Projektor za gledanje filmov

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Rabim nasvet glede nakupa projektorja v namen gledanja filmov. Nekako sem bolj navdušen nad tem kot pa nad lcd televizorji.
Na katere stvari pri specifikaciji moram gledat da so čimvišje, čimboljše v korist gledanja filmov potom PCja?
Je ta zadeva drugače glasna? Kako je z žarnico ki vsi neki "ustrahujejo"? Kateri priključki/vhodi so priporočjivi?

Kakšna zadeva recimo do reci piši 600€ se dobi?
Bo pa v moji sobi, kjer je velika bela stena, in temačnost ni problem.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Specifikacije - svetilnost je dost pomembna! okol 2000 je že dovolj..., kontrast
Glasnost - če boš gledal film z enimi normalnimi zvočniki ga ne boš slišal. Drugače pa pač sliše se tok kot pc, če imaš glavo pol metra stran.
Žarnica - ja načeloma držijo 3000-5000ur. Če ga imaš v varčnem načinu (ni dost razlike med varčnim in navadnim). Je pa res, da so žarnice drage kot pes! Sam če je projektor pri miru, in se ga pravilno ugaša ni strahu.
Priljučki - ja dvi ima itak že vsak, če ima pa hdmi je pa tok boljše...
za 600€ dobiš že uredu projektor za filme gledat! Če nisi ful zahteven, dobiš za ta denar čisto solidnega!
Stena - toplo ti priporočam platno. Ker je res druga slika na platnu!!! verjemi!

Zraven prištej še kable, ker pc/dvd playerja verjetno ne boš imel zraven projektorja...

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.090
3.593
113
41
Lj
Za 900+€ drugače dobiš že Full HD projektorje.

Nazadnje urejeno:

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
A niso kabli priloženi zraven? Kaj pa rabim, napajalni pa en ki gre v računalnik, + kakšen adapter če bo potreben.
Če nabavim platno mi ne ustreza ker ima določeno širino + dodaten strošek, kar pa se že približujemo ceni dobrega lcd TVja..

Naprimer tale:
http://www.mimovrste.com/artikel/1460057528/projektor-acer-p1270-eco-eyj8101001

Večina sem opazil da ima ločljivost 800*600...je to slabo napram 1024*768 ?

Nazadnje urejeno:

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Platno dobiš za manj kot 100€.
Je pa zelo zelo opazna razlika, če gledaš film na steni ali na platnu.
Na steni so popolnoma drugačni barvni odtenki.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja kable dobiš zraven, sam vprašanje kakšne dolžine! pa še to dobiš le za elektriko in kakšnega za dvi. ostalo moreš pa sam kupit. oz. ne vem kako je pri novih... ampak, sej to ni tak strošek! 10m dvi kabla je okol 30€ se mi zdi... pa platno ene 100... Sej, kot sem rekel, če boš imel pc zraven projektorja, pol ni panike! Kam ga boš pa monitral? A ga boš imel na polički, al ga boš dal na strop?

Platno - kakšno pa imaš širino? sej dimenzij platen je tud dost...

Sam zihr boš s projektorjem imel večjo sliko kot z dobrim lcd v rangu 700€ (za ta dnar dobiš okol 90cm diagonale)! Na projektor lahko priključiš še tv, playstation, itn...

Aja, kje boš imel pa zvok?

odvisno tud, iz kakšne dolžine boš gledal... ker če je manj kot 4m, je že mal bz... potem je skor res boljši lcd...

Nazadnje urejeno:

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Projektor je mišljen biti na polički točno nad posteljo, oddaljenost cca enih 5 metrov, če bo nuja bom prenosnik dal zraven projektorja. Glede zvoka...zdaj imam priklopljen hišni kino na prenosnik, preko ojačevalca vse....Rabim praktično samo sliko na steni..A bo to lepo sinhroniziralo zvok pa sliko?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
itak ja...

ja no, potem rabiš 1m dvi (to verjetno dobiš zraven), al pa hdmi, če ima pc ta izhod, in kabel za zvok od pc do kina...

5m je že uredu ja! sam platno ti še vedno priporočam!

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Žal nima laptop hdmi izhoda, ima unga vga,ma vseeno bom vzel nekaj s hdmi, mogoče bo prišlo prav kdaj v prihodnosti.
Za platno se bom odločil potem ko bom enx končno videl kako najlepše projecira sliko in si vse lepo izmeril.
Hvala za nasvete in lp.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
a si boš platno lahko kje sposodil? al kako boš preveril?

če ima laptop samo vga izhod potem rabiš le vga kabel! ker vga ne gre v dvi...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no ja... kar imam jest izkušenj, ni bilo še nikoli kakšnega občutnega zamikanja!

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.166
1.141
113
Pa projektor ni ravno tiha zadeva.
Ventilator dela nonstop.
In če ga imaš čisto nad glavo, ne bo ravno nekega užitka v gledanju.
Sploh če boš še prenosnik zraven postavil.

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Ma glede postavitve imam na voljo več kombinacij, kar se tiče glasnosti verjamem da 5.1 zvok v sobi 20 m2 naredi pravi kino in bo grmenje brzostrelk utišalo ventilatorček R=10 cm :D
Skratka, najprej projektor, da nacentriram na steno potem pa platno.

Vga ima prenosnik, dvi pa projektor. Obstaja direkten kabel ali je potrebno kak adapter?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
adapter je drag! mora iz analognega signala v digitalnega pretvarjat...

sicer sem pa jest pred časom isto zadevo hotel izvesti... so mi fantje vse razložili. Vglavnem, drago in bz.

A projektor nima vga??? ta, k si ga dal v linku zgoraj (Acer) ima Vga IN...

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
To kar si dobil zraven, je le konektor, ki ti iz DVI-I konektorja (ki vsebuje tako digitalni kot tudi analogni signal) naredi VGA konektor. Iz VGA-ja na DVI pa nujno potrebuješ nek aktivni adapter, ki ti bo iz analognega signala naredil digitalnega.... taka stvar pa res ni poceni.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Aha. Razumem
wink-1.gif
To pa si predstavljam, da more met neko ceno.