rabim dober recept za

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Ma ni lažjega:) Vzameš moko, kakršno ti pač paše, jaz vzamem tisto, na kateri piše Krušna moka. Na kilo moke pride ena kockica kvasa. Kvas nadrobiš v posodico, nanj zliješ malo tople vode in dodaš ščepec sladkorja. Daš na toplo in počakaš, da kvas nabrekne. V večjo posodo, kjer boš kruh pregnetel streseš moko, zliješ kvas, ki je nabreknil, dodaš malo olja (jaz obvezno uporabim olivnega), posoliš po občutku in začneš mešat:) Postopoma dodajaš vodo, toliko časa, da dobiš tako zmes testa, kot jo pričakuješ. Tu pa se zadeva lahko malo zaplete:) Nekateri pravijo, da moraš kruh gnest toliko časa, da začne odstopat od posode, seveda mora biti testo tudi primerno suho. Jaz se tega ne držim in pustim testo precej mokro - rezultat tega je, da je kruh bolj mehek in se ne postara tako hitro.
Testo potem pustiš vshajati toliko časa, da naraste vsaj za dvakrat, nič pa ni narobe, če naraste bolj. Jaz ga včasih zamesim zvečer, preden grem spat, zjutraj pa gre v peč... Sam ponavadi oblikujem čebate ali štručke, redkeje pa hlebec. Čebate se pri meni pečejo 30 minut na 200 stopinjah, če boš delal hlebec pa se ta čas poveča za kakšnih 20 minut.

 
Nazadnje urejeno:

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Čist na izi.

Moj recept:
400g bele moke
100g ržene moke
2 dcl vode
1 čajna žlička soli
en kvas v vrečkici

- V ozek kozarček stereseš kvas in dodaš zelo malo tople vode (toliko da lahko zmešaš), pokriješ kozarček in daš na radiator za 10 minut na radiator.
- V plastično posodo (s pokrovom ala tuperver) streseš moko, dodaš vzhajan kvas in vodo v kateri si raztopil žličko soli.
- Vse začneš mešat (mal bo lepljivo) in dobro pregneteš. Če je testo še preveč lepljivo dodaš še malo bele moke (da se ne prijemlje več posode).
- Potem pokriješ s pokrovom in daš za približno 45 minut vzhajat nekam na toplo in ne odpiraš.
- Pečico segreješ na 180°C in pomokaš pekač in vzhajano testo streseš v pekaš (verjetno se bo testo malo držalo posode in bo videti lepljivo). Testo malo voziš po pekaču da se dno dobro pomoka in daš v pečico.
- Peče se 30 minut na srednji višini.