Ma ni lažjega
Vzameš moko, kakršno ti pač paše, jaz vzamem tisto, na kateri piše Krušna moka. Na kilo moke pride ena kockica kvasa. Kvas nadrobiš v posodico, nanj zliješ malo tople vode in dodaš ščepec sladkorja. Daš na toplo in počakaš, da kvas nabrekne. V večjo posodo, kjer boš kruh pregnetel streseš moko, zliješ kvas, ki je nabreknil, dodaš malo olja (jaz obvezno uporabim olivnega), posoliš po občutku in začneš mešat
Postopoma dodajaš vodo, toliko časa, da dobiš tako zmes testa, kot jo pričakuješ. Tu pa se zadeva lahko malo zaplete
Nekateri pravijo, da moraš kruh gnest toliko časa, da začne odstopat od posode, seveda mora biti testo tudi primerno suho. Jaz se tega ne držim in pustim testo precej mokro - rezultat tega je, da je kruh bolj mehek in se ne postara tako hitro.
Testo potem pustiš vshajati toliko časa, da naraste vsaj za dvakrat, nič pa ni narobe, če naraste bolj. Jaz ga včasih zamesim zvečer, preden grem spat, zjutraj pa gre v peč... Sam ponavadi oblikujem čebate ali štručke, redkeje pa hlebec. Čebate se pri meni pečejo 30 minut na 200 stopinjah, če boš delal hlebec pa se ta čas poveča za kakšnih 20 minut.