PVC okna s starinskimi profili

Nika2

Zelenc'
22. apr 2009
4
0
1
Pozdravljeni,

doma bi radi stara lesena okna zamenjali s PVC okni. Ker je nasa hisa starinskega videza, bi radi izbrali PVC okna, ki bi imele tradicionalne profile (ki izgledajo nekako 'izrezljani'), posebne povrsinske strukture (povrsina okvirja je hrapava, kot star les) ter starinske bele barve (ne kricece bele, ampak rahlo rumenkaste. Celo kljuke pridejo malo bolj starinske, vcasih pridejo tudi na skatli od rolet okrasne izrezljane letvice.

Pred nekaj leti smo za vezo ze narocili eno tako okno in videz je tocno tak, kot smo si ga zamislili. Problem pa je naslednji: okno (sicer zgoraj polkrozno, kar je vedno drazje) normalne velikosti je stalo 333.000 SIT (narocili smo pri Finstralu, ki je bil edina firma, ki je ponujal tovrstna okna) ... Zdaj si predstavljajte, da moramo zamnejati okna po celi hisi + najmanj dvoje balkonskih vrat ... Stroski so ogromni. Zaenkrat nisem nasla se nobene druge ugodnejse firme, ki bi izdelovala taka okna. Povsod prodajajo le moderne izvedbe, morda ponujajo le malo bolj zaobljene profile in to je vse.
Ali morda kdo ve za kaksno firmo, ki ponuja tudi taka pvc okna?

Hvala za info.

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
eno vprašanje.zakaj bi človek leta 2009 tlačil na bajto okna ki izgledajo kot da so stara 50let
confused-1.gif
edino če je hiša spomeniško zaščitena
če želiš imeti okna ki bi izgledala starinsko potem te najcenje pride dati lesena okna po naročilu.drugače pa daj plastična okna z imitacijo lesu in okoli oken daš profil iz stirodurja da boš naredila neko štukaturo starinskega videza
confused-1.gif

Nika2

Zelenc'
22. apr 2009
4
0
1
Ker mi je vsec
smile-1.gif
Hisa je ravno na meji starega mestnega jedra in je izpadla iz obmocja, ki je spomenisko zasciten, ceprav je vizualno meni (pa ne zato, ker je moja druzina lastnik hise) njalepsa zgradba v nasem mestecu - taka druzinska vila grajena v beneskem slogu. Tako da jo lahko smatramo kot spomenisko zasciteno, ja. In taka hisa z modernimi elementi bi izgledala prava katastrofa ... Pri obnovitvenih delih bo torej slo delno za restavratorstvo. Zato bi radi njen videz ohranili, a posledica so velikanski stroski, ki bi jih pac radi oklestili, kjer se da.
Glede stila me nasa hisa se najbolj spominja na tole na Finstralovi spletni strani:

http://www.finstral.com/go/sho...561&NAVDV=5
Niti pod razno ne bi radi lesenih oken, ker je z lesom veliko dela, hisa bo 100 let stara, je velika in je res prevec dela z obnovo ... zato res ne mislim dati lesenih oken, ceprav bi bilo na lesenih oknih najlazje oblikovati profile ... In prav tako bi les hitro propadal na severni in zahodni strani objekta, ki sta zelo izpostavjena burji, pozimi to pomeni = burji z dezjem ...

Radi bi (umazano) belo barvo oken, ker imamo z notranje strani barvane stene in bi bela barva lepo pozivila prostor (ze sedaj imamo bela okna). Problem pa je, ker vsi proizvajalci razen Finstrala ponujajo le navadno belo barvo in ne kaksne bolj starinske izvedbe. Tiste stukature pa imamo ravno kupljene, da jih damo na stropove in po nekaterih stenah oz. robovih, zato jih ne morem tlaciti se kam drugam, bo prevec nakiceno. Drugace pa bi bila to dobra ideja

No, jutri grem za vsak slucaj izprasati se dva vecja ponudnika PVC oken, ce imajo slucaaajno kaksne novosti v smislu takih profilov in barv, pa nismo se objavljene na spletni strani ... Se bom pozanimala tudi v Italiji, a tam so storitve drage. No, nikoli se ne ve ...

Ce ima kdo se kaksno idejo, pa se priporocam Hvala.

lp
.

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
ja drag špas bo tole. samo če ti je tako všeč potem go for it.plastika je sigurno bolj prijazna do uporabnika in če je plastično okno kvalitetno je boljše od lesenega.žal pa plastika ne bo nikoli lepša.
malo razmisli o lesenih oknih iz macesna.se mi zdi da so zelo obstojni.žal pa ne bodo morali biti beli.
poročaj mi kako bo z plastiko in okrasnimi okvirji

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.452
2.398
113
Pomurje
Oprosti, ampak če nekdo daje plastična okna na 100 let staro hišo, ni vreden pogovora.

Pa od kje vam ideja, da je plastika boljša od lesa?

Lp

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Oprosti, ampak če nekdo daje plastična okna na 100 let staro hišo, ni vreden pogovora.

Lp
Nimam kaj drugega pripomnit.

Bakki33

Fizikalc
8. dec 2007
426
71
28
Vsak resen ponudnik PVC oken ti bo izpolnil željo po starinskem videzu zunaj in znotraj pobarvano po RAL lestvici ali po želji folirano. Jaz sem rešil z AJM-jem... Pokliči, morda pa uspeš: 080 14 01 - itak je zastonj.

Lp

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kot že napisano pri plastiki dobiš katerokoli RAL barvo, tudi vzorce imajo (imitacije lesa...).

Se pa tudi leseno okno da iz ene strani prebarvat na belo....še vidi se ne več da je les.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:

Lp

Jaz mislim, da je pohvalno, da se trudijo ohraniti originalni videz. Izbira med lesom in plastiko je pa njihova. Ne razumem fanatične pripadnosti lesu, to je pač preživeto. Eni bi bili verjetno še zdaj radi na leseni žlici.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja, zato se nazaj proizvaja vedno več lesenih oken...

Plastika je bla trend, kateri pa ni dolgo žvel.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ravno po svetu je tako. bimbo. ne poznam enega plasticarja, ki je zadovoljen s svojimi okni po 10 letih. bledenje, rumenenje, povesenost, plesen...

shift

Guru
20. jul 2007
9.896
2.282
113
za šankom
govori nekdo ki ne zna kupiti rabljenega avta
rolleyes-1.gif
.kvalitetna PVC okna se ne smejo povesti nit nakrivit kot je to pri lesu.obledijo skoraj vsa po nekaj letih.tudi les ni po 10 letih več enak

Nika2

Zelenc'
22. apr 2009
4
0
1
Argumente, zakaj nam ne ustrezajo lesena, sem ze zapisala.

Da, z AJM smo bili zelo zadovoljni (tako z izdelki, kot s storitvijo in prijaznostjo), v celoti so nam opremili naso vikend hiso. Vendar v ponudbi nimajo profilov in barv, ki jih iscemo za naso hiso. Ne gre le za 'imitacijo lesa' v smislu povrsine, gre za to, da so tisti profili, ki jih ima Finstral, nekako "3-D" obdelani - so hrapavi in imajo majhne 'vrezice'. Poleg tega so okvirji 'izrezljani' (ne znam bolje opisati). Ce okna ne pogledas zelo zelo od blizu, sploh ne opazis, da niso lesena. Torej smo z videzom zadovoljni, pa tudi vse druge lastnosti so take, kot nam ustrezajo.
Razen cene, hehe ... No, ce ne bo drugace, bom pac se malo sparala ...

No, da si boste lahko bolje predstavljali, kaj iscem, tu je nase plasticno okno, ki ga ze imamo:
okno.jpg

Tak izgled mi je cisto ok, v par letih je okno preneslo tudi hude burje z dezjem ... Smo na zelo izpostavljeni legi, okno je obrnjeno na SV, tocno tja, od koder prihaja burja.

Nika2

Zelenc'
22. apr 2009
4
0
1
Zal se na sliki ne vidi 3D hrapavega profila ... tudi barva ni popolnoma bela, je t. i. 'antique white', ce se prav spominjam ... In cisto nobeden proizvajalec ne nudi take barve
frown-1.gif

Vseeno bom sla v torek do nasega AJM zastopnika vprasat, ce imajo slucajno kaj novega v ponudbi ...

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.452
2.398
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik shift pravi:
kvalitetna PVC okna se ne smejo povesti nit nakrivit kot je to pri lesu

Prideš pogledat AJM vrata, kako se "ne" povesijo.
confused-1.gif

Pravi klump če mene vprašaš.
So povešena in zvita. Pozmi vleče skozi, poleti pa dihtajo
bonk.gif

Lesena okna iz lepljencev se pa že dolgo ne vlečejo več.

Le radi primerjete 30 let stara lesena okna in 5 let staro plastiko.

Lp

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Tudi jaz sem za les, doma sva sama z očetom vgradila 12 oken na hišo, surovih lesenih, ki sva jih doma pobarvala. Po 15 letih se še vedno lepo odpirajo/zapirajo in tesnijo. Izgledajo pa lepše od plastike no to je lahko tudi samo moje mnenje...