računalnik se ne zalaufa

slafari

Pripravnik
12. sep 2007
83
0
6
moviemaker mi je že drugič skuril napajalnik in to na sredi procesiranja.
po menjavi napajalnika pa očitno še nekaj ne štima.

pripenjam printscreen, če je komu kaj več jasno

proces se je odvijal na "slave" disku. ko je vse skupaj crknilo sem dal ta disk v drug računalnik, kateri ga po navadi zazna, tokrat pa ga ni v raziskovalcu. ko pogledam v manager piše da deluje brez napak.
bonk.gif

749514-tuleseustavi.JPG

Priponke

• 749514-tuleseustavi.JPG
    749514-tuleseustavi.JPG
    16,7 KB · Ogledi: 187

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Računalnik se ti poskuša zagnati preko LAN (omrežja). V biosu poglej nastavitve (glej "Boot order" ali "Boot device priority"). Prva postavka mora biti HDD ali HDD0 (če jih je več).

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Saj če se preko LAN-a ne boota, preskoči LAN boot in gre na naslednji boot device.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Vprašanje, če ima nastavljene ostale boot device (pri večini plošč lahko daš drugo in ostale na disabled oz. none).

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Če ni kaj dregal po BIOSu potem dvomim, da ima izklopljene ostale boot device.

dcy

Zelenc'
8. okt 2007
24
0
1
MS
Preveri, da si diskom dal nazaj štrom ko si menjal napajalnik. Če si, potem zna biti da jo je poleg napajalnika fasal tudi kak disk
frown-1.gif

lp, D.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Kakorkoli že, omenil sem eno izmed možnosti. Še vedno čakamo avtorja, da nam javi kaj je na stvari...
sprasujem se.gif

slafari

Pripravnik
12. sep 2007
83
0
6
biosa nisem nič šlatal. zagnat pa bi se moral iz master diska, kar pomeni da je možno da sta šla oba diska v franže.
bom pogledal, ko pridem domov.

kam lahko nesem disk stestirat v LJ?

dcy

Zelenc'
8. okt 2007
24
0
1
MS
Citat:
Uporabnik slafari pravi:
biosa nisem nič šlatal. zagnat pa bi se moral iz master diska, kar pomeni da je možno da sta šla oba diska v franže.

Probaj iti v BIOS pa poglej če ti zazna oba diska (in to v pravilnem vrstnem redu) (sklepam da imaš 2, ker si omenjal master disk). Preden obupaš lahko pustiš priklopljen samo en disk (tistega z boot loaderjem) da vidiš če se zažene če je priklopljen samo en disk.

lp, D.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Pa si dal disk na master (če ima jumperje) ali si pustil na slave, priklopil si ga pa kot primary?

slafari

Pripravnik
12. sep 2007
83
0
6
not imam od vedno dva diska, hitachi 20GB je master, WD 80GB slave
imam 2 računalnika, ponavadi, kadar sem WD dal v drug PC je delalo, tokrat ne
čudno mi je, da v device managerju ne najde napake na disku, napiše pa da je velik 0 GB... sem poskusil tudi na službenem PCju isto. raziskovalec pa ne pokaže nič.

bom videl kaj bo ko probam brez WD diska

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kje ti piše velikost 0 GB?
Kaj pravi v Disk Management-u ? (Start / Run... : diskmgmt.msc )

slafari

Pripravnik
12. sep 2007
83
0
6
v device manager-ju

ni važno kater disk je priklopljen, vedno je isto
v biosu v vseh štirih rubrikah disk: not instaled

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Če imaš priklopljena oba diska sočasno, še enkrat preveri jumperje, s katerimi nastavljaš master/slave. Poskusi tudi priklopiti samo en disk naenkrat, pa vidiš če ti ga zazna.
Fool proof metoda je tudi če na obeh diskih na jumperjih izbereš CS (cable select). V tem primeru je master tisti disk, ki je priklopljen na konektor v sredini ATA kabla, slave pa tisti na koncu (to velja za 40-žilni kabel. Če imaš 80-žilnega je ravno obratno. Komplicirano, ampak tako je.)
Razlika med 40- in 80-žilnim kablom je pa taka:
40-žilni:
ATA33cable.jpg

80-žilni:
z_000553idecable80.jpg

Kot vidiš, so konektorji enaki. Razlika je v številu žic, ki jih povezujejo. Vizualno so "žile" na 40-žilnem kablu širše, na 80-žilnem pa ožje.