Program: besedo v zvok

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
to pa še en lep čas ne bo
wink-1.gif

nekaj se sicer dela (sem bral da tudi nekje v slo so nek napredek naredili) ma v glavnem je še vse bolj bogo in ni za uporabo

Nazadnje urejeno:

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Tudi to se razvija v Sloveniji, vendar bolj počasi. Ni toliko problem, da tega ne bi znali narediti, le trg je majhen, vložki v zadevo pa visoki ...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik redorange pravi:
...kaj pa obratno, govor v tekst? ...
to pa še en lep čas ne bo
wink-1.gif
Nisi glih na tekočem, to obstaja že vrsto let.
Recimo Dragon/IBM Naturally Speaking.
Pa celo Vista ima to vgrajeno.

Seveda pa ne razume kot inteligenten in razgledan človek, ampak bolj tak, kot kaki 8 letnik.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Daj no daj, 8 letnik pa ja lepše razume! :p Sem sam neke probal to, pa ni razumel nič!

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Če upaš kje dobit Življenje in tehnika januar 2008 je članek ravno o tem. Sem zdaj še enkrat na hitro prelistal in v bistvu programa da bi ti kar narekoval rač. ne bo še en lep čas.
Delajo programe, ki bodo namenjeni enemu opravilu; recimo da poveš številke za telefonirat,...
Težav je cel kup, ker program mora razločit vsako črko posebej ki jo ti izgovoriš v besedi, izločit šum, izločit zvoke iz ozadja in to ni tako enostavno...

lp

ps. lahko skeniram če kdo želi

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Citat:
Uporabnik matejdro pravi:
Daj no daj, 8 letnik pa ja lepše razume! :p Sem sam neke probal to, pa ni razumel nič!
Ne verjamem, da bi Slovenec tako govoril angleško, da bi ti programi kaj razumeli. Razen tega je treba s tem precej delati, da je nek napredek. Vsak od teh programov se sproti uči na napakah. Že pred več kot 10-imi leti je na C-bitu en moj znanec (Američan) lepo prezentiral Dragon-ovo orodje. Napak pri prepoznavanju je bilo za manj kot 10 %. Koliko pa ga je on treniral, seveda ne vem. Mislim, da je Dragon imel za ZDA več različic zaradi razlik v naglasu. Seveda za UK in Avstralijo spet druge. Prav tako je bilo brez smisla kaj poskušati brez namenskega mikrofona. Ker je tip pred časom zamenjal službo, sem ga pobaral, če on to kaj še uporablja. In je rekel, da sam sicer ne, da pa 11-letni sin rad napiše kako nalogo s tem (verjetno ima težave s črkovanjem besed).
Treba se je zavedati, da vsi ti sistemi delujejo tako, da razen zvočne podobe uporabljajo še kontekst besede. Besedo bo sistem precej lažje razumel v pogosto uporabljeni besedni zvezi kot v redko uporabljeni, ker na to ni bil naučen. Algoritem že iz prejšnjih besed predvideva, katere besede sploh pridejo v poštev v nadaljevanju.