PSD2 Direktiva

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.422
963
113
14.09.2019 je stopila v veljavo PSD2 direktiva.

Če jaz tole prav berem/razumem, bi morala vse banke omogočiti od 14.09.2019 naprej, da v npr. NLB Klik vidim tudi račune drugih bank. Enako velja za Revolut, N26, ipd. Morda kdo ve, kako je s tem?

Npr. aplikacija Toshl - piše, da Slovenije ni na seznamu, med tem, ko so vse druge države s katerimi tekmujemo in želimo biti pred njimi, tudi Hrvaška.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Do 14.9 so vse banke morale odpreti svoje API-je ostalim (ki imajo dovoljenje, da lahko uporabljajo API-je). Ni pa nujno, da NLB ponuja pregled drugih bank v NLB kliku. Obvezno je edino odprtje API-a/spletnega servisa.

mBills bo pregled stanja drugih bank omogočil konec leta.

V roku pol leta do enega leta pričakujem, da boš lahko stanje na vseh bančnih računih pregledoval in prenakazoval tudi na Google Pay aplikaciji (Apple se mi zdi, da še nima licence).

• Všeč mi je
Reactions: Vojnik

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
14.09.2019 je stopila v veljavo PSD2 direktiva.

Če jaz tole prav berem/razumem, bi morala vse banke omogočiti od 14.09.2019 naprej, da v npr. NLB Klik vidim tudi račune drugih bank. Enako velja za Revolut, N26, ipd. Morda kdo ve, kako je s tem?

Npr. aplikacija Toshl - piše, da Slovenije ni na seznamu, med tem, ko so vse druge države s katerimi tekmujemo in želimo biti pred njimi, tudi Hrvaška.

Da boš samo videl ali tudi upravljal s sredstvi iz drugih računov?

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Fintech podjetji SaltEdge in Token.io (storitev uporablja N26 in Mastercard) sta se povezali preko PSD2 API-ja slovenskih bank:
- Abanka
- Addiko Bank
- Banka Intesa Sanpao
- Banka Sparkasse
- BKS Bank
- Delavska hranilnica
- Deželna banka Slovenije
- Gorenjska banka
- Hranilnica Lon
- Nova KBM
- Primorska hranilnica Vipava
- Sberbank
- SKB banka
- Unicredit bank Slovenia

PSD2 API omogoča pregled računov in plačevanje v realnem času.

Da se na slovenske banke povežejo čakamo še na TrueLayer (uporablja Revolut in Visa) ter Tink (uporablja PayPal).

Še malo nas loči od tega, da za upravljanje slovenskih računov bank ne bomo več potrebovali aplikacij slovenskih bank.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.959
6.575
113
a lahko eden poenostavljeno pove, kaj to pomeni za končne uporabnike. katere funkcije se s tem pridobi?

Da lahko imaš eno aplikacijo npr Google Pay za pregled stanja ne vseh računih (recimo, unicredit, revolut, n26, kaka druga banka s spiska?). Lahko tudi kaj prenakazuješ? (tako sem razumela zadnji stavek od SvetIdej) Na kaki način dodajaš banke? Imam lahko jaz otroške in od partnerja, on pa mojega in tudi od otrok? Ali bo vse vezano zgolj na eno osebo?

in pa ali je mišljen, da bo Google pay recimo prevzel funkcijo te univerzalne aplikacije ali so možnosti drugih aplikacij?

22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
Drugače na hitro, recimo odpreš aplikacijo Revolut in urejaš stvari od tvoje slovenske banke.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.422
963
113
Fintech podjetji SaltEdge in Token.io (storitev uporablja N26 in Mastercard) sta se povezali preko PSD2 API-ja slovenskih bank:
- Abanka
- Addiko Bank
- Banka Intesa Sanpao
- Banka Sparkasse
- BKS Bank
- Delavska hranilnica
- Deželna banka Slovenije
- Gorenjska banka
- Hranilnica Lon
- Nova KBM
- Primorska hranilnica Vipava
- Sberbank
- SKB banka
- Unicredit bank Slovenia

PSD2 API omogoča pregled računov in plačevanje v realnem času.

Da se na slovenske banke povežejo čakamo še na TrueLayer (uporablja Revolut in Visa) ter Tink (uporablja PayPal).

Še malo nas loči od tega, da za upravljanje slovenskih računov bank ne bomo več potrebovali aplikacij slovenskih bank.

Potem bo aplikacija Flika samo se sama sebi namen. Morda ves, kaj je razlog, da NLB ni zdraven?

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Vse Intese imajo enak API. Slovenska, hrvaška, italijanska, ...

Ravno tako Unicredit.

NLB ima svoj API. Za sedaj se je povezal na njihov api le mBills.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
... in kaj to pomeni za nas uporabnike? V N26 ne vidim nobene nove opcije?
N26 ne vem če bo to storitev uporabnikov sploh ponujal.

Edini, ki jo trenutno omogoča je Revolut. Trenutno samo UK uporabnikom. Sledili bodo uporabniki v Nemčiji in Franciji.
1*7sYZYKAbC7dYJUyHX05yPw.png

• Všeč mi je
Reactions: crashednburnt

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.959
6.575
113
Ali lahko ta račun samo gledaš ali tudi uporabljaš...
ali lahko linkas samo svoje račune ali tudi druge? In seveda posledično lahko to deluje na več aplikacijah. Recimo jaz imam od mojega račun, on pa mojega - torej oba imava oba računa...

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Na Revolutu ga trenutno samo gledaš.

Ga pa boš lahko upravljal. Recimo položnico plačal preko računa NLB v Revolut aplikaciji. V roku 2 mesecev naj bi to omogočili.

Mislim da vidiš vse tiste račune, ki jih vidiš tudi v aplikaciji tvoje banke.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe