procesorjem. danes ga peljem nazaj na servis in naj se oni ukvarjajo s tem. sporočim kaj je bilo narobe

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Ni nujno da je napaka na procesorju, to bi se moralo itak takoj videt ker če računalnik zmrzne zaradi pregretja procesorja potem ali hladilnik ni pravilno nameščen ali pa ventilator ne dela.

Recimo defektna matična plošča bi znala biti odgovor za težave - je pa fino da se ti to pojavi takoj po nakupu, lahko bi se šele po preteku garancije!
evil.gif

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Sem že videl primer, ko je kupec (moj kolega) nabavil cel comp, sestavljen v firmi, kjer je bil kupljen. Pojavljali so se isti problemi - random reboot/freez ipd. Sem odprl zadevo in kaj sem našel - narobe obrnjen CPU hladilnik! Poleg tega pa pol kg termalne paste
frown-1.gif

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Kot ti je že asko predlagal, testiraj rame, uporabi memtest . Skupaj in tudi vsako palčko posebej. Jaz bi si upal stavit, da je ravno z rami nekaj narobe.
Če se ti pa pregreva procesor je to lahko enostavno ugotoviti s namestitvijo programčka (npr. HWMonitor, Real Temp, Core Temp, ...), ki spremlja temperature procesorja med testiranjem. Je pa intel burn test zajeban programček za procesorje, saj ga segreje kar nekaj stopinj več kot drugi programi za testiranje stabilnosti (orthos, prime 95, ..)

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
Poklical me je serviser in povedal da je bila težava v enem modulu rama. Ga je zamenjal in dela kot šus. Sprva je stestiral z memtest, vendar mu ni nič pokazalo, nadaljna diagnostika pa je pokazala težave.