PVC okna 2 :)

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.360
308
83
39
Ljubljana
Torej, menjajo se okna v bajti, imamo 3 ponudbe in sicer od:

Roletarstvo Bayer

Arcont IP

MIK CELJE

Od teh je nekako najbolj ugoden Bayer, tudi kar se same montaže tiče obljubljajo, da jo opravijo kakovostno ter do beljenja.
Kot sem prebral prejšnje teme, so pritožbe čez MIK CE? Za Arcont nič ne najdem pametnga....

Kaj točno je najbolj važno pri oknih? Izolativnost?

Gledamo 6 komorni sistem.... recimo kot okno Bayer 88+

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
So mi delal Bayer v starem stanovanju, nimam nobene pripombe, niti enkrat ni bilo potrebno nič dodatno nastavljat. Kar ne morem rečt za nov flat
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Bistveno je da so okna kvalitetno vgrajena, osnova je jasno da je okno kvalitetno narejeno. Kvaliteta se predvsem gleda v okovju in tesnilih.

Izolativnost okna je v večini primerov "bedarija", bolj pomembne so druge karakteristike. Recimo v neki stavbi iz 70h let (brez oz. z minimalno izolacijo) so izgube preko oken glede na celotno izgubo stavbe manjše od 10%, razlika med najbolj in najmanj izolativnimi okni v končnem izračunu prinese potem % gor ali dol pri skupni izgubi ki se nikoli ne amortizira.

Če že bi dal potem prednost kakovosti pred izolacijo, torej raje kvalitetni panti (tečaji) in pa tesnila kar je pogoj da bo okno čez 20 let "delalo", kot pa to da ima par W manj izgube kar boš plačal 3x na koncu se bo pa okno po 5 letih tako zvilo da bo pihalo in teklo povsod noter.

Sem imel priložnost videt novo vgrajena MIK pa Arcont okna pa so oboja enako izgledala in lastniki so oboje hvalili. Kako bodo izgledal čez 20 let pa nihče ne ve!
rolleyes-1.gif

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.360
308
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
So mi delal Bayer v starem stanovanju, nimam nobene pripombe, niti enkrat ni bilo potrebno nič dodatno nastavljat. Kar ne morem rečt za nov flat
smile-1.gif

Kaj je pa blo narobe z novem flatu?

btw: kaj si tamali kupu učer v BC?
tongue-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Sej ane, se nisi upal za rokav pocukat, da neb blo treba dat za pir
grin1.gif

V novem flatu moram poklicat, da pridejo spet okna naštelat, ker so se očitno povesla... Sej bi sam, sam nej se mal sprehajajo dokler je garancija
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
a to te zanima za stanovanje ali kučo?

če hiša, bi svetoval 3 slojno zasteklitev, okvirji pa mi ne delujejo slabi, te ki si jih navedel.

Stanovanje pa..hm ja..pa saj bi ti isto svetoval
wink-1.gif

Glede izolativnosti pa...pri meni je na hiši kvadatura oken (40 kvadratov) z upoštevanimi špaletami doprinese toliko k izgubam kot 250 kvadratov fasade ter 60 kvadratov tal v pritličju (pa je po večini vse trojna zasteklitev).

Tako da...izgube prek okna niso tako nepomembne, ko je enkrat govora o solidni izolaciji objekta.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Izgube preko oken so relativno velike, ampak potrebno je upoštevat tudi pridobitek če gledamo v smeri pasivnih stavb. Sem pa rekel da RAZLIKA med okni ni pomembna oz. bi bila to zadnji faktor pri odločanju.

Vrednosti za prevodnosti skozi okna (steklo + okvir) so od 3 do 0.5 W/m2K, to so ekstremi od starih škatlastih oken do sodobnih "pasivnih" oken.

Pri tvojih 40m2 (sicer ne vem kaj si špalete meril, okno je zame kar je v luknji) in pa recimo zimskih okoliščinah (20K razlike) po zgornji enačbi dobimo izgubo skozi okna med 400-2400W. Razlika 2kW je pa pri hiši z uporabno površino 200m2 nična, pa tu govorimo o starih oknih vs. novih oknih, pri izbiri med oknom z prevodnostjo 0.8 ali 1.3 je pa razlika "kotlička vode", skratka če ne splakuješ vode ko greš scat boš prihranil več na ogrevanju (pa še nič te ne stane za razliko od oken)!
evil.gif

Se pa jasno pogovarjamo o tem da je 3-slojna zasteklitev danes obvezna (sej to že ponudba sili, ker slabšega skoraj ni).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Med profili...če je že govora o njih, verjetno res ni kaj dosti razlike - seveda, bau bau opcije so tu izvzete.

Špalete jaz zato zraven štejem ker tam je bolj malo izolacije, se pa kvadrature špalet kar nabere (10 kvadratov na celi hiši)...tako da jih jaz dam k oknom (ker so tudi po prevodnosti tam tam).

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Priporocam ti lahko samo šipco iz ljubljane koga bos izbral pa se sam odloci.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
mi imamo Arconta na treh lokacijah, in vse špila kot je treba.
Okna, kvaliteta izdelave, hitrost. BP

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Raje arcont kot bilo kater iz ozjega drugac pa secom jezelo kul pa se v 15 dneh mas vse nareto.

2xata

Zelenc'
15. jun 2012
1
0
1
Pozdrav, malce moje raziskave:
MIK PVC COMFORT LINE Uf=1,3 Ug=1,1 Uw=1,3 2 tesnenje (http://www.mik-ce.si/okna/ - glej preglednico na desni strani)
BAYER 88+ Uf=1,0 Ug=1,0 Uw=1,19 3 tesnenje
Uf= toplotna izolativnost profila
Ug=toplotna izolativnost stekla
Uw=toplotna izolativnost celotnega okna
Nižja kot je vrednost U-faktorja, boljše je. Kot vidiš je izolativnost Bayer 88+ veliko boljša.
Mik Comfort line se po izolativnosti lahko primerja le z Bayer 70 in ne Bayer 88+.
Tudi sam se bom odločil-bolj točno starši za okna bayer 88+, priporočila so dobra, lastnosti pa tudi.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.360
308
83
39
Ljubljana
No danes so mi fantje iz Bayerja zmotirali 2 okni pred rokom, hočem da uredim spalnico in otroško sobo predno se tamala rodi.

Drugače zadovoljen z montažo in zaključnimi deli, vse za sabo pospravili. Kar se pa tiče okna pa bomo videli sčasoma, upam da nebom razočaran
smile-1.gif

Ostala okna pridejo kasneje zamenjat.